Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 dec 2014 - Anul XIX, nr. 295 (5804)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bilanţul unui an de mandat

Ion Lungu: „Lăsăm sucevenii să judece dacă s-a întâmplat ceva sau nu. A fost un an dificil”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La fel ca în fiecare an, primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat un bilanţ al realizărilor şi nerealizărilor unui an de mandat care se apropie de final.

„Anul 2014 a fost unul dificil din punct de vedere economic, dar cu toate acestea sunt câteva realizări semnificative pentru oraş. Una peste alta, rezultă că s-a muncit în acest an la primărie, în condiţii destul de delicate. Lăsăm sucevenii să judece dacă s-a întâmplat ceva sau nu”, a spus Lungu, după ce a prezentat bilanţul de activitate al acestui an.

 

Proiecte de zeci de milioane de euro în derulare şi altele pregătite de start

În primul rând, Lungu a dat ca exemplu demararea proiectului în valoare de 8 milioane de euro pentru reabilitare străzi, poduri şi pasaj rutier, din care acum s-a lucrat parţial pe strada Plevnei şi pe Cuza Vodă, urmând ca anul viitor să intre în lucru bulevardul George Enescu şi străzile Universităţii, Traian Vuia, Cernăuţi şi Grigore Alexandru Ghica.

„Poate cea mai importantă operaţiune va fi însă reparaţia podului de peste râul Suceava, de la Iţcani, şi a pasajului peste calea ferată, care este foarte deteriorat”, a precizat edilul sucevean.

Semnarea contractului de 3 milioane de lei pentru continuarea proiectului de reabilitare a zonei centrale a municipiului Suceava este un alt exemplu dat de primar, care speră ca din primăvară să înceapă lucrările. Modernizarea cuprinde zona din faţa Palatului Administrativ, între Aleea Nucului şi strada Libertăţii, până în intersecţia cu strada Mitropoliei.

Semnarea contractului de finalizare a campusului Liceului cu Program Sportiv, în valoare de 10.674.403 lei, la care lucrările au demarat deja şi trebuie finalizate până în decembrie 2015, precum şi semnarea contractului de extindere, modernizare şi refuncţionalizare a sălii de sport a Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare”, tot din fonduri europene, cu o valoare de 5.401.063 lei, sunt alte realizări importante din acest an.

„Am fost prinşi în lista proiectelor prioritare din regiunea Nord-Est pentru perioada 2014-2020 cu proiectul <Implementarea unui sistem de transport ecologic extins pe toată zona metropolitană Suceava şi amenajarea unui parc fotovoltaic pentru asigurarea producerii de energie regenerabilă>, în valoare de 38,5 milioane de euro”, a mai spus Ion Lungu.

De altfel, studiul pentru dezvoltare durabilă al Zonei Metropolitane Suceava,  finalizat anul acesta, pentru perioada 2014-2020, are incluse proiecte în valoare de 652 milioane de euro, din care 352 milioane de euro proiecte integrate ale zonei metropolitane şi 300 milioane de euro proiecte ale unităţilor administrative componente ale zonei metropolitane.

 

Investiţii finalizate ori în curs de finalizare

Lista realizărilor de anul acesta include punerea în funcţiune a Nordic Skatepark, de lângă Patinoarul Areni, un proiect solicitat de tinerii din oraş, care a fost proiectat pentru pasionaţii de role, skateboard şi biciclete. Valoarea investiţiei a fost de 590.000 lei.

„Au fost reabilitate şi modernizate porţiunile de drum de la intrarea în municipiul Suceava dinspre Fălticeni, de la staţia 110 KW până la Galleria Mall, dar şi intrarea dinspre Botoşani. Asta ne permite să avem axul central de circulaţie al Sucevei modernizat dintr-un capăt în celălalt”, a mai spus edilul sucevean.

Tot anul acesta s-au finalizat aproape în totalitate lucrările de modernizare a Cetăţii de Scaun şi a zonei de protecţie a acesteia, în valoare de 14 milioane de euro, proiectul fiind realizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava.

De asemenea, au fost finalizate lucrările la Centrul Cultural Bucovina, în spaţiul fostului cinematograf Modern, de acum mai fiind necesare lucrări de realizare a sălii de cinema 3D şi dotările aferente.

„Au continuat lucrările la proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din municipiul Suceava, fiind făcută o lucrare foarte importantă, de aproximativ 2 milioane de euro, de reabilitare a sifonului invers, fiind eliminat astfel pericolul de poluare a râului Suceava cu ape uzate. De asemenea, au fost executate lucrări de extindere a reţelelor de apă şi canalizare, în mod special în cartierul Iţcani, precum şi lucrări de reabilitare a reţelelor existente, la alte peste 40 de străzi din municipiu”, a adăugat Lungu.

 

Vieţi salvate, gratuităţi la transportul local şi „Cupluri de aur”

În 2014, municipalitatea suceveană a contribuit cu 150.000 lei la finanţarea secţiei de cardiologie de la Spitalul Judeţean, ceea ce a dus la salvarea de vieţi omeneşti, prin intervenţiile pe cord deschis realizate acolo.

Numeroşi suceveni au beneficiat anul acesta de gratuităţi la transportul public în comun, fiind acordate 73.800 abonamente subvenţionate, pentru elevi, studenţi, pensionari, precum şi altor categorii de persoane prevăzute de lege.

Tradiţia instaurată din 2005 de sărbătorire a „Cuplurilor de aur” - suceveni care au împlinit 50 de ani de căsătorie - a continuat anul acesta, fiind celebrate 78 de cupluri.

Anul acesta au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Stadion sportiv cu 15.000 locuri”, pentru care se caută încă soluţii de finanţare.

„Şi în anul 2014 am sprijinit sportul sucevean cu aproximativ 2,5 milioane de lei, sumele cele mai importante mergând la fotbal – un milion de lei, 500.000 lei pentru handbal masculin, echipei CS Universitatea, 500.000 lei pentru CSM Suceava – secţiile de rugby, volei, atletism,box, tenis etc., precum şi alte proiecte în domeniul sportiv pe fonduri nerambursabile”, a afirmat primarul Sucevei.

Finanţările de la Consiliul Local către unităţile de cult au continuat şi anul acesta, suma cea mai mare, 500.000 lei, fiind direcţionată către Catedrala „Naşterea Domnului”, de pe Mărăşeşti, astfel încât, cu suma primită de la Guvern, să fie finalizate lucrările la pardoseală şi la sistemul de încălzire, existând mari şanse ca anul viitor să poată fi făcută prima sfinţire a acesteia.

Municipalitatea suceveană a fost şi în 2014 principalul finanţator al proiectelor culturale Festivalul de Artă Medievală şi Festivalul concurs internaţional „Lira de Aur”, iar Fanfara Bucovina, a Primăriei Suceava, a oferit numeroase spectacole în foişorul din Parcul Central.

 

Ruta ocolitoare, groapa de deşeuri şi străzile distruse, principalele probleme nerezolvate

Edilul sucevean a evidenţiat nu doar realizările din acest an, ci şi nerealizările, chiar de o parte din ele nu ţin de atribuţiile municipalităţii.

„În primul rând, la probleme nerezolvate aş pune nefinalizarea rutei ocolitoare a municipiului Suceava, din cauza unui constructor devenit neserios – SC CF Bucureşti (fost SC CF Collas Iaşi), cu care a fost reziliat contractul. Chiar de a fost desemnat un nou contractor, nu s-a pus în funcţiune nici măcar un tronson”, a spus Lungu cu dezamăgire.

O altă problemă nerezolvată vizează faptul că nu s-a reuşit desemnarea unui nou operator pentru sistemul de transport şi distribuţie a energiei termice, chiar de a avut loc o licitaţie.

Poate cea mai mare nerealizare, din punctul de vedere al sucevenilor, este starea deplorabilă a străzilor din oraş, mai ales acolo unde s-a lucrat în cadrul proiectului de apă şi canalizare. Lungu a recunoscut că aceasta este o problemă gravă, care afectează o mulţime de oameni, motiv pentru care a garantat că repararea acestor străzi va fi o prioritate pentru anul 2015.

Nepunerea în funcţiune a gropii ecologice de la Moara este trecută de asemeni la probleme grave, deoarece presupune costuri suplimentare pentru depozitarea temporară a acestora şi pentru că după deschiderea depozitului ecologic toate deşeurile vor trebui din nou încărcate şi transportate.

Acestor nerealizări li se adaugă problema câinilor comunitari, rezolvată doar parţial, prin începerea campaniei de strângere a acestora de pe străzi, contra cost.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ion Lungu: „Lăsăm sucevenii să judece dacă s-a întâmplat ceva sau nu. A fost un an dificil”.
 Vizualizări articol: 2379 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.44/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.4 din 9 voturi
Ion Lungu: „Lăsăm sucevenii să judece dacă s-a întâmplat ceva sau nu. A fost un an dificil”1.459

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hai nu serios.. trimis de
(18 dec 2014, 11:41:58
mai bine iti iei gentuta si pleci intr.un concediu la prelipca. normal ca strazile sunt distruse daca asfaltam cu zapada.. ti.ai batut joc de acest oras ..transformata din tin intr.o comuna.. ai facut byoenergi sau cum mama o cheama...si sucevenii incalzesc apa la aragaz.. ce ai facut si functioneaza? eu credca maine poimaine iti bate dna la usa..
2.   Dezastru trimis de
(18 dec 2014, 11:51:53
in cei 10 ani de primar , nu ai facut decit sa distrugi SUCEAVA -care a devenit mai urita ca o comuna limitrofa -, si afacerile ,,tale ''(rudelor) au tot prosperat din 6 in 6 luni . AR TREBUI SA -TI SCRII DEMISIA asa ar avea suceveni cel mai frumos Craciun
3.   Nu stii parerea noastra trimis de
(18 dec 2014, 13:06:09
Sucevenii te urasc, ti-ai batut joc de Suceava care a devenit o ruina, un oras al haosului. Nu avem strazi, nu avem trotuare, nu avem parcari...nu avem in Suceava asfalt ci doar piatra si pamant. Spatiile verzi sunt neingrijite, invadate de cladiri ( tot felul de prelungiri de apartamente sau spatii comerciale ) care arata hidos. Cat tine iarna, cu acordul tau, orasul este numai un GLOD, in loc de cloruri care sa spele, se arunca cu piatra si pamant.
Sa-ti fie rusine !
3.1  RE: Nu stii parerea noastra trimis de
(18 dec 2014, 13:29:51
degeaba il urati dak la alegeri puneti stampila cu ochii inchisi! ne meritam soarta!!!
4.   „Laudă-mă gură, ca să-ţi dau friptură”! trimis de
(18 dec 2014, 13:11:21

Primarul Lungu nu mai conteneşte să se auto-elogieze cu privire la lucrurile măreţe pe care le face el în calitate de primar de Suceava. Periodic, la distanţă de doar câteva saptamini, ne incinta cu dorinta de a mai face ceva pentru alesii lui. Nimic de spus, dar nu stiu ce-l opreste sa transforme vorba in fapta!
Lupta cu consilierii pentru reabilitarea Termica şi schemele corupte s-au dovedit a fi un adevărat fiasco, lucru recunoscut în repetate rânduri chiar de primarul Lungu.
De asemenea reabilitarea centrului Sucevei, programele privind mansardarea izolare termică a blocurilor au murit din faşă.
Amenajarea unei parcari in George Enescu a rămas de asemenea la nivel de intenţie. La fel şi planul transportului public, să cumpere autobuze noi şi să ilumineze străzile cu becuri LED.
Reabilitarea a trei cartiere propuse: Obcini,G. Enescu si Marasesti si
amenajarea străzii pietonale din centru rămâne şi ea, deocamdată, în lista promisiunilor nerespectate ale Primăriei, iar ceea ce ține de reabilitarea străzilor si trotuarelor din oraş lucrurile nu s-au mai mişcat din loc. Sunt foarte multe strazi care nu mai au trotuare... se face echilibristica pe borduri!!
4.1  RE: „Laudă-mă gură, ca să-ţi dau friptură”! trimis de
(18 dec 2014, 13:18:06
Dârdâim de frig in blocuri cu mucegai si cu tevi colmatate, fara apa calda, fara caldura si lor le sta capul la alegerile din 2016!
Cu atitudinea aceasta sfidatoare fata de cei care platesc, marirea continuau a pretului gigacaloriei, la vara veti obtine contrariul, vor fi destui care-si vor dori sa scape de raiul oferit de Termica.

Asta dovedeste, pentru a cita oara, cit sunt de preocupati acesti indivizi de problemele MARI ale obstii.
Acesti indivizi merita a fi degradati nu numai din functiile gras remunerate, pe care le detin, ci din calitatea de OM.
Scandalos si dezonorant pentru aceasta clasa politica!

5.   Ce-ai facut ma??? trimis de
(18 dec 2014, 13:36:11
Ai facut strazile Plevnei şi Cuza Vodă??? Nesimtitulei ce esti, ai distrus strazile astea, ti-ai batut joc de noi! Lucrari tipic romanesti... gropi, noroie si mizerie au ramas in urma. Suceava a ajuns bataia de joc a unui taran, a unei... tarfe politice!
6.   Un dezastru! trimis de
(18 dec 2014, 13:57:38
Cata ignoranta si incompetenta!!!

Lista cu care domnul Primar se lauda cuprinde proiecte care sunt in curs de realizare, care au depasit termenul de finalizare, cu proiecte ce vor urma pe hartie si sa nu fiu rau, reabilitarea cetatii cu fonduri Europene (8 milioane €) o suma prea mare la ce s-a facut pana acum si parcul de joaca pentru copii de langa patinuar.

Astea sunt realizarile, dragi suceveni, praf in ochi cat mai mult. Peste tot unde trece domnul Primar, se ridica praful si cu el ramanem.

Mizerie, comert ambulant amenajat la toate colturile de strada, dughene pe toate trotuarele care au inflorit ca ciupercile din "spaga", monumentele de arta in paragina si faimoasa centura a rusinii, dublata de "zidul  ☭ " de parca ar fi conceput pentru dusmani.

Singurul lucru la care este campion national, este la împartit si cadouri din banii bugetului local, iar sa ne adoarma in aceasta mizerie si praf, a infiintat fanfara si cateva concerte de muzica.

In plus a salvat vieti omenesti, a investit 150.000 de lei pentru spital si 500.000 de lei pentru Catedrala.

Sa traiti domnule Primar si sa nu uitati de cripta unde sa va "odihniti" in pace, sub Catedrala, mai e timp sa-o treceti pe lista lunga de realizari ce vor urma.
7.   Cireasa de pe tort trimis de
(18 dec 2014, 22:23:23
Daca nu ar fi trecut ca un sobolan in barca PSD-ista, poate ca ar fi uitat lumea de el, dupa ce si-ar fi terminat mandatul. Dar asa...nimeni nu va uita imaginea cu Lungu PDL-istul care a sustinut PNL-ul la alegerile din 2012 si apoi trecerea la PSD, si poza lui pe afisele cu Ponta. Asta e MIZERIE morala, si lume nu uita.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei