Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 iun 2008 - Anul XIII, nr. 149 (3830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Listă de verificare a procedurilor de bază pentru medicii chirurgi, propusă de OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a propus medicilor chirurgi o listă de verificare a procedurilor de bază pe care aceştia să o respecte înainte, în timpul şi după operaţii, pentru reducerea riscurilor de complicaţii şi a mortalităţii, o iniţiativă simplă, ieftină şi eficace, potrivit AFP.

Anual, în lume se efectuează 234 de milioane de intervenţii chirurgicale majore - un număr în creştere în ultimii ani -, iar OMS este de părere că jumătate dintre complicaţii şi decese pot fi evitate.

Studiile au demonstrat că în ţările industrializate, complicaţiile grave (incapacitate definitivă) survin în cazul a 3 până la 16% din intervenţii, în timp ce 0,4 până la 0,8% dintre operaţiile chirurgicale se termină cu un deces, precizează OMS.

Aproximativ un milion de persoane mor anual în urma unei intervenţii chirurgicale, jumătate dintre decese putând fi evitate, spune organizaţia medicală, care are sediul la Geneva.

Rata de decese asociate anesteziilor generale este de 1 la 150 în anumite zone ale Africii subsahariene.

 

Lista scurtă, simplă şi eficientă.

"Am conceput o listă de verificare (checklist) pentru a ne asigura că toate procedurile de bază sunt executate înainte, în timpul şi după intervenţia chirurgicală, aceasta fiind utilă atât în ţările sărace cât şi în cele bogate", a spus medicul Atul Gawande, chirurg şi profesor la Facultatea de medicină de la Harvard, SUA.

"Seamănă cu lista de verificare a piloţilor de avion, este scurtă, simplă, iar echipa chirurgicală poate astfel să lucreze mai bine", a adăugat acesta.

"Dacă «checklist-ul» oral este practicat de 75 de ani în aviaţie, este pentru prima dată când facem acest lucru pentru chirurgie, pentru reducerea complicaţiilor şi a deceselor", a continuat chirurgul, căruia OMS i-a cerut să pună la punct această iniţiativă.

Prezentarea acestei liste a fost publicată în revista britanică The Lancet.

Lista de verificare vizează trei cauze principale ale mortalităţii în chirurgie: infecţiile, complicaţiile legate de hemoragii şi securitatea anesteziei.

Pentru a testa checklist-ul, OMS şi echipa care a lucrat la acest proiect, coordonat de Gawande, au examinat cele mai bune spitale din patru oraşe din ţări dezvoltate (Seattle, Toronto, Londra şi Auckland) şi patru oraşe din ţări în curs de dezvoltare (Aman, Manilla, New Delhi şi o zonă rurală din Tanzania).

Specialiştii au analizat apoi modul în care au fost respectate şase proceduri de bază din chirurgie. Astfel, printre altele, medicii trebuie să se asigure că operează persoana care trebuie, că nu uită vreun pansament în corpul bolnavului şi că i se administrează acestuia un antibiotic înainte de incizie pentru a se reduce la jumătate riscul de infecţii.

 

Procedurile pot fi omise.

S-a constatat că probabilitatea ca una dintre aceste proceduri să fie omisă este de 64%, a indicat chirurgul, adăugând că nu au existat diferenţe între spitalele din oraşele dezvoltate şi cele din localităţi în curs de dezvoltare.

După punerea la punct a sistemului de verificare şi după mii de intervenţii chirurgicale, rata de erori şi omisiuni a scăzut cu 32 - 50% în majoritatea spitalelor pilot, iar în unele a fost redusă la zero, a spus Gawande.

Detalii mai multe vor fi publicate la sfârşitul verii, după ce se vor fi efectuat 3.500 de intervenţii chirurgicale în aceste centre medicale.

Specialiştii au indicat că deja trei ţări - Iordania, Marea Britanie şi Irlanda - au adoptat oficial lista de verificare în blocurile operatorii din spitale, iar OMS speră că va deveni o practică universală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Listă de verificare a procedurilor de bază pentru medicii chirurgi, propusă de OMS.
 Vizualizări articol: 1244 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Listă de verificare a procedurilor de bază pentru medicii chirurgi, propusă de OMS0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei