Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 143 (8367)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

Nu avem timp! De ce?

Suntem în secolul vitezei, eram informați în tinerețe (oare când am fost tânăr?). După 2000 viteza în dezvoltarea tehnologiei, comunicării sau deplasării pe planetă au crescut exponențial. Productivitatea s-a mărit, se lucrează mai repede cu efort mai redus, săptămâna are 5 zile lucrătoare (și va avea 4 zile în curând), vacanțele sunt mai lungi și ne permitem întâlniri (socializări) mult mai frecvente. Dar nu avem timp de petrecut cu rudele, prietenii sau colegii de serviciu la o bere după program! Când aveam serviciu 6 zile și ore suplimentare de făcut (neplătite!), ne găseam timp pentru băut, vorbit, ”miștocărit” și povestit ultimele bancuri.

Nu este foarte greu de depistat cauzele care determină retragerea în ”propriul castel”, dar și dispariția apetitului de comunicare. Sunt influențe sociale (în primul rând divizarea vechii găști în funcție de avere și poziții în societate), dar și ”bombardarea” și subjugarea omului de tehnologie și cantități imense de informații care îi ”umple” tot timpul. Dacă pe vremea ”împușcatului” eram lipsiți de informații și rupți de realitate, acum suntem năuciți de mesaje în neștire, încât nu putem discerne ce este important (real) și care sunt ”nimicurile informaționale”. De aici ușor cădem victimele teoriei conspiraționiste (oculta mondială!)

Ne întrebăm unde ajungem fără schimb de idei, glume, socializare în general? Vom fi într-o stare de semi-vegetație, de receptor net și, în timp, subiectele unor manipulări facile! Mă îngrozește faptul că tot mai mulți oameni nu sunt interesați de nimic, cu excepția profesiei și familiei! De la literatură la politică, informațiile sunt respinse total sub motivul lipsei de timp, dar este timp berechet (la unii 3-4 ore) de navigat pe rețelele de socializare și admirat animăluțe haioase. Cred că avem șansa să ajunge ”animăluțe adulte deloc haioase”.

Un lucru este de necontestat în lumea asta și mai ales în lumea modernă. Nimic nu este întâmplător și de fiecare dată este cineva în ”câștig”, un grup căruia îi folosește noua tendință, adică abrutizarea în singurătate. Nu este dificil de ghicit cine ne vrea ”fără timp” de schimbat idei cu prietenii, dar cu foarte mult timp acordat ”înghițirii pe nemestecate” a informațiilor care se leagă cu interesele lor. Sunt cei care conduc la nivel central, chiar mondial, local sau în diferite domenii și care au ajuns la concluzia că ”munca forțată” și înregimentarea se face cel mai bine prin confiscarea interesului fiecăruia. A trecut vremea bâtei și celulei de la Sighet sau Aiud! Dacă noi nu avem timp pentru noi, avem timp pentru ceea ce spun ei! Și se vor menține la vârf, iar noi îi vom adula!!

Ne lasă fără timp de gândire (la ce bun atâta timp de gândire dacă îi ai pe Vulpița și Viorel?) cei din politică, afaceri, diplomație statală și mondială, dar și conducătorii mai mici ”de acasă”. Dacă comuniștilor le era frică că timpul liber poate aduce (și aducea!) gânduri subversive și tendința de a pune la îndoială ”înțelepciunea conducătorilor”, cei care ”fac cărțile acum” ne sufocă cu informații care nu ne lasă nici măcar câteva minute să îi sunăm pe cei dragi din familie! Nu avem TIMP! Nici pentru ei!

Pin exploatarea lipsei noastre de timp conducătorii actuali își mențin poziția și favorurile! Cei care ne oferă ”alternative tehnologice” la viața în societate (specifică OMULUI) câștigă bani din manipulare (emisiuni distractive, poze haioase, inventat vești senzaționale etc.). Singurii care pierd și nu realizează asta sunt ca noi! Și trece viața pe lângă noi! Stăm cu nasul în telefon sau tabletă și am uitat să vedem și schimbarea anotimpurilor.

Ce se poate face? Nimic dacă nu ne dăm seama că nu avem timp pentru noi și apropiați și că viața i-am închinat-o ”lor” (adică celor de ”sus”). Inconștienți și cu entuziasm! Iar pentru a realiza ce se întâmplă trebuie să fim EDUCAȚI. Fără educație vom fi (chiar suntem!) o populație cu idei și năzuinței puține, false și împotriva noastră. Cine va demara o campanie națională, locală, de grup care să ne învețe că TREBUIE să avem timp pentru noi?!?

Dan Strutinschi

P.S. Biden vrea să candideze și în 2024! Sigur se pot deconta scutece în contabilitatea prezidențială! Și lecitina!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nu avem timp! De ce?.
 Vizualizări articol: 682 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Nu avem timp! De ce?5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei