Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 feb 2015 - Anul XX, nr. 48 (5860)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ciprian Bojescu: „Rătăcind prin Bucovina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ciprian Bojescu, un bucovinean originar din Iordăneştii rămaşi dicolo de frontieră, care a devenit sucevean, a adunat într-o carte texte autobiografice („Confesiuni”), publicistică, dar şi scrieri care i-au fost dedicate sau care îl vizează în diverse ipostaze („Amicale”), pagini de corespondenţă, recenzii ale cărţilor semnate ca autor, precum şi câteva caracterizări-portret pe care i le-au creionat amicii condeieri.

Prietenul său iordăneştean, istoricul, scriitorul şi publicistul Dumitru Covalciuc (care scrie în deschiderea cărţii un „Cuvânt despre un frate arborosean”), coautor cu Ciprian Bojescu şi cu ziaristul Nicolae Şapcă al monografiei „File din istoria satului Iordăneşti”, spune că „această nouă carte a lui Ciprian Bojescu este destinată, cu precădere, cititorilor care ştiu ce înseamnă dorul de plaiurile natale, călcate cu brutalitate de cizma bolşevică...”.

În primele pagini ale „Confesiunilor”, autorul retrăieşte „Calvarul refugiului”, istorisind fugitiv momentul părăsirii gospodăriei părinteşti, peregrinările prin diverse locuri, anii de şcoală şi de formare, serviciul militar...

Silvicultor în anii '60, apoi tehnician în transporturi vreme de trei decenii, Ciprian Bojescu  mărturiseşte apăsat: „N-am uitat niciodată de unde am plecat, unde am ajuns, n-am uitat de părinţi, rude şi prietenii cu care şi acum, la pensie, ne întâlnim, ne vizităm şi trecem în revistă frumoase amintiri”.

Cu un album de fotografii la final (fotografii de familie, din locul de baştină, din perioada şcolarizării, din armată, de la locurile de muncă, din călătorii, de la diverse evenimente de familie sau de la întâlnirile cu prietenii...), cartea lui Ciprian Bojescu, în care îşi „ordonează amintirile şi îşi analizează întâmplările din viaţă”, adună trăiri care, aşa cum spune Dumitru Covalciuc, „creează o frescă sentimentală ce împodobeşte un univers lăuntric dominat de sensibilitate”.

„Sub chipul senin, cu un zâmbet discret - scrie Alis Niculică în textul final intitulat „Un om bogat” - se ascunde un om care, în ciuda dramei refugiului trăit în copilărie, a ştiut să se bucure de viaţă şi să folosească umorul pentru a crea bună dispoziţie...”.

Cei care vor să-l cunoască pe Ciprian Bojescu au acum la îndemână acestă carte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciprian Bojescu: „Rătăcind prin Bucovina”.
 Vizualizări articol: 1507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciprian Bojescu: „Rătăcind prin Bucovina”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei