Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 iul 2014 - Anul XIX, nr. 170 (5679)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Mutare

Statuia întemeietorului Sucevei, Petru I Muşat, şi-a găsit locul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consilierii judeţeni dezbat astăzi asocierea cu municipalitatea suceveanăîn vederea reamplasării statuii ridicate în amintirea întemeietorului Sucevei, domnitorul Petru I Muşat. În urma contractului de asociere, Consiliul Judeţean ar pune la dispoziţia municipalităţii sucevene o suprafaţă de teren de 86,9 mp, pe strada Ştefan cel Mare nr. 36, iar municipalitatea se obligă să întocmească documentația tehnică pentru autorizaţia de construire, să obţină acordurile, avizele şi autorizaţiile necesare, să execute lucrările de amenajare a terenului şi cele necesare pentru amplasarea statuii, să urmărească stadiul lucrărilor, să refacă spaţile verzi şi trotuarele afectate etc.

Conform proiectului, statuia domnitorului va fi amplasată pe o platformă de 69,3 mp, cu două alei de acces, una de 9,6 mp şi cealaltă de 8 mp.

Statuia lui Petru I Muşat (1375-1391) a fost realizată de sculptorul Paul Vasilescu și amplasată în anul 1976 în centrul municipiului Suceava, lângă Casa de Cultură a Sindicatelor.

 

Statuia voievodului revine în centrul oraşului

A stat acolo până în 2010, când a fost mutată la muzeu pentru a se lăsa front de lucru șantierului pentru parcarea subterană. Amenajarea centrului oraşului s-a încheiat în 2012, dar statuia lui Petru I Muşat, clasată ca monument istoric pentru simbolul pe care îl reprezintă, nu s-a mai întors pe vechiul amplasament.

Voievodul Petru I Muşat este cel care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava;  din vremea lui datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei - 10 februarie 1388, precum și a orașului Suceava - 18 august 1388. De numele său sunt legate o serie de ctitorii sucevene din veacul al XIV-lea: Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Șcheia, Curtea Domnească din Suceava și Biserica Mirăuți.

Statuia este realizată din bronz turnat și îl înfățișează pe voievod în picioare, cu sabia în mâna dreaptă, apropiată de picior. Are o înălţime de 3,62 metri, 1,10 metri lățime și 1,13 metri lungime.

Statuia se află pe un soclu de travertin, cu înălțimea de 0,86 metri, lățimea de 1,11 metri și lungimea de 1,31 metri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statuia întemeietorului Sucevei, Petru I Muşat, şi-a găsit locul.
 Vizualizări articol: 2188 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Statuia întemeietorului Sucevei, Petru I Muşat, şi-a găsit locul5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei