Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 oct 2007 - Anul XII, nr. 241 (3616)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mai multi primari din Romania nu au fost lasati sa intre in Republica Moldova

Sâmbătă, 13 Octombrie 2007 (15:58:13)
"Trei delegatii din Romania invitate la sarbatoarea orasului Chisinau au fost intoarse de la granita cu Republica Moldova dupa ce nu li s-a permis intrarea in aceasta tara.

Dupa cum transmite Radio Romania Actualitati, doar reprezentantii de la Bucuresti ar fi ajuns la destinatie, delegatilor din Bacau, Navodari si Targu Mures interzicandu-li-se accesul.

Potrivit legislatiei in vigoare, cetatenii Uniunii Europene nu au nevoie de viza pentru intrarea in Republica Moldova. De asemenea, intre Bucuresti si Chisinau exista un acord bilateral conform caruia cetatenilor romani li se cere doar pasaportul.

Oficialitatile moldovene nu au oferit nicio explicatie

Primarul general al Chisinaului, Dorin Chirtoaca - cel care a lansat invitatiile pentru oficialitatile romane - a precizat ca a incercat fara succes sa-l contacteze pe premierul Vasile Tarlev pentru lamuriri suplimentare. El si-a exprimat nedumerirea fata de aceasta situatie, precizand ca oricare ar fi motivele invocate de autoritati pentru blocarea invitatilor din Romania, acestea sunt ilegale.

Viceprimarul orasului Chisinau, Lucia Culev, a declarat ca ar putea fi o vorba despre o incercare de impiedicare a sarbatorii orasului.

"Este creata o coalitie anticomunista si, ca un raspuns, ca o revansa la aceasta noua forta, probabil ca puterea de la Chisinau incearca sa ne impiedice sa facem sarbatoarea orasului"- a adaugat Culev, citata de corespondentul postului public de radio.

Pana in prezent, autoritatile din Republica Moldova nu au dat nicio explicatie oficiala in acest sens.

Declaratiile celor intorsi de la granita

Viceprimarul orasului Bacau, Costantin Scripat, a declarat ca vamesii moldoveni de la punctul de frontiera Leuseni s-au uitat la documente si le-au spus ca este mai bine sa plece inapoi in Romania.

El a adaugat ca au fost preluati de catre politistii moldoveni, iar dupa prezentarea pasapoartelor si a procurii de reprezentare pe care o are de la primarul municipiului Bacau, a fost intors pe motiv ca nu era trecut pe invitatia oficiala.

Primarul orasului Pitesti, Tudor Pendiuc - si el invitat la Chisinau, a declarat ca este vorba despre o problema politica si nu s-a dorit sa participe si invitatii din Romania la aceste manifestari.

MAE: Nu s-au respectat reglementarile bilaterale in materie de circulatie a persoanelor

Intr-un comunicat dat publicitatii, Ministerul Roman de Externe apreciaza ca pozitia autoritatilor de la frontiera Republicii Moldova nu este conforma cu reglementarile bilaterale in materie de circulatie a persoanelor.

In document se mentioneaza ca Ambasada Romaniei a fost informata de acest incident. Consulul Romaniei la Chisinau a luat legatura imediat cu persoanele retinute la frontiera si a initiat masurile necesare pe langa Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, in vederea stabilirii circumstantelor si deblocarii situatiei.

"In contextul in care situatia delegatiilor oficiale, reprezentand administratiile locale din Romania nu a fost deblocata (in pofida demersurilor efectuate la MAEIE), consulul Romaniei la Chisinau s-a deplasat la punctul de frontiera Albita - Leuseni, pentru a stabili circumstantele in care nu a fost permisa intrarea delegatiilor romanesti in Republica Moldova si pentru a acorda asistenta consulara cetatenilor romani" - se mai precizeaza in comunicat.

Autoritatile de frontiera moldovene au declarat ca cetatenilor romani nu li se permite accesul in Republica Moldova fara a invoca nici un motiv. "Delegatiile au renunatat la efectuarea vizitei in Republica Moldova si au revenit acasa", se mai precizeaza in comunicatul MAE.

Agentia Rador aminteste ca incidentul are loc la putin timp dupa ce Romania a acceptat ca acordul de facilitare a vizelor intre Uniunea Europeana si Republica Moldova sa fie redactat si in limba moldoveneasca. Potrivit reprezentantei Romaniei la Bruxelles, Bucurestiul a fost de acord cu acest lucru numai in semn de sprijin pentru apropierea Chisinaului de UE.

Aceasta nu inseamna, a adaugat sursa, recunoasterea denumirii de limba moldoveneasca si nici nu poate fi considerata un precedent pentru folosirea pe viitor a acesteia in documentele institutiilor europene."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai multi primari din Romania nu au fost lasati sa intre in Republica Moldova.
 Vizualizări articol: 472 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mai multi primari din Romania nu au fost lasati sa intre in Republica Moldova0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează