Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 nov 2014 - Anul XIX, nr. 271 (5780)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Manifestări dedicate împlinirii a 91 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Fălticeni a început ieri a opta ediţie a evenimentelor reunite sub genericul “Zilele Monica Lovinescu”.

Începând cu ora 11.00, la Galeria Oamenilor de Seamă, elevi de la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni au participat la dezbaterea “Monica Lovinescu din nou acasă”, în cadrul căreia au discutat despre Monica Lovinescu, om de litere, ziaristă, critic literar, realizatoare de emisiuni radio la Europa Liberă. După ce muzeografa Garofiţa Buhlea a prezentat dinastia Lovineştilor din Galeria Oamenilor de Seamă, punând accent pe spaţiul dedicat Monicăi Lovinescu, poetul Constantin Boboc a dat citire eseului “Dreptul la mormânt” şi poeziei “In memoriam Monica Lovinescu”. Poetul Constantin Boboc a oferit ing. Lili Melinte, şefa Serviciului cultură - muzee din cadrul Părimăriei Fălticeni, copii după o scrisoare a Monicăi Lovinescu, o felicitare şi un necrolog Monica Lovinescu apărut în Revista Studii Tradiţionale, Bucureşti.   

 

“Simbol al disidenţei româneşti”

Scriitorul Alexa Paşcu a prezentat-o pe Monica Lovinescu ca un simbol al disidenţei româneşti, iar pe familia Lovineştilor ca “una dintre cele mai mari şi mai frumoase constelaţii ale universului cultural românesc, una dintre stelele strălucitoare ale acestei constelaţii fiind cea pe care o omagiem astăzi”.

Perioada de exil în Franţa, articolele şi studiile despre literatura română şi despre ideologia comunistă colaborarea la emisiunea în limba română a Radiodifuziunii Franceze şi colaborarea, începând din 1962, cu Radio Europa Liberă, unde a realizat două emisiuni săptămânale: “Actualitatea culturală românească” şi “Teze şi antiteze la Paris”, au fost subiecte care au stârnit interesul elevilor şi care au fost dezbătute împreună cu profesoara Mihaela Acatrinei.

După manifestările de la Galeria Oamenilor de Seamă, la Biblioteca municipală “Eugen Lovinescu” Fălticeni a avut loc vernisajul expoziţiei de carte “Monica Lovinescu - 91 – Memoria Lovineştilor – Tezaur de aur al culturii fălticenene şi naţionale”.

După ce a prezentat expoziţia de carte a autorilor lovinescieni, bibliotecara Nicoleta Hoştinaru le-a oferit celor prezenţi un mic ghid “Lovinescu” pentru a afla mai multe despre familia Lovinescu, care a adus cinste oraşului Fălticeni pe plan naţional şi internaţional.

Cea de-a VIII-a ediţie a manifestărilor organizate la Fălticeni şi dedicate Monicăi Lovinescu s-au încheiat la mormântul familiei Lovinescu, din Cimitirul “Grădini” al Parohiei “Sfinţii Voievozi”, unde preoţii parohi Neculai şi Bogdan Apostol au oficiat o slujbă “In Memoriam Monica Lovinescu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manifestări dedicate împlinirii a 91 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu.
 Vizualizări articol: 1421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Manifestări dedicate împlinirii a 91 de ani de la naşterea Monicăi Lovinescu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei