Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 117 (8341)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Sfânta Mănăstire Voroneţ împlinește anul acesta 535 de ani de la ctitorire

Cu voia Bunului Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi ale Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, Sfânta Mănăstire Voroneţ împlinește anul acesta 535 de ani de la ctitorire. Pisania, fixată deasupra uşii de intrare în pronaosul acestui locaş, arată:

<< Io Ştefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domn Ţării Moldoveneşti, fiul lui Bogdan Voievod, a început a zidi acest hram în Mănăstirea de la Voroneţ în numele Sfântului, slăvitului Mare Mucenic şi purtător de biruinţă Gheorghe, în anul 6996, al lunii mai 26, luni după Pogorârea Duhului Sfânt şi a fost terminată în acelaşi an, al lunii septembrie 14 (1488)>>

A înfruntat vitregiile istoriei, a depășit vremurile potrivnice, a reînviat și se înalță și astăzi  în lumina binecuvântată a cerului albastru.

Ca urmare a demersului istoric al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, de reînființare a Mănăstirii Voroneț, au urmat Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 5057/22 iun. 1990: „Mănăstirea Voroneţ – pentru călugărițe”, şi Hotărârea Nr. 484/10 aprilie 1991 a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuţilor, semnată de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Pimen Suceveanul, de numire a celei dintâi Starețe, Stavrofora Irina Pântescu, transferată de la Moldoviţa, vieţuitorii de astăzi, Protosinghel slujitor şi Monahii, nădăjduim în ajutorul lui Dumnezeu, al Preacuratei Maicii Sale și al celor doi mari Stareți ai Mănăstirii Voroneț pe care-i avem de acum în Cer: Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul și Stavrofora Irina Pântescu, să ducem mai departe ctitorirea noilor vremi, începută de Măicuța Stareţă, spre susținerea neamului prin rugăciune și cuvânt de învățătură despre sfinţii şi icoanele zugrăvite pe pereți, spre Slava lui Dumnezeu și a Sfintei noastre Biserici Ortodoxe Române.

Acest moment aniversar ne oferă ocazia de a reveni la momentul de început al Voroneţului (anterior perioadei rareşiene când a primit binecunoscuta frescă exterioară), refăcând vorbire despre timp, oameni şi fapte, care au dus la construirea din 26 mai până în 14 septembrie 1488 a bisericii cu Hramul „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii Voroneţ.

Vă invităm să participaţi la momentul aniversar, cu prilejul slujbei de pomenire a ctitorilor şi a simpozionului: „Voroneţ – 535 de ani de la zidire”, ce va avea loc anul acesta la Mănăstirea Voroneţ, în data de 26 mai (ziua începerii zidirii bisericii ştefaniene), cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, dar şi cu mari cercetători care s-au întâlnit de-a lungul timpului cu informaţii despre Voroneţ.

(Stareţa Mănăstirii Voroneț, Stavrofora dr. Gabriela Platon,

Secretara Mănăstirii Voroneț, Monahia Teofana Vlad)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfânta Mănăstire Voroneţ împlinește anul acesta 535 de ani de la ctitorire.
 Vizualizări articol: 769 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sfânta Mănăstire Voroneţ împlinește anul acesta 535 de ani de la ctitorire5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei