Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 oct 2007 - Anul XII, nr. 232 (3607)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Culorile alimentelor influenţează sănătatea

Nutriţioniştii spun că un meniu cât mai variat din punct de vedere al culorilor ne poate ţine departe de bolile de inimă sau de cancer.

Pentru a ne menţine sănătatea trebuie să avem o alimentaţie cât mai diversificată, care să ne furnizeze necesarul zilnic de proteine, grăsimi, carbohidraţi, fibre, vitamine şi minerale. În opinia nutriţioniştilor, o dietă echilibrată înseamnă alimente cât mai variate coloristic. Studiile ştiinţifice întreprinse în ultimii ani au scos la iveală faptul că anumite substanţe existente mai ales în fructe şi legume pot ţine la distanţă multe afecţiuni, printre care bolile de inimă şi cancerul.

Afecţiuni precum cancerul sau bolile de inimă sunt atribuite, de cele mai multe ori, efectelor radicalilor liberi - molecule care distrug celulele sănătoase din corp. Totuşi, factorii de mediu, precum poluarea, radiaţiile, pesticidele, fumul de ţigară sau ierbicidele pot constitui şi ele o sursă de radicali liberi. Dacă organismul nu poate repara celulele afectate de acţiunea radicalilor liberi, acestea sunt mai expuse riscului de a deveni canceroase.

În cazul bolilor de inimă, radicalii liberi contribuie la îngustarea vaselor de sânge, fapt ce împiedică circulaţia sangvină. Fitochimicalele („fito" în­seamnă „din plante") - flavonoide şi carotenoide - sunt nişte pigmenţi naturali ce conferă fructelor şi legumelor culori distinctive: portocaliu pentru portocale sau morcovi, roşu pentru cireşe şi tomate, verde închis pentru spanac şi broccoli.

Însă, în afară de culoare, acestea le conferă alimentelor şi proprietăţi care joacă un rol important în menţinerea sănătăţii. Carotenoidele şi flavonoidele, datorită efectului lor antioxidant, au abilitatea de a neutraliza aceşti radicali liberi din organism.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Culorile alimentelor influenţează sănătatea.
 Vizualizări articol: 558 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Culorile alimentelor influenţează sănătatea4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează