Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 feb 2010 - Anul XV, nr. 26 (4317)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Efectul placebo funcţionează şi în cazul memoriei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oamenii de ştiinţă australieni susţin că substanţele de tip placebo, care sunt preparate inactive, fără proprietăţi medicinale, pot spori capacităţile de memorare ale pacienţilor.
În întreaga lume există practica de a furniza pilule placebo pacienţilor, aceştia fiind informaţi că respectivele medicamente le-ar putea îmbunătăţi starea de sănătate, nu că ele sunt inactive.
Astfel de intervenţii îi pot face pe pacienţi să creadă că tratamentul va avea efectul scontat, iar uneori această convingere are efecte terapeutice, generând o ameliorare a stării generale.
Doctoranda Sophie Parker, absolventă a Universităţii Victoria din Sydney, a analizat în detaliu modul în care substanţele placebo pot îmbunătăţi memoria retrospectivă (cea care ne ajută să ne amintim lucruri din trecut) şi pot stimula memoria prospectivă (cea care ne ajută să ţinem minte acţiunile programate pentru viitor).
Parker a declarat că a vrut să afle ce s-ar întâmpla dacă unei persoane i-ar fi administrată o substanţă inactivă despre care credea că are proprietăţi de stimulare a memoriei şi cum ar afecta acest „tratament” felul în care respectiva persoană ar monitoriza informaţiile.
Doctoranda a organizat trei experimente complexe, pentru a afla şi analiza efectele pe care medicamentele placebo le au asupra capacităţii cognitive a 300 de studenţi. „Am creat o poveste credibilă despre un aşa-zis medicament experimental. Am inventat o companie farmaceutică, am realizat o pagină falsă de internet, un DVD promoţional şi afişe de prezentare a acestui medicament, pe care l-am botezat R273, care conţine, de fapt, pudră de vitamina C şi apă“, a spus Sophie Parker. Subiecţilor le-a fost administrat apoi medicamentul placebo şi s-a constatat că, fără să îşi dea seama, aceştia au adoptat comportamente care le-au stimulat cu adevărat memoria. Parker a anunţat că, în plus, subiecţii au crezut că memoria, reacţiile, puterea de concentrare şi simţurile le-au fost şi ele îmbunătăţite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Efectul placebo funcţionează şi în cazul memoriei.
 Vizualizări articol: 630 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Efectul placebo funcţionează şi în cazul memoriei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei