Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 245 (5452)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertizare

Sindicatul „Pro Educaţia” Suceava ameninţă cu blocarea anului şcolar şi închiderea unităţilor de învăţământ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La doar câteva zile de când membrii Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava anunţau proteste la finele acestei luni, un nou sindicat din învăţământul sucevean ameninţă cu proteste masive care ar putea duce chiar la blocarea anului şcolar.

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“, structura la care este afiliat Sindicatul „Pro Educaţia” Suceava, anunţă că fără o majorare a veniturilor angajaților din învățământ, aceştia vor reacționa prin ample acțiuni de protest.

Potrivit reprezentanţilor „Pro Educaţia” Suceava, „am luat la cunoştinţă, cu surprindere, de declarațiile prim-ministrului României, Victor Ponta, care fac referire la posibilitatea neindexării salariilor în anul 2014. Promisiunile făcute de actuala guvernare au creat o stare de așteptare în educație. Nu poți să ieși şi să spui că învățământul trebuie să fie prioritate națională, să spui că angajații din învățământ trebuie recompensați la adevărata lor valoare și, pe urmă, să amâni orice negociere privind salarizarea personalului din școli”.

Aceştia i-au dat asigurări prim-ministrului că angajaţii din educaţie nu vor accepta această situație și vor reacționa.

În primă fază, Sindicatul „Pro Educaţia” Suceava va organiza, săptămâna viitoare, întâlniri cu parlamentarii suceveni pentru a le expune problemele cu care se confruntă la ora actuală angajații din sistemul de învățământ. În măsura în care aceste acțiuni nu vor avea efectul scontat, începând cu 1 noiembrie, sindicaliştii vor demara acțiuni de protest la nivel naţional, care pot culmina cu blocarea anului școlar și închiderea unităților de învățământ.

 

Sindicaliştii vor ca Guvernul să-şi reconsidere poziţia faţă de sistemul de învăţământ

Aceste acțiuni vin după ce, de la începutul acestui an școlar, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“a încercat, prin diferite mijloace, să determine actualul Guvern să-și reconsidere poziția față de sistemul educațional.

Printre revendicările sindicaliştilor se numără: modificarea Legii Educației Naţionale, alocarea a 6% din PIB pentru învățământ, o lege specială pentru salarizarea personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, debirocratizarea actului educațional, depolitizarea sistemului de învățământ preuniversitar și deblocarea reală a posturilor didactice auxiliare și nedidactice.

Reprezentanţii „Pro Educaţia” Suceava au mai adăugat: „Vrem să îi amintim premierului că a ajuns în această funcție și în urma votului dat de angajații din învățământ, care au fost privați de aproape toate drepturile de fosta guvernare. Nu trebuie uitat că veniturile din învățământ sunt cu circa 30% mai mici decât erau în 2009, în condițiile în care ceilalți bugetari și-au recuperat tăierile salariale”.

 

Grevă japoneză la finele acestei luni

Anunţul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“vine la două zile după ce Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava a anunţat că angajaţii din învăţământ vor ieşi în stradă la sfârșitul lunii octombrie, când vor picheta Guvernul și sediul USL, urmând ca în noiembrie să organizeze în Capitală un miting de amploare şi un marș.

Astfel, în zilele de 28, 29 și 30 octombrie vor avea loc, concomitent, pichetări la sediul Guvernului României și la sediul Uniunii Social Liberale, iar în aceeași perioadă, în toate unitățile de învățâmânt din judeţ, unde Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava are membri, dascălii vor fi în grevă japoneză, purtând o banderolă albă pe braț.

Dascălii doresc creșterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învățământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public, regândirea programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor, decontarea cheltuielilor cu naveta a cadrelor didactice, creşterea salariilor profesorilor debutanți cu 50% etc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatul „Pro Educaţia” Suceava ameninţă cu blocarea anului şcolar şi închiderea unităţilor de învăţământ.
 Vizualizări articol: 1540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sindicatul „Pro Educaţia” Suceava ameninţă cu blocarea anului şcolar şi închiderea unităţilor de învăţământ5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei