Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 nov 2011 - Anul XVI, nr. 262 (4860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavriil

Ziua de 8 noiembrie este prilej de petreceri pentru aproximativ 1,4 milioane de români care îşi celebrează onomastica de Sfinţii Mihail şi Gavriil.

Celebrată pe 8 noiembrie în fiecare an în calendarul ortodox, sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavriil adună în fiecare an peste cinci mii de pelerini la hramul Mănăstirii Petru Vodă din Neamţ şi deschide an de an târguri tradiţionale peste tot în ţară, cu programe artistice, dansuri populare şi bunătăţi autohtone.

 

Religie şi tradiţii

Reprezentări mitice în calendarul popular, arhanghelii Mihail si Gavriil sunt, conform credinţei religioase, cei care conduc cetele de îngeri şi călăuzesc sufletele oamenilor spre rai.
Reprezentaţi iconografic cu aripi şi săbii în mână, arhanghelii sunt consideraţi patroni ai caselor şi gospodăriilor, iar sfântul Gavriil cu precădere este ocrotitorul femeilor şi al copiilor.
În viziunea biblică, el este cel care o anunţă pe fecioara Maria de întruparea lui Iisus, de aceea este perceput în popor ca un înger ce vesteşte minuni, crinul sau călimara şi pana cu care este înfăţişat în icoane fiind simboluri ale rolului său de mesager.
La rândul său, arhanghelul Mihail este investit să lupte împotriva diavolului, fiindu-i încredinţată misiunea de a păstra cheile raiului.

Bătrânii de la ţară şi astăzi sunt convinşi că arhanghelul Mihail este cel care stă la căpătâiul omului atunci când se află pe patul de moarte.

Potrivit lor, dacă persoana suferindă se va vindeca, arhanghelul Mihail va sta la picioarele acesteia, dar dacă se aşează la creştetul ei, înseamnă că momentul morţii a sosit cu adevărat.

(Sursa: Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavriil: Timp Liber: Unica)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavriil.
 Vizualizări articol: 1001 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavriil0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei