Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 feb 2014 - Anul XIX, nr. 47 (5556)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sprijin financiar

“Donaţie” de 12,5 miliarde de lei vechi, de la bugetul local, pentru bisericile din municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aleşii locali suceveni au făcut ieri un cadou de aproape jumătate de milion de dolari unor unități de cult din municipiul reşedinţă de judeţ, care li s-au adresat, solicitând sprijin financiar.

Banii, care provin din taxele şi impozitele plătite de suceveni, vor ajunge la un număr de 26 de biserici, pentru finanţarea de noi construcţii, reparaţii, picturi, fel de fel de finisaje interioare sau exterioare, instalaţii termice, dar şi de răcire/ventilaţie.

Chiar de în proiectul de Consiliu Local s-a venit cu o serie de propuneri concrete, agreate de majoritatea consilierilor la discuţiile anterioare convocate pe această temă, în şedinţă, lucrurile au fost schimbate destul de mult, pe ultima sută de metri.

Dacă la început de an, primarul Ion Lungu propunea alocarea a 10 miliarde de lei vechi numai pentru continuarea lucrărilor la Catedrala de pe Mărăşeşti, iar în proiectul de hotărâre s-au propus 7 miliarde lei vechi, în final, s-a decis diminuarea sumei alocate cu încă două miliarde lei vechi, ajungându-se la jumătate din cât se dorea iniţial.

O diminuare consistentă a fost făcută şi la fondurile prevăzute pentru Biserica Penticostală Filadelfia, care avea iniţial alocată suma de un miliard de lei vechi, redusă ulterior la 700 de milioane de lei vechi.

În zeci de alte cazuri, sumele propuse iniţial au fost modificate, în plus sau în minus, cu câte 100 -200 de milioane de lei vechi, în total fiind prevăzute finanţări nerambursabile de 12,5 miliarde de lei vechi (1.250.000 de lei) pentru 26 de unităţi de cult.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Donaţie” de 12,5 miliarde de lei vechi, de la bugetul local, pentru bisericile din municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 3147 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 7 voturi
“Donaţie” de 12,5 miliarde de lei vechi, de la bugetul local, pentru bisericile din municipiul Suceava1.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   JENANT trimis de
(28 feb 2014, 11:14:59
O TOTALA LIPSA DE RESPECT INTR-UN ORAS CARE SE ZBATE IN SARACIE SA SPONSORIZEZI FIRMA POPA SRL.SI ASTA PE BANII CETATENILOR.BANI DATI PE AFACERILE PRIVATE ALE POPILOR CARE DUPA FIECARE BLOC,COLT DE STRADA ISI CONSTRUIESC PROPRIA BISERICA.MIZERABIL!!!
2.   Nu mai platiti taxe si impozite, asta-i rezolvarea trimis de
(28 feb 2014, 12:10:45
Tipic medieval, boierii s-au pus bine pe langa cleri, numai ca revolutia care-o sa vina o sa-i rada de tot. Romanul chiar daca-i indulgent pana la prostie nu uita, cand incepe sa-nvarta ghioaga nu-i mai salveaza nici NATO.
3.   "Traiasca Republica Ortodoxa Romana " trimis de
(28 feb 2014, 13:07:47
Dar cum avea sa castige Lungu trei mandate ... ?
4.   Sa cantarim putin trimis de
(28 feb 2014, 16:59:21
Faptul ca suntem un popor credincios si ortodox este extraordinar.Faptul ca ne pastram spiritualitatea,credinta,tradi este extraordinar.Faptul ca Biserica face parte din fiinta,existenta noastra este exceptional.Dar spiritualitatea romaneasca cuprinde si alte spatii .E vorba de cultura,de scoala.Suceava nu are teatru si Filarmonica,nu are cinematograf.Suceava are o lipsa cronica de gradinite.Investitiile din scoli sunt sistate(vezi ex. sala sport liceu Stefan cel Mare,gradinita liceului Mihai Eminescu,internatul si stadionul liceului sportiv).Suceava nu are orfelinate si azile de batrani.De aceea banii care se dau de la bugetul local trebuie cantariti foarte bine.

5.   Statistici relevante trimis de
(28 feb 2014, 17:02:25
In ultimii 15 ani, s-a inaugurat câte o biserică nouă la fiecare două zile; finanțările fiind asigurate, într-o măsură semnificativă, de bugetul de stat sau de către bugetele locale. În aceeași perioadă, din cauza unui buget insuficient alocat Ministerului Educației, s-au desființat peste 21.000 de unități de învațământ, ceea ce este echivalent cu disparitța a patru școli în fiecare zi a fiecărui an .după 1989 în România s-a construit în medie 200 de biserici noi pe an. Astfel că în perioada 1989-2010 au apărut 4.000 de biserici noi.
Potrivit raportului Curții de Conturi pentru 2011, Biserica Ortodoxă a beneficiat de circa 8 milioane de euro, bani din rezerva bugetului de stat. Potrivit aceluiași raport, banii au fost direcționați către construirea Catedralei Neamului, construcție care va necesita circa 200 de milioane de euro.

6.   Alesii lui Dumnezeu trimis de
(28 feb 2014, 17:07:20
"Din punctul nostru de vedere, cultele religioase care au calitatea de organizaţii private trebuie să se autofinanţere, să nu mai paraziteze bugetul de stat",a explicat Pătraşcu- ASUR.El susţine, de asemenea, că organizaţia din care face parte îşi doreşte schimbarea sistemului de finanţare a cultelor astfel încât banii să nu mai ajungă de la stat la Biserică, ci aceasta sa fie finanţată de către enoriaşi, în mod voluntar. O astfel de schimbare ar elimina din punctul său de vedere corupţia şi mita electorală.23 de ONG-uri cer Parlamentului oprirea finanţării bisericilor din bani publici şi redirecţionarea sumelor către educaţie, cercetare şi sănătate.Anual, Statul oferă cultelor religioase suma echivalentă cu 0,4% din PIB-ul României.Pentru comparaţie, reamintim că nivelul arieratelor statului la plata medicamentelor este de doar 0,3% din PIB.Potrivit Codului Fiscal, cultele religioase recunoscute în România sunt scutite, printre altele, de la plata impozitului pentru venituri.
7.   Cand se fura din autobuz 3 smenari fac galagie trimis de
(28 feb 2014, 17:16:05
Biserica mereu e ciuca articolelor de presa negative cand ceva la nivel inalt se face cu metoda smen. Ce ma enerveaza cel mai tare e ca biserica e ancorata in presa de prea multe ori cu niste chestii negative "ca chiar" lumea va lua de bune dezinformarea repetata. Bei se fac smenuri nasoale in zilele astea si se baga tinte oarbe de genu BOR in presa.
8.   Bataie de joc pe banul public trimis de
(28 feb 2014, 19:02:26
Stam si ne intrebam de ce acest oras arata mizerabil.De ce este o mizerie crunta.De ce din 280 de strazi s-au asfaltat doar 36 strazi.De ce In Obcine s-a asfaltat 6% din suprafata strazilor.De ce pasarela din itcani sta sa se prabuseasca.De ce s-au atras fonduri europene de catre Primarie doar 5,6 programe?De ce nu avem teatru,cinematograf,filarmonica?De ce parcul Sipote a ajuns o groapa de gunoi?Toate strazile sunt peticite si arata ca dupa bombardament.Noroiul,balastul si praful troneaza peste oras si ii da o tenta cenusie.Banii de la buget sunt dati la biserici,sunt dati ca subventie pentru incalzire,sunt dati in toate locurile numai pentru asfaltare si curatenie nu.
9.   Promisiuni electorale trimis de
(28 feb 2014, 19:16:53
*2012 Locuitorii cartierului Zamca vor putea ajunge în Centru, sau chiar la Cetatea de Scaun a Sucevei, în doar câteva minute şi fără pic de efort, folosind telegondola care va pune în valoare cele două monumente istorice definitorii pentru oraş – Cetatea Suceava şi Mănăstirea Zamca.Primarul Sucevei, Ion Lungu i-a asigurat pe locuitorii cartierului că proiectul de telegondolă nu este deloc o poveste, ci va fi realizat şi va avea ca punct de pornire chiar Mănăstirea Zamca.
*2012 "Un proiect în valoare de zeci de milioane de euro, care îşi propune îndiguirea malurilor râului Suceava pe o distanţă de zece kilometri, stabilizarea celor două poduri, de la Iţcani şi de la Burdujeni, dar şi amenajarea unor zone de agrement pe marginea apei a fost prezentat de primarul Sucevei, Ion Lungu."

10.   Promisiuni electorale trimis de
(28 feb 2014, 19:22:32
*2011 Primăria municipiului Suceava face primul pas pentru realizarea unei zone de agrement situată în spatele Uzinei Electrice acolo unde a primit prin transfer gratuit de la Regia de Protocol 3 hectare de teren şi două iazuri.Consiliul Local va aproba indicatorii tehnici economici şi studiul de fezabilizate al investiţiei care este estimată la 10 milioane de lei. Zona de agrement va cuprinde mai multe obiective printre care un teren de minigolf, trei de tenis şi locuri de joacă pentru copii. „Acolo vor fi mai multe obiective, în număr de opt. În primul rând reabilitarea lacului, crearea unui ponton, pavilion de muzică, poduri, podeţe, dotări cu bărci şi hidrobiciclete, de asemenea un spaţiu administrativ cu închiriere de material sportiv, cabinet medical, grupuri sanitare, o cafenea, amenajare de alei, bănci, fântâni arteziene, spaţii verzi, drumuri noi şi trotuare, patru terenuri de sport din care un teren de minigolf şi trei terenuri de tenis, iluminat stradal şi decorativ şi nu în ultimul rând locuri de joacă pe 1000 de metri pătraţi”, a explicat primarul Ion Lungu. Pentru realizarea zonei de agrement Ion Lungu speră să atragă fonduri europene prin Ministerul Dezvoltării. Pentru început municipalitatea a alocat prin bugetul pe acest an suma de un miliard de lei vechi.
11.   Politici de cacao trimis de
(28 feb 2014, 22:03:57
Cum de aveti juma de milion de dolari pentru biserica,aceasta plaga sugatoare a omenirii de mii de ani,si nu aveti citeva sute pentru fetita de la CORNU LUNCII care se zbate sa traiasca in acesta lume plina de nedreptati,condusa de incompetenti obezi,analfabeti in cirdasie cu popii,mi-e scirba de voi,trebuie sa fiti judecati o data la 4 ani pentru neindeplinirea minciunilor borite in campania electorala

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei