Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 feb 2010 - Anul XV, nr. 48 (4339)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mutări

Grupul independenţilor din Parlament a ajuns la 28 de membri, după aderarea lui Marian Sârbu

Fostul vicepreşedinte al PSD Marian Sârbu, dorit de Traian Băsescu, la finele lui 2009, pentru portofoliul Muncii, este cel de-al 28-lea parlamentar al grupului deputaţilor şi senatorilor independenţi, care se apropie, astfel, de numărul parlamentarilor UDMR.

Grupul parlamentarilor independenţi era format, până la demisia lui Sârbu din PSD, din 27 de persoane, 17 deputaţi şi 10 senatori.

Pe 22 februarie, după Congresul PSD, au demisionat din partid deputaţii Ioan Munteanu şi Tărâţă Culiţă, dar şi senatorul Şerban Mihăilescu.

Şerban Mihăilescu era membru al conducerii PSD din 1991 şi a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, dar şi pe cea de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului în Cabinetul Năstase.

Ioan Munteanu a fost membru PDSR în perioada 1992-1999, în 2000 a trecut la ApR, iar din 2000 a intrat în PSD, fiind până în 2004 lider al filialei Neamţ. El a fost viceprimar al oraşului Piatra Neamţ şi apoi prefect de Neamţ.

Culiţă Tărâţă a afirmat că "este nevoie de o nouă forţă politică de centru-stânga care să sprijine Guvernul în eforturile sale". "Prin activitatea pe care o voi desfăşura aici (în grupul independenţilor, n.red.) voi fi în măsură să-i ajut mai mult pe cei care m-au trimis în Parlament, pe primarii din Neamţ, agricultorii în general", a mai arătat Culiţă Tărâţă.

Pe 24 februarie, senatorul Cristian Diaconescu s-a alăturat grupului independenţilor, el fiind este al patrulea parlamentar PSD care părăseşte partidului după Congresul extraordinar în urma căruia Victor Ponta a fost ales preşedinte.

 

Marian Sârbu, "nevoit" să părăsească partidul

Fostul vicepreşedinte al PSD Marian Sârbu a anunţat, vineri, 26 februarie 2010, după o întâlnire cu Victor Ponta, că este "nevoit" să părăsească partidul şi că probabil se va alătura grupului independenţilor din Parlament, coordonat de Gabriel Oprea. Sârbu a spus că principala sa nemulţumire este legată de situaţia "destul de suspicioasă" din partid, menţionând că nu poate avea eficienţă în domeniul social, pe care îl coordonează de 16 ani în PSD, în condiţiile în care unii dintre colegi îi cer să fie împotriva propriilor convingeri. El a spus că se vede astfel nevoit să părăsească PSD, "cu toate regretele".

 

Uniunea Naţională pentru Progres sau Uniunea Naţională Română

Liderul deputaţilor independenţi, Eugen Nicolicea, a declarat, vineri, că Gabriel Oprea este iniţiatorul înfiinţării unui nou partid şi, de aceea, el trebuie să fie preşedintele noii formaţiuni politice, al cărei nume ar putea fi Uniunea Naţională pentru Progres sau Uniunea Naţională Română.

Potrivit lui Eugen Nicolicea, numărul parlamentarilor independenţi a ajuns la 28.

Cea mai recentă afiliere la grupul independenţilor este a lui Marian Sârbu, care şi-a anunţat vineri demisia din PSD.

Liderul coordonator al grupului parlamentarilor independenţi, Gabriel Oprea, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că prietenul său Marian Sârbu va avea un rol foarte important în construcţia politică de centru-stânga pe care o au în vedere.

Grupul parlamentar al UDMR are, în prezent, 31 de membri, 22 de deputaţi şi 9 senatori.

 

Iliescu: Partidul lui Oprea, o structură oportunistă şi o manevră politică a oamenilor lui Băsescu

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, pentru "Gândul", că partidul pe care ar urma să-l înfiinţeze Gabriel Oprea reprezintă "o structură oportunistă şi o manevră politică a oamenilor din jurul lui Traian Băsescu", având între obiective lărgirea spectrului politic de susţinere a puterii.

Întrebat ce părere are despre această "structură politică «magnet»" care îi atrage pe toţi nemulţumiţii din PSD, Iliescu a răspuns: "E o structură oportunistă şi o manevră politică a Puterii, a oamenilor din jurul lui Băsescu. Şi are două obiective: primul ar fi să speculeze situaţiile existente în cadrul PSD şi să alimenteze o stare de tensiune şi, doi, să lărgească spectrul politic de susţinere a puterii actuale. O metodă de a atrage toţi oportuniştii din celelalte partide, în special din PSD. Oameni pe care nu-i atrage crezul politic al partidului în care au intrat, ci eventualele avantaje, conjuncturale, pe care le pot obţine prin prezenţa lor într-un astfel de partid. Când nu mai au avantaje, se lasă atraşi de alte formaţiuni politice".

Referitor la plecarea lui Cristian Diaconescu şi a lui Marian Sârbu din PSD, Iliescu a spus că îi pare rău, în sensul că nu se aştepta la "asemenea degradare a ţinutei comportamentale" din partea celor doi. "Dar oportunismul politic văd că proliferează", a adăugat el.

Solicitat să precizeze dacă, în opinia sa, unul dintre cei doi va ocupa funcţia de preşedinte al noului partid, Iliescu a spus că nu îl interesează.

"Gestul în sine reflectă caracterul oamenilor. Adică, mai bine spus, lipsa lor de caracter", a continuat el.

Întrebat în ce măsură poate ameninţa partidul lui Oprea stabilitatea şi locul PSD în actuala conjunctură politică, Iliescu a apreciat că "în niciun fel".

"Eu cred că este un câştig pentru PSD, privind din perspectivă ideologică şi doctrinară această etapă. PSD se află într-un proces de consolidare politică şi umană, precum şi de promovare a unor oameni de calitate, cu potenţial necesar pentru această relansare a partidului. Plecarea celor care nu-şi mai găsesc locul în partid e un proces de curăţire. Eu îmi amintesc de o ruptură mult mai spectaculoasă, care a dus la înfiinţarea ApR-ului. Şi iată unde este acum ApR. Nu există nici un fel de comparaţie între ce a fost atunci şi ce este acum", a menţionat el, pentru cotidianul "Gândul".

Întrebat, referitor la anunţul de la Congres potrivit căruia renunţă la toate funcţiile din partid, dacă pleacă şi "lasă" partidul în aceste momente, Iliescu a răspuns negativ. "Voi fi alături de partid şi am să-l sprijin, aşa cum am făcut-o şi până acum", a subliniat el.

 

Ponta: Noul partid nu se va mai înfiinţa, era un scenariu pentru varianta Geoană

Preşedintele PSD, Victor Ponta, declară, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu fac parte dintr-un scenariu de înfiinţare a unui nou partid de stânga, iniţiat înainte de Congres pentru varianta în care Mircea Geoană rămânea şeful PSD.

Victor Ponta crede însă că noul partid pe stânga nu se va mai înfiinţa, având în vedere că proiectul era gândit pentru ipoteza în care Mircea Geoană ar fi câştigat un nou mandat de preşedinte al PSD.

Ponta nu neagă relaţiile apropiate cu Gabriel Oprea, cu Elena Udrea şi Dorin Cocoş, precizând că, din punct de vedere politic, nu va ţine cont decât de PSD. El infirmă zvonurile despre o posibilă vizită la Cotroceni, cu o săptămână înaintea Congresului, şi susţine că va avea cu Traian Băsescu doar relaţii "instituţionale".

Ponta precizează că PSD va colabora cu PNL doar împotriva unor abuzuri ale actualei puteri şi sugerează că alianţa cu PC nu va mai funcţiona la viitoarele alegeri. Potrivit lui Ponta, PSD se va poziţiona ca principal adversar al PDL.

Victor Ponta susţine că nu a fost dezamăgit de decizia lui Diaconescu de a-l sprijini pe Geoană la Congres, ci de faptul că acesta a candidat la funcţia de preşedinte al PSD şi, la două zile, a părăsit partidul. El precizează că Diaconescu nu i-a creat impresia unui personaj şantajabil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grupul independenţilor din Parlament a ajuns la 28 de membri, după aderarea lui Marian Sârbu.
 Vizualizări articol: 468 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grupul independenţilor din Parlament a ajuns la 28 de membri, după aderarea lui Marian Sârbu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei