Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 23 (6733)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Dotări

Zece licee din judeţ au primit echipamente de peste 50.000 de euro din partea Egger

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fundaţia Egger a sprijinit mai multe licee din judeţ în îmbunătăţirea procesului de instruire prin dotarea laboratoarelor cu echipamente moderne.

În perioada 2016-2017, fundaţia a desfăşurat, în colaborare cu universitarul sucevean Adrian Graur, un proiect care a presupus achiziţionarea de echipamente de ultimă generaţie pentru zece laboratoare de fizică, un laborator de automatizări şi un laborator de electronică. Noile echipamente, în valoare de peste 50.000 de euro, stimulează capacitatea de învăţare a elevilor şi dezvoltarea unor abilităţi practice.

Proiectul „Echipamente moderne pentru laboratoarele liceelor” a pornit de la o nevoie reală a unităţilor de învăţământ în ceea ce priveşte procesul educaţional. Pentru ca elevii de azi să facă faţă provocărilor viitorului, aceştia trebuie să aibă parte de o educaţie cu accent pe latura practică, iar pentru asta este nevoie de o bază materială solidă.

Proiectul s-a desfăşurat în două etape. Prima etapă, desfăşurată în 2016, a presupus dotarea laboratoarelor de fizică ale colegiilor “Eudoxiu Hurmuzachi“ Rădăuţi, “Ştefan cel Mare“ Suceava, “Dragoş Vodă“ Câmpulung Moldovenesc, “Nicu Gane“ Fălticeni şi a Liceului Teoretic “Ion Luca“ din Vatra Dornei. Valoarea echipamentelor distribuite în această etapă s-a ridicat la 25.000 de euro. Fiecare set distribuit a fost identic şi a fost compus din surse de alimentare, galvanometru, modul pentru fizică moleculară şi căldură, cutie laser optic, modul pentru electricitate şi magnetism, modul pentru mecanică şi acustică, un set de instrumente pentru spectrul magnetic, un tub catodic şi un multimetru analogic.

În cea de-a doua etapă a proiectului, desfăşurată în anul 2017, de echipamente moderne pentru laboratoarele de fizică au beneficiat Colegiul “Spiru Haret“ Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava, Colegiul “Alexandru cel Bun“ Gura Humorului, Colegiul “Vasile Lovinescu“ Fălticeni şi Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir“ Suceava.

Kiturile distribuite în 2017 au cuprins: o trusă de magnetism, galvanometru, modul pentru fizică moleculară şi căldură, surse de alimentare, trusă optică geometrică, modul pentru electricitate şi magnetism, modul pentru mecanică şi acustică.

În 2017, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava a fost dotat cu aparatură modernă pentru laboratorul de electronică, iar Colegiul “Vasile Lovinescu“ din Fălticeni a primit 4.800 de euro pentru achiziţionarea de noi echipamente necesare laboratorului de automatizări. Valoarea totală a proiectului în cea de-a doua fază de desfăşurare a fost de 26.500 de euro.

 

O mai bună înţelegere a fenomenelor

Ioan Banciu, în calitate de preşedinte al Fundaţiei Egger, consideră că „instrumentele moderne le permit elevilor să pună cunoştinţele teoretice acumulate în cadrul orelor în practică, să testeze şi să facă o corelaţie între teorie şi fenomenele reale”.

De asemenea, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, coordonatorul proiectului, se declară mulţumit de implementarea celor două etape ale proiectului, adăugând că „laboratoare dotate corespunzător în colegiile noastre înseamnă şanse suplimentare pentru elevi în a îndrăgi şi înţelege disciplinele respective mai uşor, în a descoperi utilitatea experimentului în formarea lor pentru viaţa activă, pentru a alege să se formeze în domeniul ingineriei”.

Marcel Ciuruş, profesor la Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni, a arătat că „trusele de fizică care au intrat în dotarea laboratorului de specialitate au acoperit într-o anumită măsură toate domeniile fizicii care se predau în învăţământul gimnazial şi liceal, venind ca o completare necesară la dotarea existentă. În consecinţă, s-a putut observa o mai bună înţelegere de către elevi a fenomenelor fizice, precum şi o mai bună motivare a lor”.

„Mulţumim fundaţiei Egger şi domnului profesor dr. ing. Adrian Graur pentru viziune şi implicare”, a mai arătat Mirela Barcău, profesor la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zece licee din judeţ au primit echipamente de peste 50.000 de euro din partea Egger.
 Vizualizări articol: 1849 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zece licee din judeţ au primit echipamente de peste 50.000 de euro din partea Egger5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei