Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 aug 2014 - Anul XIX, nr. 199 (5708)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Proiect

Turnul Roşu şi Biserica „Sfântul Simion” intră în restaurare cu bani europeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Două dintre monumentele de referinţă ale municipiului Suceava, Turnul Clopotniţă - Turnul Roşu şi Biserica „Sfântul Simion”, vor fi restaurate, până la sfârşitul anului viitor, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, implementat de parohie. Preotul paroh Constantin Ciupu a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că licitaţia pentru desemnarea constructorului va fi organizată în aproximativ zece zile, iar odată procedura încheiată vor începe efectiv lucrările.

Preotul Ciupu a declarat că valoarea totală a proiectului, intitulat „Consolidarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de secol XVII şi XVI, aflate în patrimoniul naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul Clopotniţă> şi Biserica <Sfântul Simion> din Suceava”, este de 6,434 de milioane de lei, din care 4,987 de milioane de lei nerambursabili. Durata de execuţie este de 17 luni, cu termen final 31 decembrie 2015.

 

În Turnul Clopotniţă vor fi amenajate un spaţiu muzeal şi punct de belvedere

Biserica „Sfântul Simion” a fost ctitorită în anul 1513 şi aparţine de fapt Bisericii Armene, dar în baza unui protocol semnat în 2009 armenii au concesionat-o pentru 15 ani, cu posibilitate de prelungire a termenului, Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Lăcaşul de cult a fost folosit de Biserica Ortodoxă şi anterior protocolului, în baza unei „Minute” semnate între episcopii celor două biserici în 1994. Preotul Ciupu a arătat că, de la preluare, Biserica „Sfântul Simion” a beneficiat de ample lucrări de consolidare şi restaurare, finanţate de stat, prin Ministerul Culturii, iar acest proiect face posibilă şi restaurarea turnului, aflat acum în stare avansată de degradare. De asemenea, preotul a declarat că de-a lungul timpului Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a finanţat lucrări de 150.000-200.000 de lei la biserică şi că acest proiect „are binecuvântarea ÎPS Pimen”, care „l-a sprijinit statornic şi cu căldură sufletească”.

După restaurare, în turn se vor amenaja un spaţiu muzeal la primul nivel şi un punct de belvedere, cu lunetă, la etajul al doilea. În curte va fi construit şi un punct de informare, cu o sală de proiecţie de 25 de metri pătraţi. De asemenea, va fi amenajată o parcare, precum şi curtea lăcaşului de cult.

La conferinţa de presă de ieri, organizată în curtea bisericii, au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi directorul Direcţiei pentru Cultură, Aurel Buzincu. Nechifor a evidenţiat rolul comunităţii armene în peisajul cultural şi economic al Sucevei, iar ambii şefi de instituţii au apreciat implicarea Bisericii Ortodoxe în realizarea de proiecte cu finanţare europeană pentru restaurarea monumentelor istorice din judeţ.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Turnul Roşu şi Biserica „Sfântul Simion” intră în restaurare cu bani europeni.
 Vizualizări articol: 2046 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Turnul Roşu şi Biserica „Sfântul Simion” intră în restaurare cu bani europeni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei