Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 apr 2014 - Anul XIX, nr. 93 (5602)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Vârsta de aur

Cel mai bătrân sucevean a împlinit 105 ani şi trăieşte la Botoşana

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai în vârstă locuitor al judeţului Suceava este Vladimir Creangă, din Botoşana, născut în data de 19 februarie 1909. După moartea soţiei sale, pe care a adorat-o toată viaţa, bătrânul Vladimir s-a refugiat din ce în ce mai mult printre amintiri, astfel că astăzi pendulează între trecut şi prezent.

Fiica lui, Viorica Alexei, fostă profesoară de limba română şi engleză, care îl îngrijeşte de opt ani, ne spune că, şi atunci când vine în realitate, preferă să-i povestească tot despre vremurile de demult.

Din camera cu scoarţe ţărăneşti pe pereţi şi plină de fotografii de familie, Vladimir Creangă ne priveşte cu curiozitate. Prietenos, dar fără dispoziţia de a povesti unor străini despre viaţa sa. Îşi asumă acest rol fiica lui, care ne spune că bătrânul a rămas orfan de la 5 ani şi toţi cei cinci copii au fost crescuţi numai de mamă. „S-au crescut unul pe altul, bunica nu s-a recăsătorit niciodată. Au muncit toată viaţa. Primul Război Mondial l-a prins copil, la al doilea era pe front. A luptat la Cotul Donului şi la Odesa, a fost prizonier în lagăr de două ori şi de două ori a evadat. A văzut moartea cu ochii, i-au murit oameni în braţe, dar el a avut un înger păzitor”, ne-a spus Viorica Alexei.

 

„A construit două case la viaţa lui şi a avut o viaţă foarte cumpătată”

Vladimir Creangă a făcut cunoştinţă şi cu puşcăria comunistă, după ce a fost condamnat la trei ani deoarece după război a vândut trifoi în piaţă la Botoşani. Miliţia a spus că asta-i speculă şi l-a luat. A executat mai mult de un an, în Dobrogea. „Îmi amintesc când a venit poliţia şi ne-a luat porcii şi căruţa din curte. A fost greu, dar tata nu s-a lăsat înfrânt. A construit două case la viaţa lui şi a avut o viaţă foarte cumpătată. La noi în casă masa principală a fost întotdeauna dimineaţa, la ora 7.00. Apoi se mânca la amiază, iar seara niciodată mai târziu de ora 19.00. Tata n-a fumat, iar beat nu l-am văzut niciodată. A fost sănătos tun, nu a făcut o injecţie măcar, toată viaţa lui. S-a înţeles extraordinar de bine cu mama, au avut 75 de ani de căsătorie”, povesteşte femeia.

 

„Soţia lui a fost o femeie foarte frumoasă. O privea ca pe o icoană, cred că a iubit-o toată viaţa ca pe ochii din cap”

Despre marea dragoste pe care Vladimir Creangă i-a purtat-o soţiei vorbeşte şi primarul din Botoşana, Ion Ghiaţă. „Soţia lui a fost o femeie foarte frumoasă, a murit în urmă cu şapte-opt ani. O privea ca pe o icoană, cred că a iubit-o toată viaţa ca pe ochii din cap. După moartea ei i-a fost foarte greu”, ne-a spus primarul.

Când Vladimir Creangă a împlinit 105 ani, primarul Ghiaţă s-a ocupat de organizarea unei sărbători în cerc restrâns. O „Diplomă de recunoştinţă” din partea comunităţii locale, un tort imens, de 10 kg, „la care fetele de la cofetăria din sat au muncit o zi şi jumătate” şi o diplomă aniversară din partea ministrului Apărării, Mircea Duşa, au fost cadourile pentru bătrânul veteran de război.

Tot daruri pentru Vladimir Creangă sunt şi vizitele nepoţilor şi ale strănepoţilor, cei de la fiul său - stabiliţi în sat, la casa de alături, cei la fiica sa – în străinătate. Când vin copiii se întoarce din trecut şi se bucură de ei.

 

În acest an, până acum trei suceveni au aniversat un secol de viaţă

În judeţul Suceava sunt 27 de oameni cu vârste cuprinse între 100 şi 104 ani. Alţi 11 suceveni, născuţi în 1914, în lunile mai-decembrie, pot atinge anul acesta centenarul.

Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Casei de Pensii Suceava, Camelia Chitul, următoarea ca vârstă după Vladimir Creangă este Ana Lazăr, din Suceava, născută în 1910, apoi cinci femei şi doi bărbaţi născuţi în 1912, din Fălticeni, Dolheştii Mari, Rădăşeni, Udeşti, Râşca, Dumbrăveni şi Grămeşti.

În 1913 sunt născuţi 12 suceveni, din Hurjueni - Gălăneşti, Şcheia, Fântânele, Rădăuţi, Pârteştii de Sus, Câmpulung Moldovenesc, Botuş, Dărmăneşti, Suceava, Frasin şi Arbore. În primele luni ale acestui an au împlinit 100 de ani un bărbat din Brădăţel - Horodniceni, o femeie din Rădăuţi şi una din Cornu Luncii, iar din mai până în decembrie ar urma să sărbătorească un secol de viaţă 11 suceveni din Stulpicani, Suceava, Comăneşti, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Slatina, Lisaura şi Fântânele. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai bătrân sucevean a împlinit 105 ani şi trăieşte la Botoşana.
 Vizualizări articol: 7714 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.92/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 12 voturi
Cel mai bătrân sucevean a împlinit 105 ani şi trăieşte la Botoşana4.9512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(25 apr 2014, 16:27:00
Felicitari! si Bravo comunitatii care nu a uitat sa isi serbeze batranii. Asta spune ceva despre oamenii locului.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei