Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 mar 2014 - Anul XIX, nr. 60 (5569)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Cartea Durerii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Cartea Durerii” (partea a doua), proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (dar cu menţinea „Conţinutul aceste cărţi nu reprezintă poziţia oficială a DPRRP”), a apărut, la sfârşitul anului trecut, la Editura DrukArt, din Cernăuţi, cu eticheta Organizaţiei Publice Orăşeneşti Cernăuţi „Centrul de Cercetări Istorice şi Culturale”.

 

87 de martiri, născuţi pe teritoriul actual al României

Editată în formulă trilingvă (română, ucraineană, engleză) lucrarea, consacrată Zilei Naţionale a României, include numele a 87 de martiri, născuţi pe teritoriul actual al României (români, evrei, ruşi, ucraineni, nemţi, dar şi o poloneză şi o austriacă), persoane „condamnate de către organele pseudo-judiciare sovietice la munci silnice” şi oameni „incluşi de către <triunghiurile operative> ale tiraniei staliniste în categoria <elementelor social-primejdioase> şi deportaţi în Siberii fără de sfârşit”.

Cartea, care poartă pe pagina de titlu semnăturile lui Petru Grior, Marius Cazacu, Bogdan Grior, Elena Stadnic, Roman Stadnic, Ştefan Rotaru şi Maria Zaboloţchi, cuprinde datele biografice ale celor condamnaţi, pedepsiţi sau deportaţi pentru „trecerea ilegală a frontierei”, pentru că în perioada interbelică au fost membri ai unor „partide contrarevoluţionare din România”, au fost acuzaţi de „activitate de spionaj” sau de „colaboraţionism cu Organizaţia Naţionaliştilor Ucraineni”, „pentru trădarea patriei sovietice”, pentru „nedenunţare”, pentru „activitate subversivă” ori deportaţi ca „elemente social-primejdioase” şi ca rude ale „trădătorilor patriei socialiste”.

Oameni a căror viaţă s-a năruit pentru că au trecut frontiera trasată samavolnic „ca să strângă roada de pe loturile de pământ ale părinţilor lor”, pentru că s-au rătăcit în pădurea de la frontieră, sau pentru că au mers să-şi aducă oile rătăcite şi au intrat în mâinile grănicerilor sovietici.

Răsfoiţi această carte şi vă veţi îngrozi de ceea ce s-a putut întâmpla în perioada „dezmăţului stalinist al primului stat socialist din lume”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Cartea Durerii”.
 Vizualizări articol: 1167 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Cartea Durerii”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei