Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 210 (5417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suceava

Medicii de familie nu vor participa la acţiunile de protest

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii de familie suceveni, la fel ca şi colegii lor din ţară, nu vor participa la mişcările revendicative organizate de ceilalţi medici începând cu data de 18 septembrie. Purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan, a informat ieri că această categorie de medici susţine  iniţiativa Colegiului Medicilor din România (CMR) şi a structurii de la nivel judeţean, însă nu poate recurge la acest gen de acţiuni sindicale. Şi asta, deoarece, explică Irina Badrajan, medicii de familie sunt constituiţi în cabinete individuale, ceea ce înseamnă că sunt patroni şi nu salariaţi, având la rândul lor angajaţi.

Irina Badrajan a ţinut să precizeze că medicii de familie nu vor rezilia contractele pe care le au încheiate cu casele de asigurări de sănătate, aşa cum a anunţat vineri Colegiul Medicilor din România, explicând că această măsură extremă a fost folosită de medicii de familie doar în situaţii limită, când toate căile de comunicare au fost închise, iar argumentele nu au putut convinge.

 

Medicii de familie nu sunt în favoarea rezilierii contractelor cu casele de asigurări de sănătate

“În acest moment nu este vorba de aşa ceva şi sperăm să ne rezolvăm problemele specifice pe calea firească a dialogului, a negocierilor, a argumentelor. Asemenea decizii extreme sunt întotdeauna atent gândite de organizaţiile care ne reprezintă, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei”, a spus Irina Badrajan.

Irina Badrajan, care este şi secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor (CJM), a adăugat că medicii, cu excepţia celor de familie, au format ieri o Coaliţie locală a profesioniştilor din sănătate, Coaliţie care reuneşte toate categoriile de personal din sistemul sanitar sucevean, de la infirmiere, asistente, personal auxiliar medical până la psihologi, farmacişti, chimişti şi biologi, şi în numele căreia vor fi duse toate luptele cu guvernanţii.

Această Coaliţie, din care, concret, fac parte Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Psihologilor, Colegiul Farmaciştilor, Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor, Camera Federativă a Medicilor, Federaţia Sanitas (care reprezintă cadrele medii – infirmiere, asistente medicale, personal auxiliar medical), Societatea Medicilor din Colectivităţile de Copii Tineri şi Asociaţia Medicilor Rezidenţi, se va întruni astăzi pentru a semna un act de revendicări comune şi specifice.

 

Act de revendicări comune şi specifice fiecărei categorii de personal sanitar, semnat astăzi de Coaliţie

Revendicările comune ale organizaţiilor profesionale care au spus „da” Coaliţiei sunt alocarea a minim 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat şi o lege a salarizării specifice sistemului de sănătate. Tot de comun acord, medicii mai cer „apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesională de către autorităţi”, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea de servicii de calitate şi consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură care poate afecta funcţionarea sistemului sanitar.

Protocolul încheiat astăzi de Coaliţia locală şi care cuprinde revendicările comune şi cele specifice fiecărei categorii de personal în parte va fi înaintat Prefecturii Suceava până în data de 13 septembrie.

 

Manifestări în stradă din 18 septembrie şi grevă generală din noiembrie

Această acţiune respectă calendarul acţiunilor de protest organizate de Coaliţia naţională a profesioniştilor din sănătate, conform căruia mişcările revendicative vor începe din 18 septembrie cu pichete în faţa Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Finanţe, pichete care vor fi organizate zilnic până în 27 septembrie. Aceste manifestări vor fi urmate de un miting în faţa Guvernului în luna octombrie şi de o grevă generală, cu asigurarea unei treimi din activitate,  în luna noiembrie, dacă până atunci guvernanţii nu răspund la solicitările Coaliţiei. Nu sunt excluse şi demisiile în bloc ca ultimă măsură de constrângere a decidenţilor.

Principala nemulţumire a personalului sanitar este legată de nivelul salariilor.

Miercuri, Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a trimis membrilor organizaţiei scrisori prin care îi anunţă că vor fi organizate proteste în stradă şi le-a cerut să se alăture acestor acţiuni.

 

Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR: „În această toamnă, începem o bătălie lungă şi grea”

Vasile Astărăstoae le-a transmis colegilor medici că sunt momente în viaţa fiecăruia când trebuie să ia decizii ce le vor influenţa destinul: „Un asemenea moment trăim astăzi. Colegiul Medicilor din România consideră că trebuie să acţionăm pentru a apăra independenţa şi respectul profesiei şi profesioniştilor”. Preşedintele CMR le-a mai transmis colegilor că „numai cine vrea să fie surd şi orb” nu observă că, în România, profesioniştilor din sănătate li se oferă venituri mici, muncă epuizantă, lipsă de respect şi, în final, recomandarea de a-şi lăsa familia şi a pleca în pribegie în străinătate.

„În această toamnă, începem o bătălie lungă şi grea. Ştim că în această bătălie împotriva noastră se va utiliza dezinformarea, demagogia şi populismul. Se va spune că într-o perioadă de criză solicitările noastre sunt exagerate, omiţându-se faptul că tot în aceeaşi perioadă de criză guvernanţii găsesc fonduri pentru instituţiile de forţă cu ajutorul cărora doresc să îşi impună punctul de vedere. Ştim că locul profesioniştilor din sănătate este lângă pacienţi, şi nu în stradă. Dar atunci când forţa argumentelor nu există pentru urechile decidenţilor, este necesar să le afirmi în stradă. Iată de ce trebuie să fim toţi, împreună, în Piaţa Publică!”, a punctat Vasile Astărăstoae.

 

Un sfert din  medicii suceveni îşi anunţă participarea la acţiunile de protest

La Suceava, participarea medicilor la acţiunile de protest, acţiuni gândite şi anunţate chiar de medici, încă din luna iunie, se anunţă foarte slabă. Un sondaj de opinie derulat în iulie de Colegiul Judeţean al Medicilor a arătat că cei 900 de medici suceveni, membri ai CJM Suceava, nu sunt prea interesaţi să-şi apere drepturile în stradă şi cu atât mai puţin să renunţe la activitate, prin grevă generală sau demisii în bloc.

Dr. Irina Badrajan a informat ieri că doar jumătate din medicii suceveni au dorit să fie chestionaţi în legătură cu eventuala lor participare la acţiunile de protest. Ca şi cum această demonstraţie de indiferenţă nu ar fi fost de-ajuns, din cei 450 de medici care au participat totuşi la sondaj, doar jumătate au răspuns că sunt de acord cu greva generală, dar nu şi cu demisiile în bloc.

Irina Badrajan s-a arătat dezamăgită de atitudinea manifestată de colegii de breaslă din judeţ: „Medicii sunt o categorie puţin revendicativă, ei preferă să se implice mai mult la nivel declarativ. Medicii rezidenţi sunt singurii cu adevărat hotărâţi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie nu vor participa la acţiunile de protest.
 Vizualizări articol: 1167 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Medicii de familie nu vor participa la acţiunile de protest5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Uuuuuuuuu trimis de
(10 sep 2013, 19:47:03
Domnule medici suceveni o duc prea bine,sau ce,sunt niste tradatori,eu cred ca au fost amenintati de catre casa suceava,care este iplicata o mafie de zile mari in fruntea cu doamna de la PNL,dna Adela Baisanu,aici sunt discriminati medici care vin din ardeal sau din alte parti ale tarii,medici suceveni sunt niste lasi daca nu prostesteaza alaturi de colegi lor din tara,inseamna ca sunt niste linge blide al actualilor guvernanti,o sfatuiesc pe doamna Badrajan sa-si deie demisie din functia pe care o are,si pe dna Cristina Rusu,care a scris acest articol,sa numai dea sfaturi ce sa faca medici din suceava,si asa multi si-au luat nota de transfer din acest judet mafiot,care tre sa dai spaga ca sa ocupi un post in acest judet condus de dna Baisanu sefa peste CJAS Suceava,sotie de deputat PNL.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei