Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 feb 2014 - Anul XIX, nr. 42 (5551)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Feodor Mociulski & Deborah Kaple: „Şef în Gulag - Amintirile unui ofiţer sovietic”

Relatările cutremurătoare ale lui Aleksandr Soljeniţîn, Evghenia Ghinzburg şi Varlam Şalamov au dezvăluit întregii lumi adevărul despre teroarea din Gulag. Însă până acum nu a apărut nici un volum de memorii despre viaţa din interiorul lagărelor scris de un angajat al poliţiei secrete.

 

Feodor Mociulski a reuşit să dezvăluie întreaga hidoşenie a sistemului pe care l-a servit cu loialitate

În aceste memorii extrem de interesante, Feodor Mociulski vorbeşte despre perioada în care a fost brigadier în lagărul de muncă forţată de la PeciorLag, în tundra îngheţată.

În vârstă de numai 22 de ani, în acel moment nu avea decât o vagă idee despre ceea ce însemna Gulagul. A găsit acolo o lume de o inimaginabilă suferinţă şi moarte.

Memoriile lui Feodor Mociulski ne oferă perspectiva unui ofiţer dintr-un lagăr de muncă din Gulag care, deşi era un comunist devotat, a fost capabil să sesizeze prăpastia imensă dintre aşteptările sale şi teribila realitate. Relatarea sa reuşeşte să dezvăluie întreaga hidoşenie a sistemului pe care l-a servit cu loialitate.

 

„Oviziune unică asupra nemilosului sistem de închisori stalinist care se constituie într-un important document istoric”

Feodor Mociulski a fost angajat al NKVD (Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne), brigadier şi şef de unitate la PeciorLag, în Gulag, din 1940 până în 1946. După război, a fost diplomat în China, iar mai târziu, a revenit în serviciul NKVD, în momentul în care organizaţia îşi luase deja numele de KGB, pentru a servi Comitetului Central al PCUS.

Deborah Kaple este cercetător şi lector la Departamentul de sociologie al Universităţii Princeton. Este autoarea volumului „Dream of a Red Factory: The Legacy of High Stalinism in China” (OUP 1994).

Acest volum de memorii aruncă o nouă lumină asupra uneia dintre cele mai obsedante tragedii ale secolului al XX-lea şi oferă, aşa cum scrie New York Post, „oviziune unică asupra nemilosului sistem de închisori stalinist care se constituie într-un important document istoric”.

Sursa: www.libris.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Feodor Mociulski & Deborah Kaple: „Şef în Gulag - Amintirile unui ofiţer sovietic”.
 Vizualizări articol: 539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Feodor Mociulski & Deborah Kaple: „Şef în Gulag - Amintirile unui ofiţer sovietic”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei