Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 15 (8544)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Antibioticele se eliberează doar cu rețetă. În urgențe farmaciștii pot da fără rețetă doar doza pe 72 de ore

Sâmbătă, 20 Ianuarie 2024 (16:32:46)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Regimul de prescriere și eliberare a antibioticelor și antifungicelor  în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate a fost modificat printr-un ordin emis de ministrul Sănătății, în data de 17 ianuarie a.c.. Președintele Colegiului Farmaciștilor Suceava, Doinița Cocriș, a  precizat că medicamentele din categoriile menționate „nu se eliberează la cerere”, ci pe bază de prescripție medicală, care se reține în farmacie. Rețeta trebuie să aibă obligatoriu serie și număr, date de cabinetul medical al medicului care a prescris medicamentele. Doinița Cocriș a declarat că deocamdată nu are informația dacă medicii au luat cunoștință deja despre noul model de rețetă, așa că a transmis tuturor farmaciilor din județ să nu blocheze eliberarea de antibiotice pe considerentul că rețeta nu are serie și număr.

Președinta Colegiului Farmaciștilor din Suceava a subliniat că, în situații de urgență, medicamentele care fac obiectul acestui ordin se pot elibera pentru maximum 72 de ore, pentru sfârșitul de săptămână și sărbătorile legale.  

„Farmacistul va utiliza toate cunoștințele sale profesionale pentru a veni în sprijinul pacientului și va decide eliberarea dozei de urgență. Cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore va fi stabilită conform rezumatului caracteristicilor medicamentului.  Doza de urgență se va elibera o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declarații a pacientului sau aparținătorului acestuia”, a afirmat Doinița Cocriș. Farmacistul trebuie să recomande pacientului, la orice eliberare de antibiotice în regim de urgență, să se adreseze imediat medicului.

În cazul copiilor, eliberarea acestor medicamente farmacistul trebuie să le spună părinților să consulte în cel mai scurt timp medicul de familie sau să apeleze la serviciul de urgență.  

Potrivit Doiniței Cocriș, acest ordin al ministrul  sănătății „nu schimbă esențial modul de prescriere și eliberare a medicamentelor din categoria antibiotice și antifungice de tip sistemic”, oferind posibilitatea ca atunci când situația o impune,  pentru cazuri de urgență, farmacistul, „conform pregătirii sale profesionale”, să poată elibera antibiotice pentru 72 de ore.

Mai trebuie spus că eliberarea prescripțiilor pentru antibiotice în regim compensat sau gratuit nu se modifică prin ordinul menționat. Farmaciile și cabinetele au la dispoziție 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului pentru adaptarea sistemelor informatice. După acest termen, farmaciile vor avea obligația să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate. Scopul declarat este ca, în baza datelor colectate în timp real, să se ia măsuri pentru reducerea consumului excesiv de antibiotice și antifungice de uz sistemic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antibioticele se eliberează doar cu rețetă. În urgențe farmaciștii pot da fără rețetă doar doza pe 72 de ore.
 Vizualizări articol: 1713 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Antibioticele se eliberează doar cu rețetă. În urgențe farmaciștii pot da fără rețetă doar doza pe 72 de ore5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei