Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iul 2020 - Anul XXV, nr. 172 (7477)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Beneficii multiple

O mie de familii din Suceava vor beneficia de reabilitarea termică a locuințelor, cu costuri sub 2.000 euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape o mie de familii din municipiul Suceava urmează să beneficieze de anveloparea termică a locuințelor, inclusiv prin montarea de tâmplărie nouă, de tip termopan, refacerea fațadei imobilului și înlocuirea conductelor de termoficare de pe părțile comune, cu un cost mediu mai mic de 2.000 de euro de fiecare.

Studiile de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai investiției cu o valoare totală de 46 de milioane de lei, aferenți imobilelor de locuințe care fac parte din prima grupă care beneficiază de programul național de reabilitare termică, au fost aprobate cu voturile tuturor consilierilor prezenți, în ședința de joi de Consiliu Local.

Prima etapă cuprinde 26 de blocuri din cartierele Burdujeni, George Enescu, Mărășești și Obcini, cu un total de 969 de apartamente, la care valoarea totală a investiției este estimată la 46 de milioane de lei.

Beneficiarii finali, adică proprietarii locuințelor, vor plăti doar 20% din valoarea lucrărilor, în funcție de cota indiviză a fiecăruia, în vreme ce 30% reprezintă finanțarea care se alocă de la bugetul local al municipiului, iar 50% de la bugetul de stat, prin Ministerul Lucrărilor Publice, din fondurile alocate Programului Național privind creșterea performanțelor energetice ale locuințelor.

“Costul mediu de reabilitare termică a unui apartament, calculat la cele aproape 1.000 de locuințe cuprinse în prima etapă, a rezultat a fi de 47.487 lei, adică, în euro, 9.791 euro de apartament.

În condițiile în care proprietarii, prin asociațiile din care fac parte, suportă 20% din costuri, rezultă 1.958 de euro de apartament. Primăria Suceava, care suportă cu 30% din costuri, ar da în medie 2.937 de euro, iar de la bugetul de stat se vor aloca în medie 4.896 de euro pentru fiecare apartament. Poate fi considerat mult sau puțin, depinde de fiecare, dar sunt și apartamente vechi, de prin anii 70, iar reabilitarea termică care se face este mult mai complexă decât acel strat de izolare pe fațadă, plus că se înlocuiesc și țevile de termoficare de pe părțile comune – o lucrare importantă, pentru că adeseori acolo sunt pierderi și se creează dispute”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Conform deciziei de CL, reabilitarea termică a unui bloc de locuințe presupune izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor și ușilor cu tâmplărie performantă energetic, termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planșeului peste ultimul nivel, izolarea termică a planșeului peste subsol, dar și refacerea fațadei blocurilor, care, în majoritatea cazurilor, sunt deteriorate și cu elemente cu potențial de prăbușire.

În funcție de rezultatele expertizei tehnice și a auditului energetic al imobilelor, la aceste lucrări se mai adaugă cele de reparații la elementele de construcție, dar și lucrări de intervenție la instalația de distribuție a agentului termic, aferentă părților comune ale blocului de locuințe.

“După aprobarea indicatorilor notificăm asociațiile de proprietari, se încheie actul adițional, se emit autorizațiile de construire, au loc licitațiile și după rezultatul acestora se va stabili cota individuală pentru fiecare apartament.

Este foarte important pentru cetățeni să se facă aceste lucrări de reabilitare termică, se aduce un plus de valoare locuințelor și se reduc semnificativ costurile de încălzire în sezonul rece”, a explicat Ion Lungu pașii care urmează a mai fi făcuți.

Reabilitarea termică a blocurilor este benefică în principal celor care locuiesc în imobilele vizate, dar ajută și la îmbunătățirea imaginii localității, prin schimbarea aspectului vechilor blocuri de locuințe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O mie de familii din Suceava vor beneficia de reabilitarea termică a locuințelor, cu costuri sub 2.000 euro.
 Vizualizări articol: 1364 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O mie de familii din Suceava vor beneficia de reabilitarea termică a locuințelor, cu costuri sub 2.000 euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei