Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 feb 2016 - Anul XXI, nr. 26 (6139)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Deoarece nu este alertă epidemiologică

Ministerul Sănătăţii nu a cerut control medical în frontieră la Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Examinarea medicală a călătorilor care trec prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF), pe motiv că în Ucraina este epidemie de gripă cu virus AH1N1, poate fi decisă doar de Ministerul Sănătăţii, în situaţii precizate explicit de Regulamentul sanitar internaţional adoptat în anul 2005. Constituirea unui punct de asistenţă medicală cu funcţionare pe întreaga perioadă a epidemiei (24/24h) în PTF Siret, hotărâtă, sâmbătă, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, s-a făcut fără respectarea acestei prevederi, iar detaşarea unei ambulanţe la frontieră nu are nici o justificare. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Mihaela Tănasă, ne-a declarat, ieri, că ministerul nu a fost informat în privinţa acestei decizii şi că măsurile necesare în situaţia de fapt sunt cele de prevenire, prevăzute de legislaţie. ”Nu este cazul de control medical în frontieră. Noi nu am fost anunţaţi despre asta şi nici nu am dat vreun aviz în acest sens. Am solicitat informaţii în legătură cu o eventuală activitate medicală la frontiera de la Siret şi ni s-a comunicat că aceasta nu există”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului.

De altfel, şi directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, ne-a declarat, ieri, că Regulamentul sanitar internaţional interzice controlul medical în frontieră. ”Trebuie o dispoziţie a Ministerului Sănătăţii şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru aceasta. Nu se poate îngrădi în nici un fel libera circulaţie a persoanelor, dacă situaţia sanitară nu o impune”, a spus dr. Zorescu. Ea nu a criticat deschis decizia CJSU, a spus doar diplomatic că ”este o situaţie sensibilă; această şedinţă trebuia mai bine pregătită”, mai ales că nici unul dintre cele două cazuri de gripă raportate în şedinţa CJSU nu a fost confirmat de Laboratorul Cantacuzino.

În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală a personalului care lucrează în frontieră. dr. Zorescu a arătat că au fost trimise 100 de doze la Ministerul Administraţiei şi Internelor, activitatea de vaccinare fiind gestionată strict de reţeaua medicală proprie a acestei structuri. În cursul zilei de ieri, DSP a mai solicitat 100 de doze de vaccin pentru personalul MAI.

Contactat în legătură cu hotărârea adoptată sâmbătă de CJSU, convocat şi prezidat de reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Constantin Harasim, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Ana Maria Stejaru, ne-a declarat că, într-adevăr, nu există decretată alertă epidemiologică în România. Decizia de a deschide un punct medical, de a instrui întregul personal ce lucrează în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina cu privire la ”identificarea persoanelor potenţial contaminate cu virusul AH1N1” şi de a transfera o ambulanţă la Siret ar fi fost luată ”pentru situaţia în care se depista vreun caz”.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii nu a putut să explice prin ce mijloace ar fi depistat angajaţii din frontieră şi cele două asistente medicale de pe ambulanţă ”cazul”.

 

Accesul copiilor din Ucraina nevaccinaţi antigripal a fost interzis sâmbătă după-amiază prin PTF Siret

În ceea ce priveşte limitarea circulaţiei persoanelor, una dintre asistentele detaşate sâmbătă în frontiera de la Siret a declarat, după începerea ”misiunii”, pentru colegii de la Intermedia TV, că nu permite intrarea în ţară a copiilor din Ucraina, având în vedere că în ţara vecină au fost închise şcoli şi că ”cei care nu au vaccinul făcut sunt întorşi”. Duminică, după ce toate televiziunile naţionale au prezentat măsurile speciale luate pentru ”alerta de gripă de la Siret", ambulanţa şi echipajul medical au fost retrase.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, în calitate de vicepreşedintele al CJSU, a declarat că instituţia pe care o conduce a fost reprezentată la şedinţă de un jurist deoarece el a fost plecat din localitate. Nechifor a afirmat că îşi asumă decizia comitetului pentru ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, respectiv finanţarea tipăririi unor pliante de informare. În rest, ”fiecare trebuie să răspundă pentru ce a făcut”.

Precizăm că, potrivit Hotărârii pentru aprobarea Planului Naţional de Implementare a Regulamentului Sanitar Internaţional 2005, ”interviul, izolarea, carantinarea şi transportul călătorilor suspecţi, bolnavi sau care vin dintr-o zonă afectată (conform definiţiei RSI 2005)” sunt atributul Ministerului Sănătăţii, care este şi cel care ”aplică măsurile de limitare a libertăţii de mişcare, a restricţiilor de deplasare şi închiderea graniţelor, dacă situaţia o impune”.

În sensul acestui regulament, "examen medical" înseamnă ”evaluarea preliminară a unei persoane de către o persoană medicală autorizată sau de către o persoană aflată sub supravegherea directă a unei autorităţi competente, pentru a determina starea de sănătate a persoanei examinate şi riscul potenţial de sănătate publică pentru alţii şi poate include examinarea documentelor medicale şi examenul fizic al persoanei dacã acesta este justificat de circumstanţele respectivului caz”.

Tot Regulamentul sanitar internaţional prevede în mod explicit, la capitolul ”Măsuri de sănătate publică”, pct. 3-5: ”Călătorii nu vor fi supuşi nici unui examen medical, nici unei vaccinări, nici unei măsuri de sănătate sau profilaxii în temeiul prezentului Regulament, fără acordul lor expres şi informat, sau fără acordul părinţilor sau tutorilor acestora, obţinut în prealabil, cu excepţia aplicării paragrafului 2 din Articolul 31, şi conform legislaţiei şi obligaţiilor internaţionale ale Statului Parte.

Orice examen medical, act medical, vaccinare sau altã măsură de profilaxie care comportă un risc de transmitere a bolii se va efectua sau administra unui călător conform normelor şi principiilor de securitate recunoscute la nivel naţional şi internaţional, pentru a reduce la minimum riscul”.

Ieri Ministerul Sănătăţii a precizat că, în România, gripa este supravegheată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Sănătăţii nu a cerut control medical în frontieră la Siret.
 Vizualizări articol: 1672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Sănătăţii nu a cerut control medical în frontieră la Siret0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Concentrat de legume fără conservanți Dacă a devenit o obișnuință folosirea cubulețelor de concentrat la pregătirea oricărei ciorbe sau în sosuri, dar ne dorim să evităm grămada de chimicale cu care multe dintre aceste produse sunt ”îmbogățite”, putem recurge la... Citeşte