Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 110 (8334)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Activitate intensă

Cu 11 medici urgentiști și 4 medici de familie, în UPU Suceava au fost consultați aproape 30.000 de pacienți, în patru luni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timpii de așteptare de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava reprezintă una dintre principalele nemulțumiri ale pacienților și aparținătorilor care se adresează acestei unități medicale. Oamenii se plâng de faptul că nu sunt preluați și tratați în cel mai scurt timp de la sosire. Printre motivele care conduc la un timp de așteptare mai mare se numără gradul de gravitate al afecțiunii, în cazul pacienților stabili; durata efectuării analizelor și investigațiilor imagistice, de exemplu investigația la computerul tomograf; așteptarea unui consult al unui medic dintr-o anumită specialitate, care poate să fie ocupat cu pacienți în secție sau în sala de operație etc.. Un alt factor extrem de important care duce la întârzierea procesării cazurilor, mai ales a celor mai puțin grave (de unde provin și majoritatea nemulțumirilor), este lipsa de personal în UPU.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, el însuși medic în UPU, a declarat că, în perioada 1 ianuarie-30 aprilie a.c., la Unitatea de Primiri Urgențe a celei mai mari unități spitalicești din județ s-au prezentat aproape 30.000 de pacienți. Dintre aceștia, 8.312 au avut nevoie de internare și 21.624 au plecat acasă cu rețete. UPU Suceava are 11 medici urgentiști, față de 20, cât ar fi necesarul minim. În weekend mai fac gărzi la Urgențe doi medici de familie, un alt medic de familie vine doar în unele weekenduri și un medic generalist face gărzi și în timpul săptămânii. De asemenea, la UPU sunt 7 medici pediatri.

 

4.508 de investigații la computerul tomograf efectuate în UPU, de peste 5 ori mai mult decât la CP Rădăuți, Fălticeni și Vatra Dornei la un loc

Un alt indicator important al activității în UPU este numărul de investigații imagistice efectuate aici. Potrivit doctorului Teodorovici, de la începutul anului până la sfârșitul lunii aprilie, numai în UPU s-au făcut 8.921 de radiografii, 999 de ecografii și 4.508 de investigații la computerul tomograf (CT). Pentru comparație, în aceeași perioadă, la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Fălticeni s-au efectuat 530 de examinări CT, la CPU al Spitalului Municipal Rădăuți – 214 examinări CT, iar la CPU al Spitalului Municipal Vatra Dornei, 93 de examinări CT. În total, 837 de examinări la computerul tomograf, efectuate în compartimentele de primiri urgențe ale spitalelor menționate. Cifrele arată că peste 80% dintre CT-urile din Urgențe sunt realizate la Spitalul Județean Suceava.

În ceea ce privește gravitatea cazurilor, dr. Teodorovici a declarat că din 29.800 de pacienți care s-au prezentat la UPU de la începutul anului și până la sfârșitul lunii aprilie, 55 au fost de cod roșu, adică urgență maximă, care necesită măsuri de resuscitare; 736 de cod galben- urgență critică și risc mare de a trece în cod roșu; 26.663 pacienți au fost de cod verde, la care datele preliminare arată că viața pacientului nu este în pericol; 2.262 pacienți au fost de cod albastru - fără acuze tipice de urgență și 79 de cod alb, fără acuze clinice. Codurile albastru și alb pot fi oricând direcționate către ambulator.

„Pacienții de cod roșu și galben au necesitat obligatoriu internare, precum și o parte din cei cu cod verde. Întrucât riscurile ca un caz de cod verde să se transforme în cod galben sau roșu există, mai ales în cazul prelungirii timpilor de așteptare, personalul UPU împreună cu conducerea spitalului a făcut eforturi pentru scăderea acestor timpi prin reorganizarea camerelor de consultații din UPU pe coduri de culoare”, a afirmat dr. Teodorovici. Sistemul funcționează, însă, corespunzător atunci când există suficienți medici, adică cel puțin doi, în fiecare cameră de consultație. „Numărul total actual de medici din UPU nu ne permite acest lucru, dar încercăm să gestionăm situația cum putem mai bine”, a spus medicul urgentist. Acesta a arătat că, dacă în luna martie, la aproximativ 7.400 de prezentări, timpul mediu de așteptare era de 90 de minute, în luna aprilie, la un număr de aproximativ 7.000 de prezentări, au reușit să ajungă la un timp mediu de așteptare de aproximativ 16 minute. Dacă Unitatea de Primire a Urgențelor nu va fi soluția doar pentru urgențe, timpii de așteptare vor crește din nou. „Din numărul total de prezentări la UPU de până acum, sub 30 % au necesitat internare, rezultând că o mare parte din cei care se adresează Unității de Primiri Urgențe își pot rezolva problemele de sănătate colaborând cu medicul de familie. Cei care nu necesită internare oricum vor pleca din UPU cu recomandări de continuare a investigațiilor în ambulator cu ajutorul medicului de familie, deci nu vor pleca din UPU cu un diagnostic de certitudine”, a subliniat purtătorul de cuvânt al spitalului.

 

Semnificația codurilor din UPU

Codul verde de la UPU înseamnă că pacientul are nevoie de resurse semnificative, problema lui de sănătate nu poate fi rezolvată în altă parte, dar poate aştepta, pentru că starea lui nu-i pune viaţa în pericol. Afecțiuni de cod verde sunt de exemplu fracturile sau plăgile obișnuite. Cazurile de cod albastru nu au nevoie de resurse semnificative, de investigaţii sau de un consult complex și de regulă pot fi rezolvate în ambulatoriu sau de medicii de familie, iar cazurile de cod alb nu au ce căuta în UPU.

La Urgențe ar trebui să vină cazurile de arsuri, traumatisme, reacții alergice, dureri bruște de cap, dureri toracice și abdominale acute, adică probleme acute care necesită intervenția imediată a unui medic și investigații. Pentru analize, boli cronice, răceală, tuse, dureri cronice de cap, dureri cronice de coloană pacientul ar trebui să se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist din ambulatoriu.

Specialiștii mai arată că dacă un pacient este adus la spital cu ambulanţa nu înseamnă neapărat că este un caz de cod roşu sau cod galben, la fel cum și dacă pacientul vine la spital pe picioarele lui nu înseamnă că este de cod verde, albastru sau alb.

Mai trebuie precizat că Unitatea de Primiri Urgențe este singurul segment al sistemului sanitar deschis permanent, 24/24, 7/7 având asigurată prezența personalului medical dedicat urgențelor medicale și fiind accesibil atât pacienților care au asigurare medicală, cât și celor neasigurați. Toți cei care accesează accest serviciu trebuie să aibă în vedere că pacienții sunt diferențiați de sistemul de triaj și prioritizare în funcție de gravitatea cazului și după probabilitatea de agravare a situației lor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu 11 medici urgentiști și 4 medici de familie, în UPU Suceava au fost consultați aproape 30.000 de pacienți, în patru luni.
 Vizualizări articol: 1509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cu 11 medici urgentiști și 4 medici de familie, în UPU Suceava au fost consultați aproape 30.000 de pacienți, în patru luni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei