Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 nov 2011 - Anul XVI, nr. 258 (4856)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie de criză

Medicii de familie nu au ser antigripal pentru pacienţi, deşi campania de vaccinare a început

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Slaba finanţare din sectorul sanitar loveşte în persoanele care sunt cel mai mult expuse riscului de a contracta virusul gripal şi care până acum beneficiau de imunizare gratuită, prin Direcţia de Sănătate Publică (DSP). În acest sezon, din lipsă de fonduri, numărul sucevenilor care primesc gratuit serul se reduce dramatic, la doar 6.000, spre deosebire de sezoanele trecute, când numărul beneficiarilor era de ordinul zecilor de mii. Şi asta, în ciuda faptului că spitalele şi cabinetele medicilor de familie înregistrează deja numeroase cazuri de pacienţi cu afecţiuni respiratorii.

Directorul adjunct medical al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat că dozele de vaccin au fost livrate vineri la sediul instituţiei, iar ieri au fost distribuite medicilor de familie din judeţ, în ale căror cabinete se va face imunizarea. Fiindcă nu există ser suficient, fiecare medic de familie a primit doar câte 20 de fiole, pe care le vor administra cui vor crede de cuviinţă.

 

6.400 de doze de vaccin gratuit pentru suceveni, dintr-un necesar de cel puţin 35.000

Dr. Cătălina Zorescu a afirmat: “În fiecare an, Ministerul Sănătăţii achiziţiona la nivel naţional dozele necesare. Anul acesta, ni s-au alocat nouă fonduri cu care să cumpărăm vaccinul de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Noi am fi dorit măcar 35.000 de doze pentru tot sezonul, dar cu banii primiţi de la Ministerul Sănătăţii, 70.000 de lei, nu am putut achiziţiona decât 6.400. Dintre acestea, 400 au trebuit să rămână în depozitele noastre, pentru eventualele situaţii de urgenţă. Nu ştiu cum vor împărţi medicii de familie serul, probabil vor avea în vedere persoanele cu afecţiuni cardiace sau pulmonare care prezintă indicaţia cea mai urgentă”.

Medicul a explicat că, în condiţiile în care vaccinul nu ajunge pentru toată lumea, au fost excluse de pe lista din anii trecuţi a priorităţilor la imunizare categoriile de risc, printre care personalul medical, persoanele adulte şi copiii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială, pacienţii infectaţi cu HIV, copiii şi adolescenţii supuşi terapiei cu aspirină. Singurii care mai primesc gratuit serul sunt sucevenii care suferă de boli cronice grave.

 

Vaccinul, înlocuit de spălatul pe mâini cu apă şi săpun ca măsură de protecţie împotriva gripei

“Noi am făcut o adresă către ministerul de resort, prin care am solicitat aprobare pentru achiziţionarea a încă 4.000 de doze de vaccin, din fondurile proprii ale instituţiei, dar răspunsul a fost negativ”, a subliniat adjunctul DSP Suceava.

De precizat că medicii recomandă vaccinarea antigripală şi pentru persoanele care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire, vaccinul fiind considerat singurul mod eficient de prevenire a îmbolnăvirilor. Serul poate fi achiziţionat din farmacii, contra unei sume de circa 30 de lei.

De asemenea, medicii reamintesc că păstrarea regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă un alt mod eficient de  prevenire a îmbolnăvirilor în acest sezon.

Demersurile legale pentru procurarea dozelor de vaccin de către DSP au dus la întârzierea campaniei de imunizare împotriva gripei sezoniere. Acţiunea trebuia să înceapă la 15 octombrie, însă a demarat de-abia astăzi. De la debutul sezonului rece, între 3.000 şi 4.000 de suceveni ajung săptămânal la doctor din cauza afecţiunilor respiratorii, numărul bolnavilor fiind în continuă creştere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie nu au ser antigripal pentru pacienţi, deşi campania de vaccinare a început.
 Vizualizări articol: 478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii de familie nu au ser antigripal pentru pacienţi, deşi campania de vaccinare a început0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CONFIRMARE trimis de
( 1 nov 2011, 13:32:55
MAJORITATEA CADRELOR MEDICALE NU ,,SERVESC'' O ASTFEL DE IMUNIZARE,STIU ELE CE STIU,ASA CA....
SLANINA AFUMATA & USTUROI,SUCCES ANTIGRIPAL,GARANTAT!
2.   CINISM trimis de
( 1 nov 2011, 19:46:03
Ne-am si obisnuit de acum cu aceasta atitudine iresponsabila,chiar criminala a acestei guvernari incompetente,care a desfiintat paturi de spital,spitale chiar.
Putem spune ca se doreste moartea persoanelor virstnice care au si boli cronice si care primesc si pensii ,care sint o povara pt. bugetul statului.
Pe de alta parte nici personalul medical nu beneficiaza de nici o atentie din partea acestor asasini.
Pt. prima data in ,,istoria" activitatii mele se intimpla sa aud ca nu avem nevoie de protectie prin vaccinare antigripala.
Cadrele medicale sint cele mai expuse in contaminarea cu diversi virusi care se transmit pe cale respiratorie, cum sunt si tulpinele de virsi gripali si de care nu te poti feri ori cit de mult te-ai spala pe miini.
Singura metoda de prevenire a unei contaminari ar fi evitarea contactului, (apropierii) de o persoana care are deja boala,
ori acest lucru este imposibil pt. cadrele medicale deoarece tocmai aceste persoane au nevoie de asistenta medicala,pt. care si apeleaza la serviciile personaluli medical.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei