Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 aug 2014 - Anul XIX, nr. 192 (5701)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pentru cinefili

Caravana filmului românesc ajunge la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 22/24 august, MDV Audio Studio, Asociaţia CineCultura, în parteneriat cu Primăria municipiului Fălticeni, organizează evenimentul cinematografic Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale.

Celei trei seri de film vor prilejui cinefililor din Fălticeni întâlnirea cu mari actori ai teatrului şi filmului românesc, în roluri de excepţie: Horaţiu Mălăele, Emilia Popescu, Dorina Lazăr, Gheorghe Dinică, Coca Bloos, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Elena Albu, George Constantin, Victor Rebengiuc, Meda Victor, Tamara Buciuceanu ş.a.

 

Trei seri de film despre iubire, trei seri de film despre viaţă

Roxana Buşu, coordonator proiect, a declarat: „Şi pentru că este vară, şi pentru că avem nevoie de optimism, de speranţă, şi pentru că niciodată nu vom renunţa la lupta de a fi fericiţi, filmele din portofoliul clasic românesc ce vor fi prezentate aici se centrează în jurul dragostei. Ea ne însoţeşte poveştile de viaţă, este cauză, pretext, motiv de reflecţie sau de acţiune. Ea determină sau impune. Inspirat din opera lui Camil Petrescu, filmul lui Mircea Veroiu <Între oglinzi paralele> pleacă de la romanul lui Camil Petrescu <Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război>. Intriga are, însă, un fundal amplu, povestea de iubire fiind prinsă în mijlocul frământărilor din preajma Primului Război Mondial din mediul intelectual românesc, în mijlocul căutărilor şi a aspiraţiei tinerilor intelectuali către ideile şi deciziile absolute”.

Povestea de iubire dintre Dan şi Angela, protagoniştii filmului lui Andrei Blaier „Divorţ din dragoste”, plasată cu mai mult de jumătate de secol mai târziu decât povestea din „Între oglinzi paralele”, capătă dimensiuni absurde. Şi nu din cauza unor sentimente scăpate în zone incontrolabile, ci din cauza absurdului vieţii sociale din anii comunismului. „Ce stă în faţa împlinirii acestei iubiri? Spaţiul locativ. Instituţia statului ce îi obligă pe tineri să cedeze o cameră din apartamentul pe care îl aveau... şi de aici, bulgărele începe să se rostogolească către un iminent dezastru...”, arată Roxana Buşu.

Aceasta a vorbit şi despre „absurdul unei epoci, ce are repercusiuni, de data aceasta tragice, intervenind în destinul unei alte tinere iubiri, în producţia semnată de Horaţiu Mălăele <Nuntă mută>. Moartea lui Stalin, motiv de doliu obligatoriu în întregul spaţiu satelitar sovietic, intervine asupra unei nunţi dintr-un sat românesc. Nevrând să renunţe la sărbătoarea care le legitima iubirea, ei desfăşoară ritualul în tăcere, nunta lor transformându-se într-o nuntă mută, până când casa începe să se cutremure, iar prin pereți pătrunde țeava unui tanc sovietic... Aşadar, trei seri de film despre iubire, trei seri de film despre viaţă”.

Proiecţiile vor avea loc începând cu ora 21.00, în Piaţa „Nada Florilor”. Intrarea este liberă. Vineri, 22 august, este programat filmul „Divorţ din dragoste”, sâmbătă, 23 august, iubitorii de film vor putea vedea „Între oglinzi paralele”, iar duminică, 24 august, fălticenenii sunt invitaţi la „Nuntă mută”.

În cazul unor condiţii meteorologice nefavorabile, proiecţiile vor avea loc în interior, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”.

Scopul proiectului Caravana filmului românesc este acela de a promova arta cinematografică românească, de a-i omagia pe marii cineaşti români şi de a revalorifica patrimoniul naţional de film, oferind publicului posibilitatea de a avea acces gratuit la serile de film românesc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Caravana filmului românesc ajunge la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1133 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Caravana filmului românesc ajunge la Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei