Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 sep 2020 - Anul XXV, nr. 226 (7531)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Recepția lucrărilor de restaurare de la Mănăstirea Probota

Joi, 24 septembrie 2020, a avut loc, la Mănăstirea Probota din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, recepția lucrărilor executate în cadrul proiectului „Restaurarea patrimoniului cultural la Mănăstirea Probota, jud. Suceava”, cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. La eveniment au luat parte: arhid. Vasile Demciuc, Consilier Patrimoniu la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prof. dr.  arhitect Virgil Polizu (București), dna Doina Iacoban, Director General la Regional Consulting, dl Mihai Bradu, Administrator al societății S.C. Restaco S.R.L., dl. Viorel Nuțu, Director la S.C. General Construct S.R.L, precum și primarul orașului Dolhasca, dl  Iaschi Decebal Dumitru.

Contractul de finanțare a fost semnat în luna octombrie 2017, lucrările au început, efectiv, în data de 17 iulie 2018, iar inițiativa acestui proiect, precum și toate demersurile pentru realizarea lui îi aparțin maicii starețe, stavrofora Marina Țurcanu, reprezentant legal al mănăstirii și manager de proiect. Necesitatea implementării acestui proiect a fost mai mult decât justificată, având în vedere unicitatea artistică și arhitecturală a monumentului și faptul că această mănăstire este reprezentativă pentru epoca istorică în care a fost construită şi pictată.

Obiectivul general al proiectului a fost punerea în valoare a patrimoniului cultural din satul Probota, orașul Dolhasca, judeţul Suceava, astfel încât ansamblul monahal de aici să devină un leagăn pentru toți iubitorii de istorie, artă, cultură și spiritualitate. Obiectivele specifice, care au condus la îndeplinirea obiectivului general, au avut în vedere consolidarea și restaurarea patrimoniului cultural al mănăstirii, îmbunătăţirea nivelului de informare despre acest ansamblu monahal, precum și promovarea și creşterea vizibilităţii acestuia.

În cadrul proiectului s-au efectuat următoarele lucrări:

- schimbarea învelitorii din șiță a acoperișului, înlocuirea căpriorilor, a grinzilor și a altor elemente de șarpantă deteriorate, refacerea instalațiilor electrice, instalarea senzorilor de detecție fum și antiefracție, precum şi realizarea instalației de încălzire prin pardoseală, în biserică;

- consolidarea fundațiilor și restaurarea beciurilor Caselor Domnești „Petru Rareș” și „Vasile Lupu”, cu asigurarea factorilor de microclimat în vederea amenajării, în aceste spații, a unui muzeu;

- restaurarea zidurilor de incintă, a clopotniței, a turnurilor si a întregii cetăți medievale redescoperite cu ocazia cercetărilor arheologice efectuate anterior acestui proiect;

- refacerea trotuarelor, aleilor pietonale şi rigolelor și sistematizarea întregii curți interioare a ansamblului.

Valoarea totală a proiectului este de 22 665 387,06 lei, din care 22 207 414,51 lei asistență financiară nerambursabilă.

Proiectul s-a derulat cu binecuvântarea și sub supravegherea și îndrumarea vrednicului de pomenire, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, iar finalizarea și ultimele detalii, în vederea recepției acestor lucrări, s-au făcut cu binecuvântarea și cu sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuților.

Slavă Lui Dumnezeu pentru toate!

(Stavrofora Marina Ţurcanu, Sursa: http://www.arhiepiscopiasucevei.ro/)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recepția lucrărilor de restaurare de la Mănăstirea Probota.
 Vizualizări articol: 665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Recepția lucrărilor de restaurare de la Mănăstirea Probota0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei