Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 aug 2014 - Anul XIX, nr. 199 (5708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Schimbări

Unii primari ai opoziției sucevene îşi pregătesc bagajele pentru a pleca la alte partide

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unii primari aflaţi în momentul de faţă în partide ale opoziţiei politice din judeţul Suceava îşi pregătesc deja bagajele pentru a-şi schimba formaţiunea politică. Calea le va fi deschisă de o Ordonanţă de Urgenţă pe care, potrivit unor surse, Guvernul României ar urma să o adopte în şedinţa de astăzi. Ordonanţa îi vizează direct pe primari, preşedinţii de Consilii Judeţene, consilierii locali şi judeţeni şi candidaţii supleanţi de pe listele electorale, care ar urma să aibă la dispoziţie zece zile pentru a-şi exprima opţiunea cu privire la partidul din care vor dori să facă parte, fără să-şi piardă funcţia. Potrivit prevederilor legale care sunt în vigoare în momentul de faţă, aleşii locali care îşi schimbă partidul din partea căruia au fost aleşi îşi pierd şi funcţiile pe care le ocupă. Posibilitatea aleşilor locali de a migra de la un partid la altul a fost anunţată încă de la sfârşitul săptămânii trecute, la Suceava, de către vicepremierul şi preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. Acesta a spus că intenţionează să-i propună premierului Victor Ponta adoptarea unui act normativ prin care aleşii locali, primari, consilieri judeţeni şi şi locali, să aibă la dispoziţie o perioadă de timp în care să aleagă partidul din care vor să facă parte. Liviu Dragnea preciza că a primit foarte multe solicitări şi sesizări din ţară, de la mulţi primari, consilieri locali şi judeţeni şi preşedinţi de Consilii Judeţene, care au semnalat că devine din ce în ce mai pregnantă o situaţie, respectiv o anumită instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor partide, cum ar fi PMP, PLR, dar şi de situaţii precum ruperea USL sau apariţia ACL.

La nici o săptămână de la acest anunţ făcut de Liviu Dragnea, Guvernul României pare deja pregătit să adopte o Ordonanţă de Urgenţă prin care aleşii locali îşi vor alege partidele din care vor să facă parte. O asemenea ordonanţă va produce fără doar şi poate migraţii ale aleşilor locali suceveni de la un partid la altul, în special din cele aflate în opoziţie la cele care sunt la putere sau apropiate principalului partid de guvernământ, PSD. Asta cu atât mai mult, cu cât în judeţul Suceava există primari care în mandatul trecut au fost membri PSD, iar la ultimele alegeri locale au candidat din partea PDL. De asemenea, unii dintre actualii primari liberali au fost membri ai PSD, însă la alegerile din 2012 au candidat din partea PNL în cadrul USL. De altfel, migraţii sunt aşteptate din partea unor liberali care în momentul de faţă reclamă faptul că la alegerile locale din anul 2012 au fost aleşi candidând din partea USL, iar în momentul de faţă PNL s-a aliat cu „duşmanul” de la acel moment, PDL. O altă categorie de aleşi locali din partea cărora se aşteaptă să plece către partidele de guvernământ sau apropiate lor sunt cei care într-un fel sau altul au fost în conflict sau nu se mai înţeleg cu cei din conducerile judeţene ale partidelor de opoziţie. De asemenea, deşi dintre primarii cu care am vorbit ieri nici unul nu şi-a exprimat o opinie în acest sens, există posibilitatea ca o parte a aleşilor locali să migreze către Partidul Mişcarea Populară.

 

Lungu a declarat pentru prima dată că a simţit „o umilinţă maximă” când PDL şi-a anunţat alt candidat pentru Primăria Suceava

Unele dintre cele mai interesante afirmaţii cu privire la acest act normativ şi la efectele lui le-a avut primarul Sucevei, Ion Lungu, care la alegerile locale din anul 2012 a câştigat primăria municipiului reşedinţă de judeţ din partea PDL. Aflat la al treilea mandat de primar, Ion Lungu ne-a declarat că este împotriva migraţiei politice, însă „trebuie o singură unitate de măsură pentru toată clasa politică”. El a făcut referire la faptul că în momentul de faţă aleşii locali, primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, consilieri locali şi judeţeni, îşi pierd mandatul în situaţia în care îşi schimbă partidul, însă nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu parlamentarii.

„Trebuie făcută aceeaşi unitate de măsură pentru toată clasa politică. Astăzi nu este în ordine”, spune Lungu.

Întrebat ce va face în situaţia apariţiei unei astfel de Ordonanţe de Urgenţă, primarul Sucevei a vorbit, pentru prima dată, despre ceea ce a simţit atunci când PDL Suceava a anunţat un nou candidat pentru cea mai importantă primărie din judeţ.

„Trebuie spus foarte clar că ceea ce mi s-a întâmplat mie nu i s-a mai întâmplat nici unui primar de oraş mare din ţară. Am câştigat cea mai importantă primărie din judeţul Suceava, din partea PDL, şi la nici un an de la alegerile locale din 2012 partidul practic a lansat un nou candidat. Asta în condiţiile în care PDL avea deja în funcţie primarul Sucevei”, a spus Lungu.

El a făcut referire la faptul că PDL a anunţat că viitorul candidat propriu pentru funcţia de primar al Sucevei va fi liderul organizaţiei municipale, deputatul Ioan Balan.

Lungu a spus că nu a fost consultat atunci când PDL a lansat un nou candidat, subliniind că „nu cred că s-a mai întâmplat aşa ceva în România”. Ion Lungu a spus că acest lucru l-a făcut să „trăiască o umilinţă maximă” şi a mai adăugat că „vă las pe dumneavoastră şi las opinia publică să judece acest aspect”.

Revenind la ordonanţa pregătită de Guvern, Lungu a spus că actuala legislaţie face să se lucreze extrem de greu în Consiliul Local. „Consilierii locali nu au dreptul la opinie. Câteodată una discuţi cu ei, iar apoi primesc un telefon de la partid şi li se spune cum să voteze. Şi tot o singură persoană decide pentru ei. Nu o dată s-a întâmplat acest lucru şi, practic, aceşti consilieri nu mai au personalitate şi dreptul la propria opinie”, a declarat primarul Sucevei. El a mai spus că în momentul de faţă, consilieri locali riscă să-şi piardă aceste funcţii dacă nu votează cum li se dictează de la partid.

 

Primarul PNL din Cornu Luncii, Gheorghe Fron, îşi anunţă trecerea la PSD

Unul dintre primarii care au spus deschis că odată cu apariţia noii ordonanţe îşi vor schimba partidul este cel din Cornu Luncii, Gheorghe Fron. Acesta a fost ales primar din partea PNL, deşi înainte de ultimele alegeri locale a fost membru PSD. Fron a ajuns să candideze din partea PNL, în cadrul USL, deoarece candidatura pentru funcţia de primar din Cornu Luncii a revenit liberalilor. Gheorghe Fron ne-a declarat ieri că este de acord cu propunerea Guvernului.

„Era normal. Oamenii ne-au votat în cadrul USL. Şi dacă şefii de sus nu au înţeles, este greşeala lor. Ieşirea PNL de la Guvernare a fost o foarte mare greşeală şi, mai mult, am ajuns să ne aliem cu duşmanul. Eu am votat împotriva fuziuni cu PDL, pentru că am plecat cu nişte oameni la drum şi acum ne trezim alături de alţii. Iar PNL va pierde cu asta”, a spus Fron. El a afirmat că în mod sigur va reveni în cadrul PSD, pentru că „trebuie să merg cu cei care mi-au fost alături în campania electorală”.

Alături de PSD este şi primarul din Mălini, Petru Nistor, care a mai fost membru al acestui partid înainte de ultimele alegeri locale. De precizat că la alegerile din 2012, Petru Nistor a fost reales în funcţia de primar din partea PDL. Nistor a precizat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului este bună  pentru clarificarea problemelor în Consiliile Locale unde majorităţile au fost schimbate în urma modificărilor de pe scena politică. „Eu nu mi-am schimbat partidul. Am candidat ca simpatizant PDL, dar eu am rămas în PSD, partid din care nu mi-am dat demisia”, a spus Petru Nistor atunci când a fost întrebat dacă va reveni la PSD, adăugând că la apariţia acestei ordonanţe „îmi voi renegocia poziţia”.

 

Primarul din Dumbrăveni spune că rămâne liberal şi că este de acord cu noua ordonanţă a Guvernului

La rândul său, primarul PNL din Dumbrăveni, Ioan Pavăl, a spus că o astfel de ordonanţă a Guvernului este normală, în condiţiile în care aleşii trebuie să aleagă unde vor să activeze, mai ales cei care au fost aleşi din partea USL. Ioan Pavăl a arătat că şi-ar fi dorit ca PNL să rămână în USL, dar în situaţia în care va fi adoptată o astfel de ordonanţă nu se va înscrie în PSD.

„Nu mă duc la PSD. Asta e clar. Rămân liberal”, a spus Pavăl. El nu a precizat dacă urmează să se înscrie în Partidul Liberal Reformator, însă a afirmat că „tot liberali sunt şi aceia”. Pe de altă parte, Ioan Pavăl a arătat că nu este corectă o astfel de ordonanţă, însă „când iei în calcul că întreaga scenă politică a fost bulversată prin ruperea USL, atunci este normală o astfel de decizie”. El a mai declarat că nu s-ar fi ajuns la o astfel de decizie dacă doi oameni nu ar fi decis ruperea USL şi ieşirea PNL de la guvernare.

Colegul său de partid, primarul din Siret, Adrian Popoiu, a spus că indiferent dacă apare sau nu o astfel de ordonanţă, un primar care cochetează cu alt partid poate să facă acest lucru fără nici o problemă, „însă asta dovedeşte ce clasă politică avem”. „Dacă vrei să faci antijoc poţi să o faci şi din partid. Aşa e la noi, deşi nu este normal”, a spus Popoiu. El a precizat că momentan nu ştie ce decizie va lua după apariţia unei astfel de ordonanţe a Guvernului.

Contactat telefonic, primarul din Gura Humorului, liberalul Marius Ursaciuc, a spus că nu vrea să facă nici o afirmaţie cu privire la această intenţie a Guvernului până când nu va vedea că va fi adoptată Ordonanţa de Urgenţă.

 

Primarul PDL din Salcea, Ilie Lungu, este împotriva ordonanţei prin care aleşii locali pot migra la alte partide

Unul dintre opozanţii Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care aleşii locali îşi vor putea schimba partidele este primarul PDL din Salcea, Ilie Lungu. Acesta ne-a declarat că, din punctul său de vedere, cel mai bine este ca lucrurile să rămână aşa cum sunt în prezent. „Oamenii au votat unii candidaţi şi anumite partide. Odată cu migraţia politică electoratul nu se mai regăseşte în ceea ce a votat”, a spus Ilie Lungu.

Un alt primar contactat în cursul zilei de ieri a fost şi cel din comuna Fundu Moldovei, Tudor Zdrob. Ales primar din partea PNL, Tudor Zdrob a spus că nu îl interesează ordonanţa pe care Guvernul vrea să o dea pentru aleşii locali şi nu se va folosi de prevederile acesteia. „Este pentru anumite interese politice, ţinând cont că este campanie electorală”. El a spus că „astăzi vorbind” nu se va folosi de această ordonanţă, dar urmează să mai aibă consultări şi întâlniri cu ceilalţi colegi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Unii primari ai opoziției sucevene îşi pregătesc bagajele pentru a pleca la alte partide.
 Vizualizări articol: 4989 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 10 voturi
Unii primari ai opoziției sucevene îşi pregătesc bagajele pentru a pleca la alte partide3.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bandiți trimis de
(28 aug 2014, 11:31:53
Sunteți niște bandiți, vă mutați dintr-o gașcă în cealaltă numai ca să trageți voi foloase... Vă doare-n cot de oameni și de principii. De asta e România așa cum e: o țară în care totul se schimbă după cum vrea gașca de hoți politici, puși pe căpătuială. Să ne ferească Dumnezeu de vreo invazie străină, că ăștia ar trece de partea inamicului cât ai zice "care dă mai mult".
2.   ... trimis de
(28 aug 2014, 12:05:29
la asemenea edili... nu se mai apropie nimeni de noi, si aici ma refer la tarile civilizate.
Raman doar rusii care, incet, incet, pregatesc terenul pentru reconstruirea zonei lor de influenta.
Maine-poimaine se va vota iesirea din UE, apoi... dasvidania tavarisci...
3.   Statul de drept, SUSPENDAT 45 de zile trimis de
(28 aug 2014, 16:45:37
Guvernul a adoptat, în această după-amiază, OUG care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul.Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi pot sa-si exprime în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia.Sigur ca e o mare porcarie acest lucru.Ponta e disperat sa castige alegerile si va face totul,dat absolut totul sa le castige.Sa vii acum in campanie electorala cu o asemenea porcarie mi se pare inadmisibil.Sa faci pe fata un mercato de alesi locali e culmea nerusinarii.Problema e simpla.Ori vii la PSD.UNPR sau partidul vesnicinsuratului Tariceanu ca sa-ti dau bani de la buget ori te-am sters de pe lista .Scurt si la obiect.
4.   Traseism politic...toti sunt asa trimis de
(28 aug 2014, 16:54:24
au uitat domnii liberali cu sange albastru ca deja au schimbat un partid in ciuda vointei celui mai albastru liberal? "Nu au ce căuta la alt partid!"
În ceea ce priveşte hotărârile politice importante din viaţa familiei, deciziile finale îi aparţin lui Ştefan Lungu, tatăl celor doi primari. Scindarea PNL-ului a fost subiect de discuţie multă vreme.
“Le-am spus băieţilor mei că nu au ce căuta la alt partid. Noi ne-am născut liberali şi aşa trebuie să murim. Dacă s-ar fi întâmplat ca vreunul să plece din acest partid îl renegam”, a declarat Ştefan Lungu.
Şi cei doi fii ai săi primari spun că nu au de gând să părăsească partidul şi vor să ducă cât mai departe tradiţia de familie de aproape 100 de ani.
17 oct 2007.click

De altfel, viaţa politică agitată de după 1990 le-a adus membrilor familiei Lungu mai multe oferte de a părăsi Partidul Naţional Liberal. Nu a fost nici unul tentat să părăsească barca liberală. Au interdicţie în acest sens de la tatăl lor. „Familia noastră a suferit mult pentru idealurile liberale. Dacă va pleca vreunul dintre ai noştri în altă parte îl voi sancţiona aspru. Dar, eu cred că nu se va ajunge în această situaţie”, a completat Ştefan Lungu.

monitorulsv

Acum ca seful nu mai e .....se pot muta si ei dintr-un partid in altul precum centuristele dintr-un camion in altul
4.1  RE: Traseism politic...toti sunt asa trimis de
(28 aug 2014, 20:01:00
Lumea moderna in loc sa ne lumineze ne adanceste confuzia. Lasa-i ba sa se aleaga intre ei , de ce sa te enervezi, sa pui suflet, sa ti-o iei de la serviciile propagandistice ca sa te imbolnavesti peste vreo 5-10 ani pe fond de stres cu vreo boala incurabila.
5.   Mercato primari trimis de
(28 aug 2014, 17:04:16
*Messi vrea sa profite si el de ordonanta lui Dragnea si vrea sa treaca la PSD.
“Nu e vorba că la Barcelona se câștigă mai prost decât la PSD, deși și acesta ar putea fi un aspect, dar nu mai regăsesc valorile fundamentale datorită cărora am luat ultima Ligă a Campionilor, în 2011, pe vremea USL.”
*S-a aprobat OUG care permite furtul gainilor ,ratelor si bibilicilor pentru 10 zile fara ca hotii sa-si piarda libertatea.Dar hotii trebuie sa fure civilizat fara sa faca daune colaterale(adica sa calce florile omului sau sa-si faca nevoiel in curtea omului).
*S-a aprobat OUG care permite violul pentru 10 zile fara ca violatorii sa-si piarda libertatea.Dar violatorii trebuie sa violeze civilizat(femeile violate sa aiba minim 40 de ani,sa foloseasca prezervativ si la urma sa zica:Bogdaproste.)
6.   Mercato primari trimis de
(28 aug 2014, 17:12:46
Am crezut ca USL va schimba viata politica in tara.Ca Antonescu si Ponta vor moderniza statul roman si modalitatea de a face politica.Antonescu a disparut din peisaj iar Ponta se pregateste sa devina Basescu II.Zi de zi PSD acapareaza statul de drept si isi impune directia dictatoriala.Calca totul in picioare.A dat ordonanta cu mercato primari sa-i determine prin mijloace specifice sa treaca la PSD.A amnistiat pensionarii si mamele delicvente care au luat aiurea bani de la stat si a sters pe jos cu rapoartele Curtii de Conturi.La CNA este o individa care permite transmiterea OTV(prin Romania TV)fara nici o problema .Victor Ciorbea a pus mana pe ciolan ca avocat al poporului si face jocurile lui Ponta.Antena 3 il ridica in slavi si Gadea isi da ghionturi cu badea cine sa-l pupe primul pe Ponta.
7.   Perceptie falsa de umilinta maxima trimis de
(28 aug 2014, 17:26:59
Ion Lungu a spus că acest lucru l-a făcut să „trăiască o umilinţă maximă”.Se referea la faptul ca PDL l-a propus candidat pe Ion Balan.Eu cred ca domnul Lungu are o perceptie falsa.Trairea de umulinta maxima nu a fost determinata de numirea PDL.De fapt a lucrat subconstientul .Si subconstientul i-a spus ca modul execrabil in care a condus destinele orasului 10 ani i-a adus aceasta stare de umilinta.Si maxima pe deasupra,iti dai seama?

8.   Comentariu trimis de
(28 aug 2014, 20:56:23
foarte bine a dejucat psd actiunea marlaneasca a pdl de a avea majoritate in consiliile locale si la primarii prin acapararea pnl.rusine pnl-istilor care s/au alaturat pdl.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei