Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 245 (5452)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Educaţie fără frontiere

O studentă din Polonia face voluntariat la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O studentă din Polonia face voluntariat la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi. Ajunsă pe meleagurile bucovinene prin intermediul organizaţiei Asociaţia Internaţională a Studenţilor la Ştiinţe Economice şi Comerciale (AIESEC), Natalia Radzion predă elevilor din instituţia de învăţământ rădăuţeană cursuri de limbă germană, în baza unui contract pe o durată de trei luni. Organizaţi în cinci grupe, pe niveluri distincte de pregătire, elevii colegiului au astfel şansa de a intra în dialog cu o persoană dintr-un spaţiu cultural şi lingvistic distinct.

Profesorul Florin George Popovici, coordonator Comisie Promovare Imagine Instituţională la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, este de părere că „interacţiunea, conversaţia, angajarea în exerciţiul dialogului sunt în măsură să le dăruiască celor implicaţi un plus de siguranţă şi naturaleţe în exprimare”. Aproape o sută de elevi ai colegiului au reacţionat favorabil la propunerea de a-şi petrece cel puţin două după-amiezi din săptămână în sălile de clasă, la final de program, pentru a-şi exersa cunoştinţele de limbă germană.

 

Diversitatea, pluralismul de idei şi opinii, toleranţa culturală, mărcile învăţământului rădăuţean

Directoarea colegiului rădăuţean, profesoara Carmen Andronachi, a declarat că  „aceste cursuri pe care voluntarii din străinătate le desfăşoară cu elevii din şcoala noastră probează, într-o perspectivă mai amplă, faptul că educaţia şi cultura transcend orice frontiere. Într-un plan mai restrâns, astfel de iniţiative mărturisesc faptul că schimbul de idei, dialogul intercultural, cu o tradiţie generoasă şi consistentă în Bucovina, sunt practici pe care şcoala noastră le susţine şi le încurajează din plin. Să nu uităm că liceul nostru, care a sărbătorit anul trecut 140 de ani de la înfiinţare, datorează debutul său culturii şi spiritualităţii germane, pe filieră austro-ungară. Diversitatea, pluralismul de idei şi opinii, toleranţa culturală sunt, într-un fel, mărcile învăţământului de la Colegiul Naţional <Eudoxiu Hurmuzachi>”. 

 

Realizare prin educaţie

Profesorul Florin George Popovici a amintit că la Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” au învăţat carte încă de la începuturi, pe lângă români, şi polonezi, evrei, maghiari, germani, ucraineni. „Pe toţi aceştia i-a unit acelaşi imbold, aceeaşi exigenţă: devenirea, transformarea, realizarea prin educaţie. În prelungirea acestui gând, nu trebuie uitat că Societatea Pentru Cultură şi Literatură Română din Bucovina, ce şi-a aniversat anul trecut cei 150 de ani de existenţă, îşi înscrie eforturile şi manifestările într-o vastă tradiţie a dialogului multicultural. Studiul limbii şi culturii germane devine, alături de celelalte preocupări educaţionale, condiţia de posibilitate a legăturii temporale dintre tradiţia valoroasă şi un viitor pe care ni-l dorim de excepţie”.

 

„Tânăra voluntară denotă un potenţial creativ remarcabil”

Profesoara de limbă germană de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, Angelica Popovici, ne-a spus că prin activităţile didactice pe care le desfăşoară cu elevii „Natalia a reuşit să-mi infirme scepticismul iniţial şi să-mi confirme aşteptările şi speranţele. Tânăra voluntară este bine pregătită, denotă un potenţial creativ remarcabil în ceea ce priveşte traducerea rigorilor gramaticale ale limbii germane în jocuri şi activităţi atractive. Eforturile pe care le întreprinde sunt dublate prin energia şi entuziasmul de care dă dovadă. Stăpâneşte foarte bine instrumentele, tehnicile şi procedeele pedagogice moderne, în pofida experienţei relativ modeste de la catedră”.

 

Natalia trezeşte curiozitatea, atrage, inspiră, provoacă

Natalia Radzion a studiat intens doi ani de limbă germană în Polonia şi un an în Germania. Ea a dorit să dăruiască şi altora din pasiunea ei pentru limba lui Goethe şi Schiller. Elevii rădăuţeni au primit cu entuziasm iniţiativa voluntarei poloneze. Ioana Trufin, elevă în clasa a  XII-a C, ne-a spus că „Natalia – am anulat formulările reverenţioase de tipul <Frau Lehrerin> pentru că ne despart sau, mai curând, ne apropie o diferenţă neglijabilă de ani – reprezintă un element de binevenită noutate în cadrul autohton, ale cărui monotonie şi liniaritate solicită din când în când o fluctuaţie. Ea trezeşte curiozitatea, atrage, inspiră, provoacă, degajă un pozitivism contagios. Personal, consider că acest contract este extrem de benefic pentru ambele părţi, întrucât procesul de învăţare nu are niciodată un singur sens”.

 

„Voluntara AIESEC reuşeşte să ne dinamizeze interesul pentru studiul limbii germane”

Un alt participant la cursurile de limbă germană susţinute de studenta din Polonia, elevul Mihai Hlodec, din clasa a XI-a A, a spus că „Natalia a ajuns în colegiul nostru cu menirea de a ne transmite într-o manieră simplă, accesibilă şi atractivă cunoştinţele sale despre două culturi diferite: una în care a trăit – cultura polonă, iar alta despre care a studiat – cultura germană. Prin activităţile propuse – jocuri de rol, dezbateri, scenarii ipotetice cărora trebuie să le identifici soluţii ş.a. – voluntara AIESEC reuşeşte să ne dinamizeze interesul pentru studiul limbii germane. Deşi nu dispune de o pregătire pedagogică excepţională, Natalia reuşeşte să ne pună în funcţiune, să ne testeze vocabularul german. După doar câteva zile de curs dobândisem deja convingerea că va deveni pentru noi, participanţii, o adevărată prietenă, iar profeţia s-a adeverit”.

 

Înţelegerea culturii germane

În completare, profesorul Florin George Popovici ne-a spus că astfel de acţiuni se înscriu în tabloul mai vast al racordării învăţământului de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” la o tradiţie germană valoroasă. „Cunoaşterea limbii germane, dincolo de oportunităţile de studiu şi deschiderile profesionale evidente, constituie un pas important către înţelegerea adecvată a uneia dintre culturile monumentale ale Europei”, a concluzionat profesorul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O studentă din Polonia face voluntariat la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”.
 Vizualizări articol: 2401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.70/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 27 voturi
O studentă din Polonia face voluntariat la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”4.7527

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei