Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 19 (7631)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Epuizarea glandelor suprarenale – o reacție la stres (I)

Dacă ne este greu să ne dăm jos din pat dimineața sau nu ne simțim niciodată odihniți, dacă nivelul nostru energetic este scăzut, la fel și motivația și concentrarea, iar apetitul sexual este mult diminuat, atunci este posibil ca una din cauze, dacă nu cea principală, este epuizarea glandelor suprarenale ca urmare a reacției noastre hiperactive la stres.

Reacția la stres „luptă sau fugi“ este aceea care ne activează sistemul nervos simpatic. Pulsul, tensiunea arterială și ritmul respirator cresc în fața pericolului perceput. Hormonal, când intrăm în reacția de „luptă sau fugi”, glandele suprarenale sunt activate pentru a produce adrenalină și noradrenalină, care provoacă modificările fiziologice ale reacției la stres – pupilele se dilată, sângele părăsește organele digestive și inundă mușchii mari ai brațelor și picioarelor, inima bate puternic și ritmul respirator se accelerează. Adrenalina este un hormon puternic și poate provoca leziuni celulare în urma supraactivării, așa că organismul atenuează acest risc secretând cortizol — hormonul nostru steroidian natural – pentru a limita afectarea celulară, provocată de prea multă adrenalină.

Cortizolul ajută aducând rapid energie prin eliberarea depozitelor de zahăr din ficat pentru a elibera aminoacizi. Reacția acută la stres este importantă pentru supraviețuirea noastră și, în circumstanțe ideale, este de scurtă durată. Problema pentru oameni este aceea că, din cauza creierului nostru foarte complex, suntem capabili să extindem reacția la stres prin amintiri și frică de viitor sau temeri din trecut. Prelungim reacția la stres când continuăm să ne gândim la amenințare. Acest stres cronic e periculos pentru sănătate: duce la hiperglicemie, pierderea masei musculare, tensiune arterială ridicată, reacție imunitară scăzută și tulburări de somn.

Se știe că la nivel global 43% dintre adulți suferă efecte adverse din cauza stresului. O reacție prelungită la stres inundă organismul cu un exces de cortizol și adrenalină, ceea ce duce la numeroase efecte asupra sănătății, inclusiv boli cardiovasculare, osteoporoză, tulburări intestinale, creștere în greutate și obezitate, cancer, anxietate și depresie.

Corpul este astfel conceput pentru a menține homeostazia – echilibrul atent între hormoni, electroliți și neurotransmițători – astfel încât să putem funcționa optim. Când un hormon, cum ar fi cortizolul, rămâne la un nivel ridicat pentru o perioadă îndelungată de timp, organismul încearcă să-l readucă la nivelul normal. Face acest lucru prin reducerea numărului de receptori ai cortizolului, în ciuda experienței de stres continuu. Numim această stare oboseală suprarenală. Stresul – fie fizic, emoțional sau ambele – rămâne ridicat, dar nivelurile de cortizol scad sub normal. Această stare se caracterizează prin oboseală și o varietate de alte simptome. Simptomele oboselii suprarenale sunt destul de nespecifice. Cineva care are aceleași simptome poate fi în perimenopauză sau să aibă hipotiroidie ori o boală cronică, de exemplu. Acesta este motivul pentru care testarea pentru oboseala suprarenală și alte cauze specifice de oboseală sunt atât de importante.

Cauzele emoționale ale stresului: probleme de relație/familie, căsătorie, divorț, schimbarea mediului de acasă, probleme de muncă, provocări financiare, moartea sau boala unei persoane dragi, lipsa de siguranță în casă, amenințarea cu violență, rasism, discriminare, griji, mânie, vinovăție, anxietate, frică, depresie, rușine.

Cauzele fizice ale stresului: exerciții fizice în exces, intervenții chirurgicale, droguri, rănire, boală și infecție, alimente inflamatorii, expunere la toxinele din mediu, alergii cronice sau severe, muncă în exces și în schimbul de noapte, privare de somn, temperaturi extreme, durere cronică, boală sau inflamație.

Simptomele oboselii și epuizării suprarenale: oboseală, anxietate, dificultatea de a te trezi dimineața, în ciuda unul somn bun, iritabilitate/schimbări dese de dispoziție, palpitații, gândire încețoșată, creștere în greutate, infecții recurente, memorie slabă, dureri de cap, insomnie, hipoglicemie (glicemie scăzută), depresie, amețeală când te ridici din poziția șezut, poftă de dulciuri/cafeină/sare, apetit sexual scăzut.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Epuizarea glandelor suprarenale – o reacție la stres (I).
 Vizualizări articol: 2418 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 36 voturi
Epuizarea glandelor suprarenale – o reacție la stres (I)5.0536

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei