Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 84 (7696)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Frumoasa Romanie

Imagini superbe cu caprele negre din Ceahlău, surprinse de fotograful sucevean Cătălin Urdoi

Duminică, 11 Aprilie 2021 (14:43:56)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După muncă și răsplată, sau, în cazul fotografului sucevean Cătălin Urdoi, după efort, o superbă galerie de imagini cu capre negre, pe culmile înzăpezite ale masivului Ceahlău.

“Am urcat pentru prima oară pe Ceahlău, fără nicio așteptare. Îmi propusesem această drumeție de ceva timp și după ce am verificat prognoza la sânge, vineri am pornit la drum.

Iarnă în toată regula, încă de la intrarea pe traseu, din stațiunea Durău. Greutatea rucsacului și-a spus cuvântul de la primii pași, însă nu am vrut să renunț la echipamentul foto, parcă presimțeam eu ceva.…”, a povestit fotograful sucevean, recunoscut pentru imaginile minunate cu elemente din natură dar și din localitățile Bucovinei, o zonă pe care o promovează adeseori. De data aceasta, țința “expediției” sale a fost alta…

“După ce am ajuns în golul alpin, am început să caut cu privirea caprele negre... în zadar, nici o mișcare. Deja îmi spuneam că nu voi avea bafta nici să le zăresc, nu mă mai gândeam să le și fotografiez, când la un moment dat, partenerii de drumeție îmi șoptesc : shhhh, uite caprele !

Nu că eram foarte vorbăreț la momentul respectiv, din pricina efortului...dar am tăcut mâlc, până și propia-mi respirație mă deranja. Am pus camera pe modul silențios și a început spectacolul....aproape o oră le-am urmărit, fotografiat și m-am bucurat de ele.

Ce a ieșit ? Un recital sublim al mamei natură !

Și da, mă declar un norocos ! A meritat fiecare cm de efort, de frig și de speranță!”, a adăugat Cătălin Urdoi, ale cărui imagini nu mai au nevoie de alte explicații.

Caprele negre trăiesc în grupuri de până la 30 de capre negre, structura grupurilor fiind schimbată în funcţie de anotimp.

În iernile cu zăpezi mari, caprele negre se retrag în zonele cu stâncării, de unde cade zăpada, găsind mai uşor muşchi, licheni sau cetină.

Datorită musculaturii foarte dezvoltate şi a copitelor despicate, capra neagră se poate deplasa cu uşurinţă în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-şi procură hrana şi se refugiază din faţa prădătorilor.

Coarnele sunt permanente, nu cad în fiecare an ca la alte specii, plus că le poarta ambele sexe. Țapii au coarnele mai mari, mai groase și mai curbate decât femelele.

Capra neagră poate trăi până la vârsta de 20 de ani. Auzul și mirosul sunt foarte bine dezvoltate. Când simte un pericol, scoate un șuierat puternic, dând astfel semnalul de alarmă pentru întregul cârd. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Imagini superbe cu caprele negre din Ceahlău, surprinse de fotograful sucevean Cătălin Urdoi.
 Vizualizări articol: 1839 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Imagini superbe cu caprele negre din Ceahlău, surprinse de fotograful sucevean Cătălin Urdoi4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei