Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 286 (5493)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atipic

Trei cazuri de boală Lyme, confirmate în judeţ, de la debutul sezonului rece

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei cazuri de boală Lyme transmisă de căpuşe au fost înregistrate în judeţ de la debutul sezonului rece, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava apreciind situaţia drept una atipică, în condiţiile în care boala apare cu preponderenţă în lunile de vară. Ultimele cazuri din acest an au fost confirmate la o femeie de 36 ani, din Putna, Laura C., internată în spital pe data de 4 noiembrie, care a declarat că a fost muşcată de o căpuşă în data de 15 octombrie. O a doua pacientă, Gina A., în vârstă de 41 ani, din Siret, a fost spitalizată în data de 5 noiembrie, după ce în data de 26 septembrie au apărut primele semne de boală. A treia pacientă, Victoria C., din Brodina, de 54 ani, a fost internată pe data de 31 octombrie, ea declarând că a fost muşcată de o căpuşă în data de 1 august. Toate cele trei femei au urmat un tratament cu antibiotice cu spectru larg şi vor fi monitorizate de medici o perioadă mai îndelungată de timp.

 

Dr. Cătălina Zorescu: „De obicei, boala Lyme are o frecvenţă crescută în lunile iunie şi iulie”

„Am avut surpriza ca în extrasezon să se confirme aceste trei cazuri. Este un fenomen atipic, în condiţiile în care, de obicei, boala Lyme are o frecvenţă crescută în lunile iunie şi iulie”, a spus directorul adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu.

Boala Lyme este o afecţiune infecţioasă gravă, greu de diagnosticat şi al cărei tratament poate dura ani de zile dacă nu este depistată la timp. În 2013, boala a fost confirmată la 26 persoane din judeţ, arată datele centralizate de DSP Suceava. Aceleaşi statistici precizează că, în 2012, cu boala Lyme au fost diagnosticate 17 persoane, iar în 2011 – 16. Anul acesta, medicii nu s-au confruntat în lunile ianuarie, februarie, martie şi aprilie cu nici un caz de boală. Primii pacienţi cu boală Lyme, în număr de patru, au fost înregistraţi în luna mai. În iunie, medicii au depistat un caz, în iulie – zece cazuri, în august – cinci, în septembrie – unul, în octombrie – două, iar în noiembrie – trei.

Majoritatea pacienţilor au fost adulţi între 20 şi 55 ani – 16 cazuri, însă au fost semnalate îmbolnăviri şi la copii, cel mai mic având vârsta de 5 ani.

 

Lyme, supranumită şi boala cu o mie de feţe

Căpuşele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sânge. Boala Lyme, pe care o transmit prin muşcătura lor, esteo boală infecţioasă foarte gravă, produsă de bacteria Borrelia Burgdorferi (nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia Burgdorferi). Lyme mai este supranumită şi boala cu o mie de feţe, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări, iar cu cât boala este tratată mai repede, imediat după muşcătura de căpuşă, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. În caz contrar, se poate ajunge la o Borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice şi neurologice cronice. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei cazuri de boală Lyme, confirmate în judeţ, de la debutul sezonului rece.
 Vizualizări articol: 2110 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Trei cazuri de boală Lyme, confirmate în judeţ, de la debutul sezonului rece5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei