Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 iul 2014 - Anul XIX, nr. 169 (5678)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Perspective puţine

1.200 de tineri absolvenţi au depus deja dosare care le permit să intre în şomaj

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În jur de 1.200 de absolvenţi de şcoli ai promoţiei 2014 au depus deja dosare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, pentru a fi luaţi în evidenţă, în vederea căutării unui loc de muncă. Prima „meserie” pentru cei mai mulţi dintre aceşti tineri va fi cea de şomer, o realitate care deja nu mai miră pe nimeni. Conducerea AJOFM Suceava speră ca o parte dintre aceştia să-şi găsească totuşi un loc de muncă, cel mai important eveniment în acest sens fiind organizarea unei burse a locurilor de muncă doar pentru absolvenţi, în luna septembrie.

 

Creşterea numărului de absolvenţi ajunşi la AJOFM în ultimii trei ani

Mirela Adomnicăi, directorul instituţiei, a explicat că numărul tinerilor luaţi în evidenţă este mai mare decât în anii trecuţi, însă, susţine ea, asta pentru că acum absolvenţii sunt mai informaţi. Tinerii care au finalizat în acest an studii medii, de exemplu, au ca termen limită pentru luarea în evidenţa AJOFM data de 28 iulie. După această dată nu vor mai putea să solicite acordarea indemnizaţiei de şomaj.

Mirela Adomnicăi a declarat: „În ceea ce priveşte numărul de absolvenţi pe care îi avem luaţi în evidenţă, acesta este mai mare decât în anii precedenţi, urmare a faptului că am insistat asupra necesităţii de a se înregistra în termenul de 60 de zile de la absolvire, care este un termen de decădere din dreptul de încasare a indemnizaţiei de şomaj. Astfel, dacă la nivelul anului 2012, la această dată aveam în evidenţă 691 de absolvenţi, iar în 2013 am avut în jur de o mie, acum avem deja aproape 1.200 de absolvenţi luaţi în evidenţe”, a declarat Mirela Adomnicăi.

 

De ce îşi găsesc greu tinerii un loc de muncă

Fără îndoială că aceste cifre demonstrează şi că tinerii îşi găsesc greu un serviciu, iar mulţi nu au nici o perspectivă.  

Este o realitate care a fost constatată de-a lungul timpului de specialiştii AJOFM Suceava.

„Tinerii absolvenţi pornesc pe piaţa muncii cu un mare handicap, reprezentat de lipsa lor de experienţă, în condiţiile în care orice angajator preferă ca a doua zi după ce a încadrat în muncă o persoană, aceasta să presteze ca şi cum ar avea toate cunoştinţele necesare la locul de muncă”, a explicat Mirela Adomnicăi.

Problema nu ar fi însă numai la angajatori, ci şi la o parte dintre tineri.

„O altă explicaţie pe care am depistat-o în urma experienţelor pe care le-am avut o reprezintă şi atitudinea tinerilor absolvenţi, aşteptările pe care le au aceştia de la viitorul loc de muncă fiind oarecum peste realitatea de pe piaţa muncii”, a mai spus directorul AJOFM Suceava, cu trimitere la pretenţiile salariale ale unor absolvenţi. 

Ea a arătat că înaintea bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, din luna septembrie, personalul instituţiei pe care o conduce va organiza sesiuni individuale şi colective cu tinerii, referitoare la cum trebuie să se prezinte la un interviu de angajare, de la ţinută şi până la întrebările pe care trebuie să le adreseze şi răspunsurile pe care trebuie să le dea.

 

Experienţele tinerilor care îşi caută serviciu

Pentru o imagine cât mai fidelă a problemelor cu care se confruntă absolvenţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă, reporterii Monitorului de Suceava au discutat cu câţiva dintre cei care şi-au depus dosare la AJOFM Suceava.

Ana Maria, absolventă a Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, specializarea resurse naturale şi protecţia mediului, a declarat: “E greu de găsit un loc de muncă, foarte greu chiar, se cere experienţă în multe domenii şi tocmai ce am ieşit din liceu şi nu am de unde să am experienţă”. Tânăra a spus că în cazul în care nu va reuşi să se angajeze preferă să intre în şomaj, chiar dacă va primi doar 250 de lei pe lună, timp de şase luni de zile. 

Suzana Zorilă, absolventă a Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava şi de studii superioare, specializarea Geografia turismului, era la fel de sceptică, deşi teoretic are mai multe opţiuni.

„Şomajul e o opţiune pe care o iau în calcul deoarece am început să văd posibilităţile reale. Am avut tentative de angajare, am fost la multe interviuri şi m-am confruntat cu multe refuzuri datorită experienţei care se cere”, a spus Suzana Zorilă.

 

Plecarea în străinătate, singura opţiune luată în calcul de mulţi tineri

Plecarea la muncă în străinătate este o opţiune pentru foarte mulţi dintre tineri, deşi puţini o recunosc.

David, absolvent al Colegiului Tehnic „Samoil Isopescu” Suceava, a fost sincer: “Sper să plec în străinătate, iar până atunci sper la şomaj, e o variantă provizorie. Nu e neapărat greu de găsit un serviciu la Suceava, dar salariile sunt cam mici şi e greu să te întreţii”, ne-a mărturisit tânărul cum vede el situaţia. 

Din cei peste 1.100 de tineri care au fost luaţi în evidenţă de AJOFM, 1.097 sunt absolvenţi de studii medii şi doar 43 de studii superioare. Aceştia din urmă au încheiat însă studiile mai târziu, astfel că abia de acum vor începe să populeze holurile instituţiei.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 1.200 de tineri absolvenţi au depus deja dosare care le permit să intre în şomaj.
 Vizualizări articol: 1594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1.200 de tineri absolvenţi au depus deja dosare care le permit să intre în şomaj0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei