Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 116 (7117)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Rămas-bun

Preotul Gheorghe Saftiuc, de la Parohia ”Învierea Domnului” din Dolhasca, a plecat la Ceruri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preotul Gheorghe Saftiuc, de la Parohia ”Învierea Domnului” din Dolhasca, s-a stins duminică din viață, la doar 60 de ani. Un chip care iradia bunătate și liniște, părintele s-a remarcat printr-o viață plină de trudă, munca sa îmbrățișând o seamă de activități, de la cea de preot în altar, la proiectele sociale cărora le-a dat naștere și pe care le-a susținut cu multă aplecare, de la consilier implicat în viața urbei în care a trăit alături de cei dragi, la munca asiduă de zidire a unor importante obiective ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, al cărei consilier economic dedicat a fost ani de zile. În memoria multor oameni, preotul Saftiuc rămâne omul care a reînviat Spitalul de la Dolhasca, unitate medicală care a funcţionat până la începutul anilor ’90 ca filială a Spitalului Municipal Fălticeni. Acest lucru a fost posibil datorită părintelui Saftiuc, de la Parohia „Învierea Domnului” din Dolhasca, care a fost sprijinit în curajosul său demers de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor,  Asociaţia „Mila Creştină” Dolhasca și alte instituții. S-a ocupat de restaurarea unei mănăstiri, a zidit case, și-a întemeiat un cămin model în care a crescut trei copii, pe care împreună cu preoteasa Mioara Saftiuc i-a îndrumat spre calea izbânzii în viață. Atins de o grea suferință, el s-a retras discret la Dolhasca, în mijlocul familiei, unde s-a stins duminică, la doar 60 de ani.

 

Mesajul de condoleanțe din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Cu adâncă întristare și nespusă durere, am aflat de trecerea prematură la Domnul a Preotului Gheorghe Saftiuc, de la Parohia Dolhasca, Protopopiatul Fălticeni, în seara zilei de, Duminică, 19 mai 2019, după o grea suferinţă.
Părintele Gheorghe Saftiuc a fost un vlăstar altoit pe viţa Hristos, împlinind cu dăruire deplină atât slujirea preoţească în parohia încredinţată lui, cât şi pe cea de consilier eparhial, la care a fost chemat. Conştient de misiunea încredinţată odată cu hirotonia în preot, a fost prezent activ în viaţa credincioşilor, s-a implicat în multiple activităţi sociale, s-a îngrijit de bunăstarea lăcaşului de cult în care a slujit şi mai cu seamă a fost atent la suferinţa „fraţilor mai mici ai lui Hristos”, pentru care a ridicat un aşezământ în care să-şi găsească adăpost.
În aceste momente de vremelnică despărţire de Preotul Gheorghe Saftiuc, întru așteptarea Învierii de obște, suntem alături de familia îndurerată, de toate rudele, de cei cunoscuţi şi apropiaţi părintelui, precum şi de întreaga comunitate a credincioșilor Parohiei Dolhasca, la care se adaugă toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat, precum şi toţi cei care sunt astăzi marcaţi de vestea dureroasă a morţii unui vrednic preot.
Ne rugăm lui Dumnezeu pentru întărirea şi mângâierea lor. Iar pentru sufletul Părintelui Gheorghe ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Arhiereul Veşnic, să-l aşeze în ceata sfinţilor Săi slujitori, încununându-l cu pace şi iubire, în lumina Preasfintei Treimi.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

 

Mesajul de condoleanțe din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava

A încetat să mai bată inima unui Om care, de-a lungul a 20 de ani a fost părinte spiritual, a dăruit iubire și a oferit casă și ocrotire mai multor zeci de copii abandonați de propriile familii.

Centrul de Plasament ”Sfântul Gheorghe” Dolhasca a fost înființat în ianuarie 1999 printr-un proiect de colaborare între Arhiespicopia Sucevei și Rădăuților, Consiliul Județean Suceava și Fundația ”Mila Creștină” condusă de preotul Saftiuc Gheorghe.

Împreună cu soția sa, Mioara, a influențat pozitiv destinele a zeci de copii abandonați de-a lungul anilor. S-au bucurat de realizările acestora, au construit garsoniere pentru tinerii care au părăsit sistemul de protecție, au construit un spital menit să aline suferințele celor fără sprijin.

Ne vor lipsi nouă, dar mai ales copiilor și tinerilor ocrotiți de-a lungul anilor, cuvintele pline de dragoste de semeni, dar și de fermitate pentru că un copil se crește cu dragoste, fermitate și respect, pentru a ajunge un Om pe picioarele lui!

Ne va lipsi lumina din ochii părintelui Saftiuc, harul și înțelepciunea sa.

Întregul colectiv al DGASPC Suceava, suntem alături de colega noastră, preoteasa Mioara Saftiuc, care conduce Centrul de Plasament ”Sfântul Gheorghe”. Suntem alături de copiii proprii, dar și de copiii pentru care părintele Saftiuc era mai mult decât un tată, era sfătuitor și duhovnic!

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Nadia Crețuleac, Director Executiv DGASPC Suceava

 

Părintele Saftiuc, o viață dedicată bisericii și ajutorării oamenilor

Gheorghe Saftiuc s-a născut la 10 aprilie 1959, în comuna Salcea, din părinții Mihai și Maria Saftiuc, refugiați din Cernăuți. Cel care i-a vorbit de puterea rugăciunii și i-a arătat drumul spre biserică a fost bunicul lui, la insistențele căruia a ales mai târziu calea preoției. După ce a făcut doi ani de liceu la Suceava, în 1975 a fost admis la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, unde a avut revelația adevăratei învățături. A urmat apoi serviciul militar, iar după armată, facultatea la Bucureşti, din 1985 fiind preot stagiar în comuna Adâncata și preot paroh apoi al Mănăstirii Probota. Începând cu anul 1990, părintele Gheorghe Saftiuc și-a făcut datoria de preot paroh la Biserica „Învierea Domnului” din Dolhasca, Suceava. Murise preotul paroh şi enoriaşii aveau nevoie de un nou păstor. Părintele a refăcut în patru ani toată biserica, de la acoperiş la frescă. Odată biserica încheiată, preotul a mers mai departe. Ochii i s-au oprit pe copiii săraci, iar la început s-a gândit la o cantină socială, unde copiii nevoiaşi să mănânce o masă caldă la prânz. Și-a dat apoi seama că acești copii au nevoie de un cămin, iar școala veche și părăsită din apropiere a fost chiar potrivită pentru activitatea unei societăți de caritate, intitulată ”Mila Creștină”, care și-a deschis porțile în 1999, primind atunci primii copii. De atunci, prin căminul de la Dolhasca au trecut trei generaţii de copii, iar mereu la dreapta părintelui, ajutor nepreţuit a stat preoteasa Mioara. Pe lângă casa de copii ”Sfântu Gheorghe” părintele a ridicat o farmacie și un cabinet stomatologic, iar ani de zile o mare parte din truda sa s-a îndreptat spre refacerea aproape din temelii și amenajarea spitalului ”Sfântul Gheorghe” din localitate, închis și abandonat cu ani în urmă, lucrare dată în exploatare în vara anului 2017. Pentru întreaga sa activitate și dăruire în slujba oamenilor, ziarul Monitorul de Suceava l-a nominalizat pe părintele Gheorghe Saftiuc pentru Gala Top 10 Suceveni, acesta fiind câștigătorul manifestării în anul 2015.

Sub aceeași oblăduire și organizare a părintelui Gheorghe Saftiuc, au fost ridicate în ultimii ani și noile sedii ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și ale Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Mitropolit Dosoftei” din Suceava. Neobosit în munca sa de zi cu zi, în dărnicie și înțelegere, în dragoste și ascultare, încercat de greaua suferință, părintele Gheorghe Saftiuc s-a stins duminică la vârsta de 60 de ani, la locuința sa din Dolhasca. Pentru cei care l-au iubit și prețuit, înmormântarea va avea loc miercuri, începând cu ora 11.00, la parohia ”Învierea Domnului” din orașul Dolhasca. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul Gheorghe Saftiuc, de la Parohia ”Învierea Domnului” din Dolhasca, a plecat la Ceruri.
 Vizualizări articol: 2534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Preotul Gheorghe Saftiuc, de la Parohia ”Învierea Domnului” din Dolhasca, a plecat la Ceruri5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei