Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 mai 2014 - Anul XIX, nr. 105 (5614)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

„9 Mai – Ziua Victoriei”, marcată la Cimitirul ostaşilor sovietici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, 9 mai, Ambasada Federaţiei Ruse în România şi Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România au organizat un eveniment festiv în Cimitirul ostaşilor sovietici din municipiul Fălticeni, în cadrul manifestării „9 Mai – Ziua Victoriei”.

Au participat Natalia Muzhennikova, secretar 1 la Ambasada Federaţiei Ruse în România, deputatul Miron Ignat, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, reprezentanţi ai Comunităţii Ruşilor Lipoveni – Filiala Fălticeni, ai Primăriei comunei Focuri – judeţul Iaşi, ai filialelor Comunităţii Ruşilor Lipoveni din localităţile Focuri, Manolea, Suceava, Rădăuţi, Climăuţi, Lipoveni, Gura Humorului, reprezentanţi ai SC Ekysam. Din partea Parlamentului Românei a participat deputatul Ioan Stan, administraţia locală a fost reprezentată de primarul Cătălin Coman şi de viceprimarul Gheorghe Aldea, printre participanţi numărându-se conducerea poliţiei municipale şi a Şcolii de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni.

Primarul Cătălin Coman a declarat: „Evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei sunt momente glorioase ale istoriei. Sărbătorirea zilei de 9 mai este pentru popoarele noastre un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoştinţă către generaţiile de luptători şi eroi pentru dreptate socială, libertate, unitate şi independenţă. Pentru întreaga istorie europeană, 9 mai 1945, este ziua încetării celei de-a doua conflagraţii mondiale, prin capitularea necondiţionată a Germaniei naziste, marea victorie asupra fascismului găsind armata română în prima linie, alături de celelalte forţe ale coaliţiei antihitleriste. Tot azi (n.r. - ieri) serbăm şi Ziua Europei, în amintirea declaraţiei pe care Robert Schuman o rostea în ziua de 9 mai 1950 şi care a condus, treptat, la formarea Uniunii Europene. Astăzi, de 9 mai ne convingem încă o dată că Ziua Victoriei asupra fascismului şi Ziua Europei sunt în continuare o singură sărbătoare, a egalităţii şi fraternităţii”.

Natalia Muzhennikova, secretar 1 la Ambasada Federaţiei Ruse în România, a mulţumit autorităţilor locale şi centrale ale Românei pentru că au grijă de mormintele soldaţilor eroilor sovietici.

Aceasta a declarat: „2.195 de zile şi nopţi această sărbătoare a fost aşteptată de toate popoarele Uniunii Sovietice. Acesta este o zi pe care au aşteptat-o milioane de oameni peste tot în lume, în Germania, Franţa, Marea Britanie, România, Belarus, Ucraina, Kazahstan. 60 de milioane de oameni şi-au jertfit vieţile, dintre care 27 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Sovietice. Faptele eroice ale coaliţiei antihitleriste trebuie să rămână pentru totdeauna în memoria noastră, trebuie să cinstim fiecare erou, de la simplu soldat până la general. Uitarea faptelor soldaţilor care au luptat în al Doilea Război Mondial reprezintă o insultare a memoriei celor care au căzut pentru eliberarea Europei. Apreciem frăţia de armă cu soldaţii români în etapa finală a războiului. Ziua aniversării victoriei ne obligă să gândim la măsurile care nu pot permite renaşterea fascismului în orice formă. Anul 2014 are şi o altă semnificaţie, deosebită pentru relaţiile ruso-române. Se împlinesc 70 de ani de la operaţiunea de la Iaşi-Chişinău, 70 de ani de la eliberarea României şi trecerea ţării de partea coaliţiei antihitleriste. 70  de ani de la actul de curaj al Regelui Mihai, care a salvat ţara. Nu vom uita cei 75.000 de militari sovietici înmormântaţi aici, în România, şi vom face tot ce depinde de noi pentru a păstra veşnic această memorie în numele fiecăruia”.

La finalul manifestării au fost depuse coroane de flori la Monumentul eroilor sovietici şi flori la mormintele eroilor din partea Ambasadei Federaţiei Ruse în România, a instituţiilor şi a organizaţiilor ruşilor lipoveni, Primăriei municipiului Fălticeni şi a Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „9 Mai – Ziua Victoriei”, marcată la Cimitirul ostaşilor sovietici.
 Vizualizări articol: 2309 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„9 Mai – Ziua Victoriei”, marcată la Cimitirul ostaşilor sovietici5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei