Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 iun 2014 - Anul XIX, nr. 134 (5643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Luni începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

În perioada 16 – 29 iunie este Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Postul acesta pregăteşte sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel din 29 iunie, sărbătoare care va fi precedată a doua zi de prăznuirea Soborului Sfinţilor Apostoli, adică a tuturor Sfinţilor Apostoli ai Mântuitorului.

Date fiind importanţa acestei prăznuiri şi rolul major pe care l-au avut cei 12 Apostoli ai Mântuitorului în răspândirea dreptei credinţe a Mântuitorului în lume, Biserica a rânduit ca prăznuirea lor să fie pregătită printr-o perioadă de post, adică printr-o primenire atât trupească, cât şi duhovnicească a creştinilor.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu are în fiecare an o dată fixă de ţinere, în sensul în care durata lui variază între trei zile şi patru săptămâni.

Stabilirea începutului acestui post se face în funcţie de data în care cade în anul respectiv sărbătoarea Rusaliilor, el începând după prima Duminică de după Rusalii, adică în fiecare an după Duminica Tuturor Sfinţilor.

 

Postul Sfinţilor Apostoli este unul mai uşor

Ca asprime a postirii, Postul Sfinţilor Apostoli este unul mai uşor, în sensul în care are pe durata sa mai multe zile cu dezlegare la peşte, untdelemn şi vin.

Modul de postire al creştinilor pe întreaga perioadă a acestui post este următoarea: toate zilele de luni, miercuri şi vineri sunt zile în care se consumă hrană fără untdelemn, adică fiertură de legume, fructe uscate şi proaspete, pâine şi apă; în celelalte zile ale săptămânii, adică marţi şi joi, se mănâncă hrană gătită cu untdelemn; în toate sâmbetele şi duminicile acestui Post, precum şi în 24 iunie, la sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul este dezlegare la peşte, untdelemn şi vin.

Pe întreaga durată a acestui Post, ca şi în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunţi, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria şi petrecerile care însoţesc de regulă nunţile.

Creştinul angajat serios în viaţa liturgică a Bisericii va înţelege că Postul Sfinţilor Apostoli se încadrează în rânduiala statornicită în tradiţia Bisericii Ortodoxe, însuşindu-şi această rânduială şi în viaţa sa personală, în viaţa de familie şi în ceea ce privesc relaţiile cu cei din societate, angajându-se responsabil în această nevoinţă a ţinerii postului.

Dezlegarea sau încheierea acestui post se face în chiar ziua prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, adică în 29 iunie, prin primirea Sfintei Împărtăşanii în cadrul Sfintei Liturghii din ziua praznicului, bineînţeles după ce în prealabil creştinii şi-au mărturisit păcatele în Sfânta Taină a Spovedaniei, primind din partea părintelui lor duhovnic şi dezlegarea pentru a se putea împărtăşi cu Sfintele Taine.

(sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Luni începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
 Vizualizări articol: 2577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Luni începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei