Situație foarte încordată cu privire la CAR Gura Humorului, unde o ”gaură” de peste 1 milion de lei (10 miliarde de lei vechi) a dus la blocarea activității asociației.
Cel mai grav este că asociația nu restituie oamenilor de bună credință nici măcar cotizațiile, așadar banii depuși de ei cu trudă la această asociație.
Vă prezentăm cazul concret al Vioricăi Ciotău, din Mănăstirea Humorului.
Femeia are adunată o cotizație de 10.452 de lei. Femeia spune că de câteva luni de zile se confruntă cu o boală gravă și de aceea a decis să-și retragă banii, economiile ei, nu să facă un împrumut.
Femeia spune că prima cerere verbală a fost făcută din iunie 2023, așadar de aproape un an de zile.
Au urmat memorii, plângeri la Poliția orașului Gura Humorului, dar până acum femeia a fost rugată doar să aibă răbdare.
Femeia nu este nici pe departe singura din această situație. Mulți alți membri nu și-au putut recupera sumele depuse.
Alți cotizanți au blocate sume și mai mari, de 50.000 de lei sau chiar peste, au precizat surse apropiate anchetei.
Din informațiile noastre sunt cel puțin câteva zeci de membri care au depus plângeri penale.
CAR-ul de la Gura Humorului este deschis. Oamenii primesc explicații și amânări
Singura parte bună din acest caz este că la CAR Gura Humorului nu s-au tras obloanele. Asociația este deschisă și o nouă conducere este venită de câteva luni de zile.
Femeile care sunt acum la CAR Gura Humorului, în frunte cu cea care este președinte, explică faptul că ele doar încearcă să scoată asociația din adânca prăpastie în care se află.
Cum s-a ajuns la blocajul financiar
La modul concret, în ultimii ani, asociația a făcut împrumuturi care nu au fost recuperate de aproximativ 1 milion de lei (10 miliarde de lei vechi).
Membri ai asociației au împrumutat bani, dar nu au mai restituit sumele și dobânzile.
Datele contabile arată că o astfel de fraudă nu se putea face fără complici din asociație. Asta pentru că mulți dintre cei care au luat un prim împrumut figurează că au luat și un al doilea, deși nici primul nu era restituit. Iar asta contravine chiar statutului asociației nebancare de întrajutorare.
Un caz care seamănă cu alte fraude asemănătoare
Pentru că este vorba de foarte multe împrumuturi, este improbabil ca atât de mulți membri să fi fost puși pe înșelăciuni. Mai degrabă este probabil ca persoane din asociație să fi luat fictiv acele împrumuturi, în numele unor membri, cum din păcate s-a mai întâmplat pe la asociații de întrajutorare din județ. Iar asta face ca o anchetă economică pentru depistarea vinovaților să fie extrem de complexă și anevoioasă.
Cel puțin în alte cazuri similare, până ce s-a ajuns la trimiterea în judecată a vinovaților faptele s-au prescris.
Toate acuzele se îndreaptă spre cele două conduceri anterioare ale asociației.
Anchetă complexă, în desfășurare la Poliția Economică
Singura parte bună din acest caz este că la CAR Gura Humorului este o conducere nouă care cel puțin este de găsit. Oamenilor care vor să își recupereze cotizațiile li se transmite să aibă răbdare, că se fac acțiuni pentru recuperarea creditelor restante și că treptat și membrii care vor cotizațiile înapoi își vor primi banii. Când se va întâmpla asta, nu spune însă nimeni concret, iar problema este în mod cert extrem de delicată.
Oamenii se tem că se va întâmpla ca în alte cazuri similare și nu își vor mai recupera vreodată nici măcar propriile cotizații.
Din informațiile noastre, există și o anchetă destul de avansată cu privire la acest caz, făcută de structura de poliție economică a Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.
De precizat și că CAR Gura Humorului nu are vreo legătură de subordonare cu Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava și nici cu CAR Învățământ Fălticeni - Sucursala Gura Humorului.