Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mar 2015 - Anul XX, nr. 54 (5866)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

De ziua mamei

În perioada 3-7 martie, Monitorul de Suceava găzduieşte o serie de creaţii

aparţinând elevilor din şcolile şi centrele de plasament din judeţ.

În primele zile de primăvară, aceştia au dorit să transmită câteva gânduri sincere, sub forma unor poezii, eseuri sau desene, pentru mamele şi femeile de pretutindeni.

 

Nu există zi, poate nici ceas, nici secundă în care să nu mă gândesc la tine, mamă. La tine iertarea nu doar că este o virtute, ea chiar nu are limite. Faci ca totul să treacă mai uşor, dăruieşti din bunătate şi înţelepciune. În lumea asta mare tu eşti  cea care mă îndrumă.

Chiar şi atunci când încă nu puteam vorbi, tu tot intuiai ce voiam; cu tine pot comunica şi din priviri. Împărtăşim aceleaşi sentimente, trăiri, gânduri..

Mamele sunt profeţi dăruiţi fiecărui copil, care să predice, să-i înveţe ce trebuie sau nu, să facă. Tu eşti calea către împlinirea mea în viaţă. Dezolarea nu mai radiază în inima mea când te am pe tine.

(Vâlcescu Ecaterina, clasa a XI-a C, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava)        

 

Când Dumnezeu a creat lumea, a trimis mulţi îngeri care să aibă grijă de copiii lui.

Nu există ateism! Fiecare om ştie că are o mămică!

Există pe lume un chip de o frumuseţe fără grai. Ochi calzi, zâmbet bun şi lumină dumnezeiască care se arată prin fiecare por. Tu eşti făcut după chipul şi asemănarea acestui chip. Uite-o pe mămica ta!

(Carmen Butnaru, clasa a XII-a E, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava )

 

Mama este Raiul pentru adultul din mine şi Iadul pentru tânărul din mine.

Mama este dorul. Mama este lumina dată de Dumnezeu pe buzele şi chipurile copilaşilor.

Oceanul în care se revarsă suferinţa nespusă poartă numele de Mamă!

(Larisa Rusu, clasa a XI-a C,  Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava)       

 

Iubire cu ochi blânzi sub părul azi mai alb.

(Andronic Cristina, clasa a XII-a E, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava)         

 

Mama, singurul prieten adevărat.

Mama, persoana care niciodată nu cere, ea doar oferă. Oferă dragoste, educaţie, grijă, respect şi mai presus de toate, mama oferă viaţă.

(Silvia Schipor, clasa a XII-a E,  Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava)  

 

Şi clipa cu ea-ngheaţă durerea.

(Popescu Diana, , clasa a XII-a E, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava)

 

Mama, izvorul purităţii. 

Mama, oglinda copilului.

(Petrişor Anda, clasa a XI-a C, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava)     

 

Iubire cu ochi blânzi sub părul azi mai alb.

(Andronic Cristina, clasa a XII-a E, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava)         

 

Mama, singurul prieten adevărat.

Mama, persoana care niciodată nu cere, ea doar oferă. Oferă dragoste, educaţie, grijă, respect şi mai presus de toate, mama oferă viaţă.

(Silvia Schipor, clasa a XII-a E,  Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava)  

 

Şi clipa cu ea-ngheaţă durerea.

(Popescu Diana, , clasa a XII-a E, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava)

 

Știai că:

- în Muntenia și Moldova există un obicei ca bărbații și copiii să bată cu bâtele în pământ primăvara? Se spune că astfel se alungă gerul și este invocată vremea frumoasă;

- în diverse părți ale țării, mucenicii mai sunt numiți și Sfințișori sau Moșii de Mărțișor;

- nu este bine să lucrezi pe 9 martie, altminteri vei fi pedepsit de către sfinți cu 40 de săptămâni de boală, asemenea țăranului care a semănat mazăre pe ogor de ziua mucenicilor timp de doi ani consecutiv;

- la originile Mărțișorului a stat o monedă de aur sau de argint la care se atașa o sfoară făcută din două fire răsucite, una roșie și alta albă (sau alb și negru), ce semnificau victoria vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii și care era purtată în general de persoanele sensibile (copiii și fetele tinere);

- pentru alinarea sufletelor morților ce nu au fost niciodată pomeniți, femeile din Bărăgan pregătesc din aluat o păpușă cu aspect uman pe care o numesc Uitata;

- o altă legendă a Mărțișorului spune că umblând cu oile prin pădure și torcând lână din furcă, Bada Dochia a găsit o pară, i-a făcut o bortă și a legat-o cu fire de ață; asta se întâmpla într-o zi de 1 Martie și de atunci s-a extins obiceiul;

- vremea dinaintea și din ziua Mucenicilor ne arată cum va fi vara. Astfel, se spune că, dacă va tuna chiar de Mucenici, vara va fi bogată și călduroasă. O altă superstiție spune că ploaia din această zi anunță o vreme similară și pentru ziua de Paști. Zăpada sau ploaia care cade de Mucenici are puteri vindecătoare pentru durerile de ochi sau cap;

- în ziua de 9 martie, bărbații trebuie să bea 40 sau 44 de pahare de vin pentru a fi puternici și sănătoși tot timpul anului. De altfel, bărbați, femei sau copii, cu toții trebuie  să gustăm din vinul asociat cu sângele sfinților sacrificați pentru a fi feriți de boli și rele. De asemenea, pentru a avea recolte bogate, sătenii își stropesc viile, pomii și grădina cu câteva picături de vin.

Mititiuc Diana, clasa a X-a, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava  

 

Dragă doamnă Primăvară,         

M-am gândit să vă scriu această scrisoare, pentru a vă arăta cât de mult însemnaţi dumneavoastră pentru mine.

Încă de mică, anotimpul Primăvara are un loc foarte special în inima mea, deoarece îmi plac nespus de mult culorile naturii şi parfumurile florilor care se îmbină, creând ceva nemaipomenit şi oferindu-mi o linişte sufletească ce nu poate fi descrisă în cuvinte.

Toate acestea mă ajută să-mi aduc aminte de cele mai frumoase clipe ale vârstei inocenţei, când mă jucam în grădină la bunici şi mi se aşeza pe mână câte un fluture sau vreo buburuză portocalie. Atunci bucuria depăşea orice limită.

O, ce clipe mirifice! Aş dori enorm să mă întorc la acele primăveri minunate, când una dintre singurele griji pe care le aveam era să nu supăr vreo floare, privind mai mult la alta.

Mă bucur de fiecare dată atunci când este prima zi din primăvară şi încerc să înveselesc şi alte inimi, oferindu-le drăgălaşele mărţişoare, care transmit iubire şi speranţă tuturor.

Datorită dumneavoastră, toate mamele sunt foarte fericite de 8 Martie, deoarece aud cele mai duioase cuvinte rostite de copiii lor, şi anume: ”Te iubesc, mami!” sau ”Eşti cea mai bună mămică din lume .”

Acest anotimp este atât de special pentru mine, mai ales pentru că primăvara este cea mai mare sărbătoare a creştinilor, adică Învierea Domnului. Aceasta aduce în sufletele tuturor oamenilor bunătate, credinţă, speranţă, aratându-ne cea mai mare minune făcută de Iisus Hristos, care a înviat, după ce a pătimit şi S-a jertfit pentru păcatele noastre, oferindu-ne, astfel, iubirea enormă a Lui faţă de noi. Și dumneavoastră, dulce Primăvară, ne amintiți, în fiecare an, că Hristos ne-a dăruit, scriind cu litere roșii, vechea patrie.

Nu am cuvinte să vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut pentru mine, dăruindu-mi nişte sentimente minunate, de neuitat, pe care le voi păstra mereu în sufletul meu, fiindcă m-aţi ajutat să regăsesc adevărata bucurie a copilăriei, în natură şi în amintirile care durează.

Abia aştept să ajungeţi şi în acest an la noi şi să mă luaţi prin surprindere cu peisaje de poveste, aşa cum o faceţi de obicei. Mai sunt câteva zile din luna februarie, dar am observat că deja vremea se pregăteşte să vă întâmpine aşa cum se cuvine. Cine ştie, poate veţi avea parte de o surpriză foarte plăcută.

Mă opresc aici cu scrisul. Sper că nu v-am răpit mult de la treburile dumneavoastră, dar ştiu că sunteţi foarte bună prietenă cu Măria Sa, Timpul.

P.S.: Îmi doresc să vă pot întâlni într-o zi, însă, deocamdată, nu am găsit castelul fermecat în care locuiţi. Poate îmi daţi nişte indicii într-un vis.

Cu mult respect,         

 

Petraşuc Maria, clasa a VII-a A, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ziua mamei.
 Vizualizări articol: 1864 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
De ziua mamei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei