Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 116 (7117)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Inaugurare

Depozitul ecologic de deşeuri de la Moara a devenit funcţional sub supravegherea lui Gheorghe Flutur

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Depozitul ecologic de deşeuri din comuna Moara a devenit funcţional începând de ieri. În prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi a reprezentanţilor operatorilor, companiile Florconstruct, Ritmic şi Fritehnic, la depozitul de la Moara au fost aduse şi depozitate primele camioane cu deşeuri, unul cu deşeuri menajere şi unul cu deşeuri reciclabile. „Suntem în faza de a da startul şi de a primi primele maşini cu deşeuri în acest depozit. Am în mână şi manualul de operare, care a fost întocmit de proiectant împreună cu cei care operează la Moara. Este un fel de caiet de sarcini pe care operatorul trebuie să-l respecte punct cu punct. El va fi verificat şi de Agenţia de Mediu şi de Garda de Mediu. Începând de astăzi Moara primeşte deşeuri selectate, şi prima operaţiune a fost închiderea vanelor care dirijau apa din depozitul de deşeuri direct într-un pârâu. De acum toată apa de la orice ploaie va trece automat prin staţia de epurare”, a spus Flutur. 

De precizat că primul camion, cel cu deşeuri reciclabile, a intrat pentru început la cântărit, apoi a depozitat conţinutul în staţia de sortare, după care a fost spălat în totalitate cu jeturi de apă, iar apoi a fost cântărit din nou pentru a se stabili cantitatea de gunoaie depozitate. Gheorghe Flutur a explicat că deşeurile reciclabile vor fi sortate, se vor face baloţi de hârtie, plastic şi carton, acestea urmând să fie livrate către diverse firme de colectare. Cel de-al doilea camion, cu deşeuri menajere, a fost direcţionat direct către rampa exterioară de deşeuri, fiind descărcat, pentru început, pe un perimetru delimitat de 625 de metri pătraţi. Gheorghe Flutur a explicat că în fiecare zi se va tasa cantitatea de deşeuri depozitată, după care se va pune un strat de pământ de 10-15 cm. Când stratul de deşeuri va ajunge la o înălţime de doi metri se va turna un strat de pământ de 25 de centimetri, zona devenind rampă pentru camioanele care vor veni să depoziteze gunoaiele.

Gheorghe Flutur a precizat că la depozitul de la Moara vor fi aduse deşeurile din toate cele 114 localităţi ale judeţului Suceava.

 

Flutur: Vom începe un proces de conştientizare şi educare a populaţiei pentru colectarea selectivă a deşeurilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a făcut un apel către populaţia judeţului să conştientizeze importanţa colectării selective a deşeurilor. „Trebuie să vă spun că avem de lucru mult pentru a sorta corespunzător deşeurile. Rugămintea mea este şi către populaţie şi către primării şi către operatori, să înceapă procesul de selectare a deşeurilor. Pentru că altfel facem munţi de deşeuri neselectate aici, plus că nici nu are voie depozitul de la Moara să primească deşeuri neselectate. Şi vom avea o operaţiune de instruire şi de conştientizare a populaţiei în perioada următoare”, a spus Gheorghe Flutur.

El a arătat că la depozitul de la Moara vor ajunge în fiecare an circa 1,3 milioane de tone de deşeuri, ceea ce înseamnă aproximativ 450 de tone de deşeuri pe zi, din care 100 de tone provin numai din municipiul Suceava. „Cu maşini mici ajungem şi la 50 de maşini pe zi. În viitor, când vor funcţiona staţiile de transfer de la Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Fălticeni, vor veni maşini mai mari. Numărul de maşini se va reduce pentru că e şi mai economic din punct de vedere al combustibilului”, a precizat Flutur, care a mai adăugat că operatorul a angajat deja circa 30 de persoane, numărul acestora urmând să ajungă la circa 60.

„Din acest moment staţia de la Moara funcţionează şi vom începe un proces de conştientizare şi educare a populaţiei pentru colectarea selectivă. Cred că fiecare dintre noi va trebui să lupte şi să educe vecinii, prietenii, iar noi acasă să fim modele, pentru că altfel există riscul ca de aici să se întoarcă maşinile pline, dacă deşeurile nu selectate corespunzător”, a declarat Gheorghe Flutur. El a afirmat că îl bucură faptul că într-o lună de zile operatorul a reuşit să se organizeze pentru a pune în funcţiune depozitul de la Moara. Flutur a mai arătat că operatorul mai trebuie să obţină o autorizaţie de la Autoritatea de Reglementare în Domeniul Deşeurilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Depozitul ecologic de deşeuri de la Moara a devenit funcţional sub supravegherea lui Gheorghe Flutur.
 Vizualizări articol: 1316 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Depozitul ecologic de deşeuri de la Moara a devenit funcţional sub supravegherea lui Gheorghe Flutur1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei