Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 feb 2014 - Anul XIX, nr. 46 (5555)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Şefii în opoziţie, dar subalternii la guvernare

Directorii suceveni ai PNL din instituţiile statului refuză să-şi părăsească funcţiile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

PNL a decis unilateral să rupă alianţa cu PSD, împreună cu care a câştigat alegerile în 2012, şi să părăsească guvernarea, dar la nivel local directorii din instituţiile descentralizate ale statului nu consideră că îi afectează în vreun fel decizia şefilor lor de la Bucureşti. În tradiţia consacrată din 1990 încoace, după alegeri partidul sau partidele care câştigă alegerile îşi răsplătesc oamenii care i-au susţinut cu funcţii publice în instituţiile statului. Dincolo de competenţa profesională, directorul are nevoie în primul rând de susţinere politică. La schimbarea partidelor de la putere se schimbă şi directorii, dar realitatea arată că acest lucru se întâmplă de foarte puţine ori de bună voie, indiferent despre ce formaţiune politică este vorba.

De exemplu, la Suceava, ieri doar doi directori liberali ne-au declarat că îşi vor părăsi funcţiile de şefi, dacă partidul o va cere. Toţi ceilalţi, care au putut fi contactaţi, ne-au spus că şi-au câştigat posturile în urma unor examene, aşa că nu văd ce motive ar avea să renunţe. Nu au putut fi găsiţi pentru declaraţii preşedintele-director al Casei Asigurărilor de Sănătate, dr. Adela Băişanu, soţia preşedintelui PNL Suceava, Alexandru Băişanu, directorul Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială, Marcela Prelipcean, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Vasile Oşean şi directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru. Subprefectul de Suceava, Constantin Harasim, susţinut pentru accederea în demnitatea publică tot de PNL, de asemenea nu a putut fi contactat, până la închiderea ediţiei.

Dr. Adela Băişanu ne-a comunicat prin secretară că este indisponibilă deoarece este într-o şedinţă şi nu ne poate spune când va avea timp să stea de vorbă cu noi. Pe parcursul zilei de ieri nu a fost de găsit.

Printre cei contactaţi, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Vasile Latiş, ne-a declarat: „Foarte interesantă întrebarea dumneavoastră. De ce să demisionez? Noi nu suntem numiţi politic, am dat un examen”.

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Romeo Butnariu, susţine şi el că a ajuns la ITM în urma unui examen la Agenţia Naţională a Funcţionarului Public. „Postul a fost la concurs, m-am prezentat şi am câştigat. De ce să demisionez?”.

 

„Nu demisionez” este răspunsul dat de majoritatea directorilor liberali

Doar inspectorul şcolar adjunct Cristina Teodorovici a recunoscut că a existat un protocol semnat la nivelul Biroului Permanent Judeţean al defunctei USL. „Dacă mi se va cere demisia la nivel de partid, voi demisiona”, a spus Teodorovici. În aceeaşi direcţie a fost şi răspunsul directorului Oficiului de Cadastru, Vasile Mocanu, care a considerat întrebarea „prematură”, dar a afirmat că va lua o decizie după ce revine din concediu şi „după ce se vor aşeza lucrurile”.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Corneliu Vornicu, a declarat că la momentul numirii făcea parte din sistem, iar demisiile sunt pentru liberalii din instituţiile centrale. „Demisiile îi privesc pe miniştri, secretari de stat, şefi de agenţii. Dacă noi ne facem treaba, de ce să plecăm? Răspunsul meu este nu demisionez”.

Un răspuns similar am primit şi de la şeful Sistemului Hidrotehnic Independent Siret, Tiberiu Prodan. „Să demisionez din funcţia pe care am obţinut-o printr-un concurs în 1997?! Nu m-a susţinut PNL pentru funcţia asta. Dacă cineva consideră că nu mi-am făcut datoria, să spună”, a afirmat Prodan.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare, dr. Cristian Lupeş, ne-a trimis la purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Vasile Semeniuc. „Noi funcţionăm într-o structură piramidală. Când primim hârtie oficială de la Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară, schimbăm conducerea. Politica se face la nivel înalt, nu la Suceava”, a spus dr. Semeniuc.

 

Funcțiile în instituțiile statului se câștigă politic, dar nu se pierd în acelaşi fel

Poziția de rămânere în funcţie a directorilor liberali din teritoriu este susţinută şi de preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu. Băişanu ne-a declarat, ieri, că aceste funcţii au fost obţinute de colegii săi de partid prin muncă „în lupta împotriva PDL şi a lui Traian Băsescu”, prin urmare sunt îndreptăţiţi să le păstreze.

„Ca preşedinte de partid care a luptat şi a pus la dispoziţie toate resursele pentru ca PNL şi PSD să câştige alegerile în lupta împotriva PDL şi a lui Traian Băsescu, consider că posturile de la nivel local le-am câştigat prin muncă. Eu, ca preşedinte, mă simt obligat să-mi apăr colegii de partid care acum ocupă funcţii în instituţii descentralizate. Dacă PSD va proceda la schimbări e dreptul lor, nu am cum să-i opresc. Dar din momentul acela vom intra în alt tip de relaţii. Nu ne vom crampona de posturi, dar oamenii ajunşi în funcţii care au dat concursuri şi care nu au făcut de râs instituţiile pe care le conduc nu au nici un motiv să-şi dea demisia”, a spus Băişanu.

Întrebat asupra motivelor pentru care PNL părăseşte actul de guvernare la nivel central, dar îl păstrează la nivelul structurilor teritoriale ale ministerelor şi agenţiilor prin oamenii pe care îi are în funcţii de conducere, Ştefan Băişanu a spus că nu s-a luat nici o decizie referitoare la funcţiile din teritoriu şi că va analiza acest lucru cu colegii săi, la nivelul filialei din Suceava a partidului.

De partea cealaltă, fostul aliat din USL, preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, în conferinţă de presă, că protocolul dintre PSD şi PNL nu mai există nici la nivel teritorial, dar că nu ar vrea să transfere în plan local „instabilitatea de la nivel central”. Nechifor a refuzat însă categoric  să se pronunţe asupra oportunităţii rămânerii în funcţii a directorilor PNL, preferând să lase eventualele schimbări la latitudinea ministerelor şi agenţiilor, adică pe linie aparent profesională şi nu politică. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directorii suceveni ai PNL din instituţiile statului refuză să-şi părăsească funcţiile.
 Vizualizări articol: 2567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Directorii suceveni ai PNL din instituţiile statului refuză să-şi părăsească funcţiile5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ciolanul trimis de
(27 feb 2014, 17:15:58
Vesnicul ciolan nu se scapa din falci asa usor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei