Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 nov 2007 - Anul XII, nr. 286 (3657)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

QUO VADIS

Cum să-mi educ copilul?

Tot mai mulţi părinţi se confruntă cu o mare neputinţă în ceea ce priveşte educaţia propriilor copii. Constată, mai devreme sau mai târziu (în zilele noastre, din ce în ce mai devreme) că nu mai sunt ascultaţi de copil, că acesta nu învaţă, că răspunde urât, că pretinde tot mai mulţi bani. Şi pur şi simplu nu au nici o soluţie şi simt că situaţia le scapă de sub control. Nu ştiu de ce este copilul aşa, când ei i-au oferit toate condiţiile, când i-au dat tot timpul bani de buzunar, i-au dat meditaţii, l-au ferit de muncă, l-au protejat în fel şi chip. Şi constată cu uimire că propriul copil, în ciuda tuturor eforturilor, ascultă mai mult de şeful găştii de la bloc, chiuleşte de la şcoală şi nu-şi face temele cu lunile. Încearcă fel de fel de metode de îndreptare: de la a-l premia pentru un 10 la şcoală cu haine de firmă, până la a-i promite o maşină nouă dacă ia bacul, sau pedepsindu-l în fel si chip. Nimic nu dă rezultate.

Cu siguranţă n-or să dea rezultate toate aceste metode atâta timp cât părinţii nu cunosc exact cauzele acestor probleme. Nu ştiu de ce copiii reacţionează aşa. Cum s-ar zice, nu ştiu unde e buba.

„Un om de caracter”

Despre tainele educaţiei şi modul cum să creşti un copil bun, aşa încât el să ajungă
”un om de caracter” ne învaţă academicianul Simion Mehedinţi - Soveja, în cartea sa, editată de numeroasă ori, „Altă creştere. Şcoala muncii”.

Multă lume a auzit de Simion Mehedinţi, dar nu foarte mulţi ştiu exact unde să-l încadreze. Ştiu că a fost academician, geograf şi geopolitician. Ceea ce nu se ştie în genere e că a desfăşurat o vastă activitate culturală ca educator al maselor şi cu deosebire al tineretului, prin scrierile şi numeroasele sale conferinţe ţinute în faţa studenţimii române din centrele universitare ale ţării.

Cartea mai sus pomenită este o esenţializare a gândirii sale în domeniul educaţiei. Ne oferă coordonatele practice ale creşterii unui copil bun. Nu un răzgâiat, nu un alintat, nu o persoană care la primele probleme ale vieţii eşuează şi se retrage într-o carapace cu eticheta „ratat”. Ci un om „de ispravă”, care se descurcă bine în încercări, care are un caracter bine definit. Pentru că, spune Simion Mehedinţi, caracterul nu e un dar, ci o sumă de deprinderi, dar atât de tari încât, într-o situaţie anume, toţi cei din jur vor şti că o persoană poate acţiona numai într-un singur mod. 

Istoric al educaţiei

„Singurul mod de a şti şi a putea ceva e să lucrezi în adevăr”. Pentru că „munca, oricare ar fi ea, lasă urmele ei nu numai în palmă, ci şi în creier; deşteaptă anumite simţiri şi aduce pe buze anumite cuvinte, potrivite cu gândurile, după cum haina se mlădiază, potrivindu-se după trup. Cum munceşti, aşa gândeşti şi tot aşa vorbeşti”. Numai muncind într-adevăr, poţi cunoaşte lumea dimprejur, poţi preţui valoarea lucrurilor şi a oamenilor şi poţi trece de la vorbă la faptă.

Cartea această ne oferă şi un istoric al educaţiei şi modul în care aceasta se poate realiza. Numai lucrând practic, poţi ajunge la înţelegere şi la pricepere. „Vorbele goale nu pot fi ţinute minte; cuvintele numai atunci au miez, când îmbrăcăm în ele fapte şi lucruri săvârşite sau cunoscute de noi înşine”.

Această carte este un ghid practic care ar trebui să fie citit de către toţi cei implicaţi în creşterea copiilor: părinţi, profesori, preoţi. Oferă soluţii concrete pentru o criză educaţională din ce în ce mai profundă. Ne ajută să înţelegem unde greşim şi cum să remediem aceste greşeli. Durează câteva ore să citim această carte, dar folosul va fi pentru toată viaţa.

(Elena Moroşan – FUNDAŢIA SFINŢII MARTIRI BRÂNCOVENI)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să-mi educ copilul?.
 Vizualizări articol: 648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cum să-mi educ copilul?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fasole albă cu legume 4 porţii - 70 minute 500g fasole albă fiartă2 morcovi1 rădăcină păstârnac1 ţelină1 sfeclă mai mică2 rădăcini de pătrunjel3 fire de ceapă verde sau1 fir de praz1 leg. mărar verde2 căţei de usturoi100ml ulei1 linguriţă... Citeşte