Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 271 (8495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Peste 100 de femei s-au înscris pentru mamografii și teste gratuite pentru depistarea timpurie a cancerului, la evenimentul „Opreşte cancerul de col uterin!”

Vineri, 17 Noiembrie 2023 (14:24:15)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 100 de femei s-au înscris pentru a face mamografii, testare pentru HPV și testul Babeș Papanicolau gratuit, vineri, în cadrul celei de-a IX-a ediții a evenimentului „Opreşte cancerul de col uterin!”, organizată de colegii de la Televiziunea Intermedia, în parteneriat cu Teatrul Municipal „Matei  Vișniec” Suceava și Institutul Regional de Oncologie Iași. Caravana cu cele două laboratoare mobile a Institutului Regional de Oncologie din Iași a poposit în fața Teatrului Municipal „Matei Vișniec” vineri dimineață, iar în intervalul orar 10.00-16.00 echipele medicale au efectuat investigații în vederea depistării timpurii a cancerului de sân și de col uterin. Jurnalista Adriana Dascălu Bulină, inițiatoarea evenimentului, a declarat că pentru mamografii s-au programat 47 de femei și încă 4 erau pe lista de așteptare. „Programările sunt din 10 în 10 minute, acesta este numărul maxim de doamne care au putut fi programate”, a precizat ea, subliniind că astfel de caravane de testare vor mai fi organizate. Pentru testarea în vederea depistării HPV, până vineri dimineață, la ora 10.00, erau înscrise 47 de femei, iar pentru testul Babeș Papanicolau, doar 3. Grupa de vârstă admisă pentru testarea Babeș-Papanicolau este 25 - 29 de ani, iar pentru testarea HPV, între 30 și 64 de ani. Singurul document necesar este cartea de identitate sau buletinul, original și copie. „Mă bucur să văd că atât de multe doamne și domnișoare au venit să facă aceste investigații și teste și sper ca mesajul nostru privind importanța prevenției va ajunge la cât mai multe sucevence, care vor continua să se testeze și să aibă grijă de sănătatea lor”, a spus Adriana Dascălu Bulină.

În cadrul evenimentului, ajuns la a IX-a ediție, de la ora 17.00, la teatru va avea loc spectacolul-lectură ”Cu frica în sân”, de Laura Ivăncioiu, în regia lui Cosmin Panaite, iar de la 17.50 va începe conferința „Oprește cancerul de col uterin!”. Invitatul special al ediției din acest an este Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași, care va prezenta campania de testări gratuite Babeș-Papanicolau și HPV și campania pentru mamografii gratuite.

Vor mai conferenția dr. Laura Coca, medicul coordonator la nivel județean al programului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col, dr. Dan Dumitrache, medic primar gineco-oncologie la Centrul Medical Bucovina, dr. Maria Bucșineanu și dr. Aurelia Dobromir, de la Cabinetul de Planning Familial din Policlinica Suceava, dr. Mariana Stoleru, medic medicina muncii, și Ana Maria Balațchi, director administrativ la Centrul de Radioterapie Rt Lotus Center Suceava. Pentru ora 19:30 este programat un mini-recital muzical Alin Cimpoiași.

Intrarea la eveniment este liberă, iar participanții pot să facă donații pentru sprijinirea financiară a unei paciente bolnave de cancer. Adriana Dascălu Bulină a spus că este vorba despre Serena Frittelli, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, care în data de 31 octombrie a.c.  a fost confirmată cu cancer. Serena a fost confirmată cu tumoră malignă - sarcom Ewing extraosos intramuscular sacro-spinal, a fost operată pentru a preveni extinderea tumorii și a început ședințele de chimioterapie.

„Poate fi cumpărat, prin participarea la o licitație care va fi organizată în timpul evenimentului, un tablou realizat de o artistă talentată, Marina Pișta. Aceasta a donat o pictură specială, sub forma unui portret al unei femei suave, în sprijinul acestei nobile cauze.  Lucrarea este imaginea campaniei de anul acesta, o regăsiți pe afiș. Prețul de pornire la licitație este 300 de euro. Alte 7 tablouri vor fi la vânzare, cu prețul afișat. Toți banii vor ajunge la Serena, care luptă cu cancerul”, a mai spus jurnalista Adriana Dascălu Bulină.

La sfârșitul evenimentului, clădirea Teatrului ”Matei Vișniec” Suceava va fi iluminată în turcoaz – simbolul luptei împotriva cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani. România se situează în primele locuri printre ţările europene în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de această maladie. Depistat timpuriu, cancerul de col uterin se poate vindeca. De asemenea, poate fi prevenit prin vaccinare împotriva HPV, prin programe de vaccinare sustenabile, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin prin programe de screening și prin asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice.

Menționăm că Serena Frittelli poate fi sprijinită financiar și prin donații direct în contul mamei ei: titular cont Anton Lacramioara; cont lei: RO41BACX0000001890946000; cont euro: RO84BACX0000001890946002, Banca Unicredit Bank.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 100 de femei s-au înscris pentru mamografii și teste gratuite pentru depistarea timpurie a cancerului, la evenimentul „Opreşte cancerul de col uterin!”.
 Vizualizări articol: 675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 100 de femei s-au înscris pentru mamografii și teste gratuite pentru depistarea timpurie a cancerului, la evenimentul „Opreşte cancerul de col uterin!”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei