Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 mai 2024 - Anul XXIX, nr. 105 (8634)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Peste 1.500 de spectatori la concertul pascal din centrul Sucevei. Gheorghe Flutur: „Bucovina devine un adevărat tezaur pe zi ce trece”

Duminică, 5 Mai 2024 (17:32:59)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 1.500 de persoane, suceveni și turiști din țară și străinătate au profitat de vremea frumoasă de afară și au participat la concertul Pascal organizat în prima zi de Paște în centrul Sucevei. Concertul este organizat în cadrul programului Paștele în Bucovina de către Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, Muzeul Național al Bucovinei și în parteneriat cu Primăria Suceava. Înainte de începerea concertului propriu zis, cei prezenți au putut să asculte Clopotele Bucovinei dar și scurtele recitaluri de cântece de toacă oferite de mai mulți copii din județ.

Printre cei care s-au oprit să îi asculte pe micii virtuoși în bătutul toacei a fost și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, acesta încercând, la rândul său să bată toaca pentru scurt timp. De precizat că și la ediția de anul acesta Gheorghe Flutur a venit alături de soția sa, interpreta de muzică populară Ana Ilca Mureșan, ambii îmbrăcați în costume populare. Printre oficialitățile prezente s-au mai numărat și primarul și viceprimarul Sucevei, Ion Lungu, respectiv Lucian Harșovschi, administratorul județului, Irina Vasilciuc, deputatul Bogdan Gheorghiu și vicepreședintele CJ, Niculai Barbă.

Gheorghe Flutur: „Indiferent în ce direcție ar merge omenirea, atâta timp cât Bucovina are astfel de oameni și astfel de obiceiuri, noi trebuie să avem siguranța știm să fim români adevărați”

Concertul pascal a fost deschis de corul de bărbați din Bosanci cu „Hristos a Înviat!”, după care pe scenă au fost invitate autoritățile locale și județene, respectiv președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu și viceprimarul municipiului, Lucian Harșovschi.

Invitat să ia cuvântul, Gheorghe Flutur i-a salutat pe toți cei prezenți „din Cetatea marelui Ștefan”, el precizând că prin acest eveniment Paștele este sărbătorit la el acasă „așa cum făceam odată”. „Mulțumesc participanților, corului de la Bosanci, celor de la Salcea, mulțumesc Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Îi salutăm de aici, de la Suceava, pe toți românii și le dorim un Paște în tihnă, liniște, fericire și îi așteptăm să vină în frumoasa Bucovină. Pe fundal se aud clopotele Bucovinei, un proiect pe care l-am inițiat tocmai din 2009, atunci când venea pentru prima dată Lumina Sfântă aici, la Suceava. De-atunci, dragii mei, 15 ani la rând am avut șansa, și mulțumim bunului Dumnezeu, să primim Lumina Sfântă la Suceava și să vină foarte mulți credincioși aici. Și astfel a înflorit turismul religios. Din Cetatea lui Ștefan vă dorim încă o dată multă sănătate, liniște și eu cred că e obligația noastră să facem ce făceam odată: veneam la biserică să tragem clopotele, să batem toaca, să ciocnim un ou roșu, și asta se întâmplă la Suceava”, a spus Flutur.

El a subliniat faptul că pe zi ce trece Bucovina devine un adevărat tezaur. „Le mulțumesc tuturor celor care țin la tradiții și la obiceiuri, fiindcă Bucovina devine pe zi ce trece un tezaur al României, un tezaur al autenticului, al lucrului curat, al lucrului care vine din poporul român. Și indiferent în ce direcție ar merge omenirea, atâta timp cât Bucovina are astfel de oameni și astfel de obiceiuri, noi trebuie să avem siguranța că știm să păstrăm, că știm să fim români adevărați”, a mai spus Flutur.

La rândul său, primarul Ion Lungu a transmis că îl bucură faptul că acest mare program „Paștele în Bucovina” continuă an de an. „Iată că cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Paștele, îl sărbătorim astăzi la Suceava cu acest concert deosebit, cu aceste evenimente deosebite și sigur că, așa cum spunea domnul președinte, este un proiect care există la Suceava din 2009. Eu vreau să vă mulțumim pentru numărul mare de participanți. Vă doresc pace, liniște sufletească, sănătate și să dea Dumnezeu să fie pace și la anul să ne întâlnim, tot așa, cu acest proiect <Paștele în Bucovina>. Hristos a înviat!”, a spus edilul Sucevei. Invitat să ia cuvântul, viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a spus că „Ștefan cel Mare veghează la noi de la Cetate și cred că este un moment în care trebuie să ne gândim mai mult la noi, la cei dragi, pentru că în tumultul zilelor noastre, când suntem agitați și suntem tot timpul pe fugă, uitați-vă că astfel de momente sunt foarte importante. <Paștele în Bucovina> este un eveniment care este de tradiție, un eveniment care ne face cinste nu doar aici în județul Suceava, ci în toată România, pentru că sunt foarte mulți turiști care vin, vin pentru tradiții, pentru a ne vedea obiceiurile”.

Spectacol de excepție oferit de Ovidiu Lipan Țăndărică

După discursurile oficialităților, concertul Pascal din prima zi de Paște a continuat cu recitaluri susținut de grupul vocal „Cununa Bucovinei”, din Câmpulung Moldovenesc, Alexandra Dan, Corul de copii al Parohiei Salcea, Mariana Maloș, Grupul folcloric „Dor” de la Moara, Grupul vocal „Moldava” din Fălticeni și Grupul folcloric „Obcina  Stânișoarei” din Mălini. Evenimentul s-a încheiat cu un extraordinar concert al maestrului Ovidiu Lipan Țăndărică, care pentru început a încântat publicul cu un tradiționalul spectacol de cântece de toacă, după care a urcat pe scenă alături de Fanfara „10 Prăjini”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 1.500 de spectatori la concertul pascal din centrul Sucevei. Gheorghe Flutur: „Bucovina devine un adevărat tezaur pe zi ce trece”.
 Vizualizări articol: 1548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 4 voturi
Peste 1.500 de spectatori la concertul pascal din centrul Sucevei. Gheorghe Flutur: „Bucovina devine un adevărat tezaur pe zi ce trece”2.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei