Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 feb 2014 - Anul XIX, nr. 47 (5556)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sesizare ANI

Contract de peste 1.000.000 de euro de la Primăria Vicovu de Jos, pentru fosta firmă a primarului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul din Vicovu de Jos, Constantin Mutescu, a fost reclamat la Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru o afacere suspectă încheiată între primăria pe care o conduce şi Vicov Construct SRL, firmă pe care a înființat-o şi administrat-o până în 2008, când a fost ales în fruntea comunei.

La vremea respectivă, pentru a evita o incompatibilitate evidentă, Mutescu a vândut firma unui fost consilier local, Vasile Ţugui, societatea fiind şi în prezent administrată de către acesta. Teoretic, primarul nu mai are nici o legătură cu Vicov Construct. Practic, însă, prin comună a rămas tot „firma primarului”.

 

Articolele trec, contractele rămân. Nici o instituție a statului nu s-a autosesizat

Nu mai departe de acum trei săptămâni, primarul Mutescu a fost acuzat că a provocat un scandal monstru când reprezentanţii unei firme de leasing au venit la Vicovu de Jos, cu un executor judecătoresc, să ridice mai multe utilaje luate cu sute de mii de euro şi neachitate integral. Utilajele respective erau folosite de către Vicov Construct, după ce-au fost închiriate de la SC Marisdal SRL, o altă fostă firmă a primarului Mutescu, administrată astăzi de către unul dintre fraţii acestuia, Neculai Calancea Mutescu.

Primarul a spus că a venit la locul executării silite pentru „a-i lua apărarea unui bun contribuabil la bugetul local” şi era atât de înverșunat de tupeul celor care voiau să plece cu utilajele de la Vicov Construct, încât l-a luat la pumni pe unul dintre reprezentanții firmei de leasing (tot acest caz a fost prezentat pe larg în ediția de ieri a Monitorului de Suceava). Unul dintre jandarmii trimiși să asigure buna desfășurare a executării silite a scos pistolul din dotare şi a amenințat că face uz de armă dacă primarul şi acoliții acestuia nu se liniștesc. Jandarmul „tupeist” a fost pocnit de un al frate de-al primarului, Vasile Mutescu, pentru „neobrăzarea” de-a scoate pistolul în faţa primarului. A fost nevoie de intervenția unui alt jandarm, care a folosit  spray iritant-lacrimogen înspre fratele primarului, pentru a-şi scăpa colegul în uniformă de alte vânătăi.

Reacția autorităților a venit abia după o săptămână, când agresorul jandarmului a fost reţinut pentru 24 de ore, pentru ultraj. Atât. A doua zi, era înapoi acasă.

Tot de autorități şi de reacția inexistentă a acestora vom vorbi şi în continuare, afacerile dubioase ale primarului Mutescu fiind semnalate de cotidianul Monitorul de Suceava încă din 2010, în articolul  „Fosta firmă a primarului, contracte de milioane de euro cu Primăria”.

Şi alţi jurnalişti locali au scris despre contractele dubioase dintre Primăria Vicovu de Jos şi Vicov Construct. Efectul: articolele au trecut, contractele au rămas. Nici o instituție nu s-a autosesizat să verifice dacă e albă sau neagră.

Iar contractele au curs în continuare.

 

„Primarul negocia cu noi în numele celor două firme”

Sesizarea către ANI a fost făcută pe 14 februarie 2014 de către reprezentanţii SC International Leasing Aset Solutions S.A. Bucureşti, firma care a ridicat miercuri şi ultimul utilaj din seria celor patru folosite de Vicov Construct pentru care a fost încuviințată executarea silită.

„Primarul spune că nu are nici o implicare în aceste două societăţi. Şi totuşi, el (n.r. - Constantin Mutescu), după rezilierea celor patru contracte, a intermediat cu noi, în numele societăţilor respective, eșalonări de plată, păsuiri, cu el practic făceam negocierile”, explică George Diaconu, consilier juridic în cadrul International Leasing.

Acesta arată că, pentru garantarea debitelor restante ce urmau a fi făcute către International Leasing, cei de la Vicov Construct le-au trimis mai multe contracte ale societăţii din Vicovu de Jos, pentru a dovedi că au lucrări în desfăşurare şi vor avea de unde să-şi achite obligaţiile de plată.

Printre acele documente trimise celor de la leasing se număra şi un contract aflat în derulare între Primăria din Vicovu de Jos, condusă de Constantin Mutescu, şi Vicov Construct, lider de asociere cu SC Sursa COM SRL, contract cu o valoare de peste 1.000.000 de euro.

Contractul a fost încheiat în ianuarie 2013 şi are o durată de execuție de 20 de luni calendaristice (teoretic, până în septembrie 2014). Obiectul principal al contractului: proiectarea şi execuţia lucrărilor privind „modernizare drumuri de exploataţie agricolă în comuna Vicovu de Jos -lucrări de construcţii de drumuri, servicii de proiectare tehnică pentru infrastructura de transport, supraveghere a proiectului şi documentare”.

Preţul convenit: aproximativ 3,5 milioane de lei, la care se adaugă TVA în valoare de aproape 924.000 de lei.

 

„Considerăm posibilă existența unui conflict de interese”

În sesizarea adresată ANI, se face referire la articolul 75 din Legea 393/2004, privind Statutul aleşilor locali: “Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (lit. e) orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plată către aceştia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora”.

În „traducerea” juriştilor de la firma din Bucureşti, faptul că primarul i-a vândut societatea Vicov Construct  fostului consilier al primăriei, Vasile Ţugui, iar firma acestuia este „abonată” la contracte de la primăria din Vicovu de Jos, se încadrează în articolul mai sus amintit.

„Considerăm posibilă existenţa unui conflict de interese consumat al primarului din Vicovu de Jos, Mutescu Constantin, faptă ce implică latura sancționatorie a reglementării”, concluzionează reprezentanţii Internaţional Leasing.

Aceştia au ataşat la sesizarea către ANI şi articolul din 2010 din Monitorul de Suceava, în care se prezentau contractele câştigate de Vicov Construct de la primăria condusă de fostul ei acţionar şi administrator.

În articolul de acum patru ani, se arăta că încă din primii doi ani de mandat ai primarului Mutescu, fosta sa firmă a primit contracte de aproape două milioane de euro, după ce şi-a adjudecat licitaţiile organizate în acest sens.  

„Am cumpărat o parte din firmă şi am preluat şi leasingul pentru o serie de utilaje”, a fost scurt în declaraţii la acea vreme Vasile Ţugui, care cumpărase firma de la Constantin Mutescu, ales primar în 2008, aflat astăzi la al doilea mandat, ca independent.

 

Cer verificarea declarațiilor de avere ale primarului Mutescu

Reprezentanţii International Leasing cer în sesizarea trimisă ANI şi verificarea declaraţiilor de avere depuse de primarul Constantin Mutescu, susţinând că nu a fost declarată suma încasată din vânzarea societăţii Vicov Construct, şi că există diferenţe mari între declaraţii. „De exemplu, în declaraţia de avere depusă în anul 2008, sunt menţionate patru terenuri, pentru ca în declaraţia din 2012 să fie menţionat un număr de 11 terenuri. În declaraţia din 2013 sunt înscrise un număr de 10 terenuri faţă de 11 declarate în 2012, bunul imobil lipsă nefiind menţionat la Cap. III -bunuri înstrăinate”, se mai arată în sesizarea către ANI.

International Leasing a obţinut poprirea conturilor bancare ale celor două societăţi, Marisdal şi Vicov Construct, având de recuperat alte debite restante, reprezentând penalități de întârziere şi capital nefacturat.

În cursul zilei de ieri am încercat să vorbim şi cu primarul Mutescu despre reclamaţia făcută pe numele său la ANI.

Telefonul mobil era închis, iar de la primărie ni s-a spus că primarul Constantin Mutescu este în concediu medical.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contract de peste 1.000.000 de euro de la Primăria Vicovu de Jos, pentru fosta firmă a primarului.
 Vizualizări articol: 2795 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Contract de peste 1.000.000 de euro de la Primăria Vicovu de Jos, pentru fosta firmă a primarului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(28 feb 2014, 16:55:49
Bai,dar prosti mai sunteti!! Pe vremea PDL-ului v-au executat cum au vrut ei si acum va ride in fata.Cine nu stie ca Vicov Construct e firma primarului,adica aceeasi Marie cu alta palarie!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei