Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 92 (8621)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

„Puterea artei”, de Dan Șarpe, un album în care se regăsesc gândurile, creațiile a trei artiști suceveni - prieteni

Vineri, 19 Aprilie 2024 (14:07:33)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Albumul „Puterea artei”, semnat de Dan Șarpe, editat la Accent Print Suceava, a fost lansat, joi, 18 aprilie 2024, în Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” din municipiul Suceava, în prezența unui public prietenos cu arta, cu artiștii, cu cultura în general.

Moderatorul evenimentului-sărbătoare, Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, a felicitat autorul albumului de artă „Puterea artei” , ing. Dan Acibotăriță-Șarpe, album care cuprinde, în prima parte, o colecție din opera pictorului Konstantyn Ungureanu-Box, apoi o colecție de imagini din opera caricaturistului Ovidiu Ambrozie Bortă BOA, urmată de o colecție din opera pictorului dualist Gabriel Todică. La finalul albumului, sunt imagini din timpul expozițiilor, surprinse de Dan Șarpe.

A fost un eveniment-sărbătoare, pentru că nu au lipsit din program momente artistice: folclor autentic cu „taraful cu surprize”: prof. Valentin Marocico – vioară, prof. Puiu Crețu - flaut, prof. Dorin Cornea – cobză, maestrul Sorin Ursan Delaclit - braci, ing. Dan Acibotăriță - Șarpe - contrabas, dar și un recital cu muzică clasică susținut de tenorul și artistul plastic Sorin Ursan Delaclit, care în timp ce a cântat câteva arii celebre a realizat și portrete (în primul rând, a fost ales ca model Dan Șarpe). Artistul Sorin Ursan Delaclit a prezentat un fragment din proiectul său „Un altfel de spectacol pe muzică clasică”.

 

·        „Dintr-o frumoasă prietenie, s-a legat o carte”

 

Artistul Konstantyn Ungureanu-Box a vorbit la vernisaj despre prietenia care îl leagă de Dan Șarpe, un om valoros, cel care i-a cumpărat mai întâi mai multe lucrări, tablouri, fiind un autentic colecționar, apoi i-a scos câteva cataloage de artă, toate pe cheltuiala proprie a lui Dan Șarpe. Albumul „Puterea artei” are o calitate deosebită, a fost scos în condiții tehnice exemplare, a apreciat Konstantyn Ungureanu-Box, completând că Dan Șarpe s-a străduit să includă în album și creații ale altor doi artiși, prietenii lui Box: Ovidiu Ambrozie Bortă  BOA și Gabriel Todică. Și acest album de artă a fost editat integral din buzunarul lui Dan Șarpe, care pentru efortul lui, pentru pasiunea pentru artă, dar și pentru susținerea artiștitilor suceveni a fost aplaudat de întreaga audiență prezentă la eveniment. Cu emoție, autorul a spus că dacă nu l-ar fi cunoscut pe Konstantyn Ungureanu-Box, nu ar fi ajuns la momentul acesta. „Am învățat multe de la el, atât de multe încât pot să spun că sunt onorat că am reușit să scot acest album. Vă mulțumesc tuturor pentru prezență. Mulțumesc familiei mele pentru întreaga susținere”, a completat Dan Șarpe.

Caricaturistul Ovidiu Ambrozie Bortă  BOA i-a mulțumit autorului Dan Șarpe pentru albumul lansat, dar nu doar pentru acesta, ci pentru tot ajutorul pe care acesta l-a acordat de fiecare dată artiștilor suceveni.

Pictorul dualist Gabriel Todică a afirmat că pentru el este o onoare să facă parte din albumul de artă semnat de Dan Șarpe. „Dintr-o frumoasă prietenie, s-a legat o carte”, a completat Gabriel Todică.

 

·        Un album special

 

În prefața albumului, Dan Șarpe spune despre Konstantyn Ungureanu-Box că reprezintă pentru arta suceveană (și nu numai) o culoare mai aparte, mai specială, mai plăcută și mai ieșită din relief. „Cu toții îi cunoaștem măiestria lui Konstantyn Ungureanu-Box. Iubește arta, iubește frumosul, dar mai ales își iubește enorm de mult Sfânta Familie. (...) Maestrul Konstantyn Ungureanu-Box niciodată nu și-a trădat munca, niciodată nu și-a trădat prietenii, s-a sacrificat pentru artă, a iubit-o și a ținut la ea. Dragostea artistului față de colegii de breaslă m-a făcut să iau decizia de a scoate un album special, unde să prezint gândurile, creațiile a trei artiști suceveni sau mai bine spus Konstantyn Ungureanu BOX și prietenii. Prietenii fiind Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA și Gabriel Todică”, a explicat autorul.

Intensitatea prezentului album este dată de numărul complex al lucrărilor, susține Dan Șarpe. „De la prezența unui sfânt, a unui membru de familie sau gânduri demne de memorat, toate oferite de Konstantyn Ungureanu-Box, trecând la caricaturi semnate de Ovidiu Ambrozie Bortă  BOA, continuând cu arta dualistă atent reprezentată de Gabriel Todică și finalizată de diferite imagini surprinse din timpul vernisajelor. Emoția acestui album constă în diversitatea lucrărilor. (...) Creațiile marca BOA sunt magnifice, plăcute și căutate. Prezența lui BOA în acest album mă liniștește, îmi dă o mai mare încredere în ceea ce fac. O altă noutate (pentru iubitorii de frumos este un cunoscut) a prezentului album sunt creațiile bunului meu colaborator Gabriel Todică, iar Gabriel Todică este un pictor dualist de bună calitate”, mai susține ing. Dan Acibotăriță – Șarpe.

 

·        Fotografii „culese” de la vernisaje

 

Pe coperta a IV-a a albumului, Dan Șarpe a ales să publice poemul „Aurora liturgică”, de Konstantyn Ungureanu-Box: „Te privesc/ Ca și cum aș picta/ Vocea Ta/Plouă îndelung/Pace minunată și tristă/Râuri pe dinainte/Purpură de singurătate./Mi-am șters fața/ Cu-o pană/Umbră/Să nu mă risipesc/Din trup mă ridic/Singurătatea pianului/Pictându-ți mâinile/Mă lovesc peste umeri/Înfometat/Te urmez tăcut/În limba nopților...”.

Cei care vor răsfoi albumul „Puterea artei”, vor descoperi fotografiile pe care le-a așezat Dan Șarpe, „culese” de la vernisaje, care ne amintesc de regretații Dan. T. Gurtesch, Tiberiu (Tibi) Cosovan, Ion Prelipcean, dar și de mulți creatori și iubitori de frumos care sunt printre noi, mereu prezenți la evenimente culturale, Konstantyn Ungureanu-Box, Toader Ignătescu, Iulian Dziubinschi, Radu Bercea, Cătălin Chifan, Anghel Vasile Siminiuc, Ion Drăgușanul, Constantin Bulboacă, Delia Ioana Leizeriuc etc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Puterea artei”, de Dan Șarpe, un album în care se regăsesc gândurile, creațiile a trei artiști suceveni - prieteni.
 Vizualizări articol: 528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Puterea artei”, de Dan Șarpe, un album în care se regăsesc gândurile, creațiile a trei artiști suceveni - prieteni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei