NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
NewEnergy - Radauti - Suceava
 
marţi, 3 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 232 (8456)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6576 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Evanghelia zilei

„Şi Iisus Însuşi era ca de treizeci de ani când a început (să propovăduiască), fiind, precum se socotea, fiu al lui Iosif, care era fiul lui Eli,  [...], fiul lui Cainam, fiul lui Arfaxad, fiul lui Sim, fiul lui Noe, fiul lui Lameh,  fiul lui Matusala, fiul lui Enoh, fiul lui Iaret, fiul lui Maleleil, fiul lui Cainam, fiul lui Enos, fiul lui Set, fiul lui Adam, fiul lui Dumnezeu. Iar Iisus plin de Duhul Sfânt S-a întors de la Iordan şi a fost dus de Duhul în pustie.”

Evanghelia de astăzi ne aduce în prim plan o înșiruire de neamuri, o genealogie pe linie descendentă de la Dreptul Iosif, Logodnicul Fecioarei Maria și până la Adam, strămoșul neamului omenesc. Aparent, un text biblic fără prea multe învățături morale, fără evocarea unei minuni, fără cuvinte care să schimbe imediat parcursul unei vieți. Cu toate acestea, într-o încercare de aprofundare a ei, genealogia de față descoperă sensuri adânci, cu implicații semnificative. 

Înțelegem, mai întâi, că Mântuitorul Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat, născut din veci din Dumnezeu Tatăl, Se face Om adevărat, născut, după firea omenească, de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria (Lc. 1, 35), într-o seminție a poporului ales. Nu e lipsit de importanță. Prin Întrupare, Dumnezeu vine în maximă apropiere de noi, ne învață, grăindu-ne direct cuvântul Său și suntem răscumpărați. S-a făcut Om, asemenea nouă, afară de păcat, fără să înceteze să fie Dumnezeu adevărat. Această genealogie este un posibil răspuns ce poate fi dat celor care, încă din zorii creștinismului, au negat realitatea Întrupării; și nu au fost puțini. E încă o amintire a faptului că toți suntem frați, născuți din aceiași protopărinți și că, prin Hristos Domnul, adevărata noastră patrie este în cer. E un un posibil argument împotriva celor care consideră Scriptura o născocire pur omenească, dovedind că ea nu este fără suport istoric, ci este o carte sfântă, incontestabilă și care înveșnicește istoria. Iar șirul sensurilor ar putea continua.

Dar, nu în ultimul rând, această înșiruire de neamuri este o mărturie a iubirii lui Dumnezeu față de noi. El, Dumnezeu fiind, nu S-a dezis de noi, chiar dacă între cei amintiți în genealogie sunt și oameni păcătoși, cu care, în mod firesc, te-ai rușina. Și, dacă Dumnezeu nu S-a depărtat de cei neascultători, ci ne-a iubit pe toți și ne-a răscumpărat, se cade ca și noi să ne iubim unii pe alții! Și am putea începe cu ce e mai ușor: să-i iubim pe cei de lângă noi, căci „dacă cineva nu poartă grijă de ai săi și mai ales de casnicii săi s-a lepădat de credință și este mai rău decât un necredincios” (I Tim. 5, 8).

Arhid. Bogdan HRIȘCĂ

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evanghelia zilei.
 Vizualizări articol: 278 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evanghelia zilei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei