Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 iul 2010 - Anul XV, nr. 161 (4452)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Informaţiile medicale oferite pe internet pot fi dăunătoare pentru sănătate

Un număr tot mai mare de pacienţi care caută pe internet informaţii referitoare la afecţiunile de care suferă ar putea primi de la "Dr. Google" diagnostice greşite sau incomplete, potrivit unui studiu publicat în Journal of Bone and Joint Surgery, relatează dailymail.co.uk.

Informaţiile medicale referitoare la accidentele sportive obişnuite variază extrem de mult pe internet, din punct de vedere calitativ, cel mai puţin exacte dintre acestea fiind postate de obicei pe pagini personale.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că accidentările sunt de cele mai multe ori agravate atunci când pacienţii încearcă să îşi trateze singuri aceste afecţiuni.

"Motivul pentru care am decis să realizăm acest studiu este acela că tot mai mulţi pacienţi se prezintă la medicii lor «înarmaţi» cu texte printate şi informaţii obţinute de pe internet", a explicat medicul chirurg ortoped Madhav A. Karunakar, autorul studiului.

"Atât medicii, cât şi pacienţii ar trebui să fie conştienţi de faptul că informaţiile medicale postate online variază extrem de mult din punct de vedere calitativ. În plus, medicii ar trebui să fie pregătiţi pentru a discuta cu pacienţii lor despre acele informaţii, pentru a se asigura că aceştia nu le interpretează în mod eronat", a adăugat autorul studiului.

Aproape 75% din populaţia Statelor Unite ale Americii are acces la internet şi peste jumătate dintre americani se conectează online cel puţin o dată pe lună, pentru a citi diverse informaţii medicale.

Din păcate, controlul asupra calităţii informaţiilor medicale postate online nu a crescut în acelaşi ritm cu cel de dezvoltare a internetului şi cu cel de multiplicare a site-urilor cu specific medical.

Autorii studiului au selecţionat zece dintre cele mai populare site-uri care postează diagnostice de medicină sportivă şi au analizat informaţiile pe care acestea le afişează.

Folosind două dintre cele mai utilizate motoare de căutare - Google şi Yahoo -, autorii au analizat primele 10 rezultate găsite în urma căutării pentru fiecare diagnostic, cu scopul de a verifica dacă informaţiile sunt complete, corecte şi clare.

Autorii studiului au verificat, totodată, sursa acelor informaţii, încercând să determine dacă proprietarul site-ului este o organizaţie non-profit, o sursă autorizată, o instituţie, un medic, o companie comercială sau o persoană privată.

Din acest punct de vedere, organizaţiile non-profit au obţinut cel mai mare scor, urmate de site-urile academice (inclusiv site-urile unor reviste medicale) şi de site-urile comerciale neorientate către vânzări (precum WebMd şi eMedicine).

Informaţiile cel mai puţin exacte apar în articolele publicate în ziare şi pe site-urile unor persoane private.

Site-urile comerciale având un scop lucrativ în această diagnosticare, precum cele sponsorizate de companii care vând medicamente şi aparatură medicală, prezentau, cu o frecvenţă foarte mare, informaţii incomplete.

"Aproximativ 20% din site-urile apărute în topul 10 al rezultatelor găsite la căutare sunt sponsorizate", a explicat autorul studiului.

"Aceste site-uri sunt motivate pentru a-şi promova produsele şi din acest motiv informaţiile descoperite acolo ar putea fi distorsionate. Am descoperit, totodată, că aceste site-uri menţionează foarte rar riscurile şi complicaţiile asociate cu tratamentele medicale, deoarece încearcă să îşi prezinte produse în cea mai bună lumină", a concluzionat autorul studiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Informaţiile medicale oferite pe internet pot fi dăunătoare pentru sănătate.
 Vizualizări articol: 429 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Informaţiile medicale oferite pe internet pot fi dăunătoare pentru sănătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei