Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 163 (8692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9742 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,505 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

O incursiune în universul artei africane, la Muzeul de Istorie Suceava. 199 de obiecte expuse

Duminică, 14 Iulie 2024 (09:31:14)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

La Muzeul de Istorie Suceava a avut loc sâmbătă, 13 iulie 2024, într-o zi de vară toridă, vernisajul expoziției „Artă Tribală Africană”, o adevărată incursiune în universul artei africane.

Expoziția spectaculoasă, inedită, în premieră la Suceava - „Artă Tribală Africană” - cuprinde 199 de obiecte din Africa de Sud, Angola, Benin, Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildeș, R. D. Congo, Gabon, Ghana, Guineea Ecuatorială, Mali, Tanzania și Nigeria, ce fac parte din „Dacians African Collection” deținută de colecționarii Mirella Popescu și Octavian Vasilescu, din București, prezenți la vernisaj.

De la ei, publicul a aflat că au început să colecționeze obiecte acum 10 ani, dar ambii poartă în suflet o mare dragoste pentru arta africană, dragoste moștenită încă de la părinți, „ei au fost primii care au pășit de mai multe ori pe pământ african, astfel am crescut printre statuete și măști ce ne-au marcat copilăria”.

Fiecare piesă expusă are o poveste. „Sculpturile în lemn, măștile ritualice, obiectele de cult, armele și, nu în ultimul rând, instrumentele muzicale sunt martori tăcuți ai ingeniozității și creativității popoarelor africane. Ele reflectă atât frumusețea naturală, cât și complexitatea simbolică a culturilor din care provin”, susțin cei doi colecționari.

 

Prima expoziție de artă veche africană din țară

 

În deschiderea expoziției, directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Constantin Ursu, a apreciat că este vorba de o expoziție inedită în peisajul expozițional sucevean, „a doua expoziție deschisă în România, însă cealaltă avea artă contemporană. Deci, este prima expoziție de artă veche africană”, completând că, de-a lungul timpului, a adus la Suceava lucruri inedite pentru România, ouăle Faberge, arta tibetană etc.

Colecționarii Mirella Popescu și Octavian Vasilescu au mulțumit directorului Emil Ursu, care a avut încredere în ei și le-a acordat șansa de a expune colecția lor, dar și Loredanei Bortă și Irinei Țibulcă, precum și întregului colectiv al Muzeului Național al Bucovinei, care a contribuit la realizarea expoziției de la Suceava. Mulțumiri din partea lor au fost transmise și invitaților din Serbia prezenți la vernisaj: Marija Miloš, senior curator, și Aleksandra Gačić, curator de la Muzeul de Artă africană din Belgrad (Serbia), aceasta din urmă prezentând și expoziția de la Suceava.

 

Obiecte de artă tradițională

 

După ce a făcut o scurtă prezentare a Muzeului de Artă africană din Belgrad, fondat în anul 1977, curatorul Aleksandra Gačić a spus că „obiectele expuse la Suceava sunt realizate în Africa, la sud de Deșertul Sahara, fiind obiecte de artă tradițională africană, foarte importante pentru viața tradițională și socială a acestor populații. Sunt 199 de obiecte în expoziție, care aveau un rol foarte important în viața socială și în viața religioasă a comunităților africane, în ceremoniale religioase, ceremoniale agricole, chiar și în caz de război. Obiectele sunt confecționate din lemn, din fibre, din metale, din mărgele etc., vizitatorii putând să descopere singuri credințele, obiceiurile populațiilor africane care au confecționat aceste obiecte, dar și viața lor culturală”.

 

„O fereastră deschisă către inima și sufletul Africii”

 

Colecționarii Mirella Popescu și Octavian Vasilescu (a cărui mamă este din Câmpulung Moldovenesc) au început că colecționeze obiecte din admirație și pasiune pentru diversitatea și bogăția culturală a continentului african.

Cei doi colecționari își doresc ca această expoziție să fie „o fereastră deschisă către inima și sufletul Africii”. Printre obiectele expuse la Muzeul de Istorie Suceava se numără: Mască Marka (cu rol de protecție contra spiritelor negative și de încurajare a fertilității), Coif de dans Chiwara, Dogon cu cupă de ofrande deasupra capului, destinat altarului pentru funerarii (Dogonii, enigmaticul trib din Mali), Dogoni Nommo, Dagon Soninke, Tatieră Dogon (cu rol de susținere a capului și a coafurilor complicate), Cântăreți la balafon (balafon – instrument muzical asemeni xylofonului), Figură rară Wakuolo (o sculptură extrem de rară a unui Wakuolo – „diavolul mistic” – un animal care trăiește în apropierea râului Niger și ale cărui oase sunt folosite la fetișuri), Reprezentări ale mamei cu copii (maternități).

Obiectele expuse, măști, săbii, topoare, sceptre, perechi de „ere ibeji”, fetișuri, relicvare, instrumente muzicale, scaune, alte obiecte ceremoniale sunt sculptate în lemn, ornate cu mărgele, scoici și ornamente metalice, în cazul statuilor (în special ochi și brățări), iar câteodată au și pene (în cazul relicvarelor Fang și fetișurilor). 

 

„Un omagiu adus talentului și spiritului creator al Africii”

 

Fiecare exponat este însoțit de explicații, date științifice. În expoziție este expusă și o hartă cu triburile existente pe continentul african în epoca modernă.

Această colecție, spun cei doi bucureșteni, nu înseamnă doar o adunare de obiecte din țări africane, ci „o călătorie prin istorie, tradiții și expresii estetice care au modelat identitatea unui întreg continent”. Ca o concluzie, colecționarii spun că această colecție este de fapt „un omagiu adus talentului și spiritului creator al Africii, oferind o perspectivă asupra moștenirii culturale pe care o împarte cu întreaga lume”.

La vernisaj a fost prezent și Damian Florea, secretar general adjunct la Ministerul Culturii, care a apreciat că, pentru el, „această expoziție este un moment de comunicare și de racordare la arta importantă” și le-a mulțumit colecționarilor că au făcut publică colecția lor. Muzeul Național al Bucovinei va scoate în scurt timp și un album al expoziției „Artă Tribală Africană”.

Expoziția va fi deschisă până pe 31 august 2024, orarul de vizitare fiind cel al Muzeului de Istorie Suceava. Preț bilete: 4 lei - adulți, 2 lei – pensionari, un leu – elevi/studenți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O incursiune în universul artei africane, la Muzeul de Istorie Suceava. 199 de obiecte expuse.
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O incursiune în universul artei africane, la Muzeul de Istorie Suceava. 199 de obiecte expuse5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei