Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 mai 2014 - Anul XIX, nr. 116 (5625)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Curse mai scumpe

Taximetriştii cer creşterea tarifului cu aproape 40%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Călătoriile cu taxiurile din municipiul Suceava ar putea deveni cele mai scumpe din ţară.

Printr-o adresă înaintată Primăriei Suceava de către Camera Naţională a Taximetriştilor din România, filiala Suceava, este solicitată modificarea tarifului maximal de călătorie cu taxiul, de la 1,8 lei/km, cât este în prezent, la 2,5 lei/km.

 

Motivele solicitării de majorare a preţurilor

Majorarea cu aproape 40% a tarifelor de taxi este justificată de către solicitanţi în baza unor date preluate de la Institutul Naţional de Statistică, care indică o creştere generală a preţurilor cu 29,13% şi o creştere de 33,52% a preţurilor pentru servicii, pentru perioada iunie 2008 – martie 2014.

„Dacă analizăm însă elementele de cheltuieli care duc la majorarea costurilor de exploatare din domeniul transportului în regim de taxi, observăm că preţul combustibililor (benzină şi motorină) a crescut mult peste valoarea indicelui general al preţurilor de consum, iar cota TVA a crescut de la 19% la 24%, această creştere fiind suportată integral de către taximetrişti, nu de către clienţi”, se arată în solicitarea de majorare a tarifelor de călătorie.

Alte argumente aduse de taximetrişti se referă la salariul minim pe economie, care era de 500 de lei în 2008, iar acum este de 850 lei, faptul că asigurările CASCO şi RCA au ajuns să coste dublu comparativ cu 2008, că au crescut preţurile anvelopelor şi cele ale formării profesionale şi ale vizitelor medicale.

Un alt argument invocat pentru justificarea scumpirii călătoriilor cu 40% este faptul că numărul de taxiuri a crescut de la 330 la 400, „ceea ce coroborat cu scăderea nivelului de trai cauzat de criza economică şi scăderea numărului populaţiei care locuieşte efectiv în municipiul Suceava au condus la diminuarea încasărilor taximetriştilor”.

Culmea e că sporirea numărului de maşini autorizate să efectueze curse de taxi a fost solicitată tot de către cei care practică această meserie, nu de populaţie, care nu resimţea vreo nevoie acută să vadă zeci de taxiuri aliniate în staţii, în aşteptarea clienţilor.

Nu în ultimul rând, taximetriştii spun că din cauza tarifului actual, autovehiculele cu care circulă sunt „tot mai vechi, cu o stare tehnică precară şi un aspect necorespunzător”, că din această cauză există „taximetrişti care nu au pregătire profesională şi avize medicale, ori sunt angajaţi <la negru>, fără contracte de muncă”, nu sunt folosite aparatele de taxat şi sunt refuzaţi clienţii care au nevoie de transport pe distanţe mici.

„Toate aceste aspecte riscă să îndepărteze clienţii de folosirea taxiurilor” este concluzia solicitării de scumpire a călătoriilor cu taxiul de la un preţ maximal de 1,8 lei pe km, la 2,5 lei pe km.

 

Tarif diferenţiat noapte-zi, o posibilă variantă

Reprezentanţii taximetriştilor suceveni spun că majorarea tarifului maximal nu va duce automat la majorarea tuturor tarifelor practicate la toţi transportatorii, ci „creează condiţiile necesare ca unii transportatori să poată oferi clienţilor servicii de calitate superioară”. O altă idee vehiculată în cerere, dar care nu garantează nimic în acest sens, este cea că tariful majorat ar permite practicarea unui tarif diferenţiat pe timp de noapte, fără a fi modificat actualul tarif de zi.

Viceprimarul Gavril Vîrvara, care gestionează şi activitatea de autorizare a taxiurilor din Suceava, a precizat că solicitarea taximetriştilor va fi discutată în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna viitoare, în condiţiile în care aceştia vor prezenta o situaţie actuală a cheltuielilor şi veniturilor, conform normelor legale de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru serviciile de transport public local de persoane, bunuri sau mărfuri, în regim de taxi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taximetriştii cer creşterea tarifului cu aproape 40%.
 Vizualizări articol: 1677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Taximetriştii cer creşterea tarifului cu aproape 40%5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei