Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 245 (5452)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Manifestanţii anti-Roşia Montană din Capitală au plecat de la Parlament şi se întorc la Universitate

Manifestanţii anti-Roşia Montană din Capitală, în număr de câteva mii, au plecat de la Parlament şi se întorc în Piaţa Universităţii, pe traseul Bulevardul Unirii - Bulevardul I. C. Brătianu.

Protestul de la Parlament de duminică seară a durat aproape două ore.

Manifestanţii s-au adunat duminică, începând cu ora 16.00, în zona fântânii de la Universitate, unde negociatorii Jandarmeriei le-au transmis să nu mai blocheze traficul rutier, pentru a nu îngrădi dreptul la circulaţie al altor persoane.

După discuţii cu jandarmii, în jurul orei 17.30, unul dintre protestatari le-a spus celorlalţi, la portavoce, să fie respectată recomandarea Jandarmeriei. "Vom merge la Parlament, vom merge pe trotuar, conform recomandărilor", a spus acesta, precizând totodată că "fiecare îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile lui".

Manifestanţii s-au mutat ulterior pe esplanada cu statui de pe bulevardul Regina Elisabeta, iar de acolo, la 17.45, au plecat în marş pe bulevardul Brătianu, fără să fie împiedicaţi în vreun fel de către jandarmi.

Ei au adus la protest tradiţionalele pet-uri umplute cu pietricele, steaguri şi pancarte cu mesaje contra proiectului minier, dar şi a exploatării gazelor de şist.

Protestatarii au ajuns la Parlament în jurul orei 18.15, după un marş pe traseul Universitate - Piața Unirii - Piaţa Constituţiei - Senat.

Numărul lor iniţial, estimat la 2.000 de persoane, a crescut ulterior spre aproape 5.000, pe traseul marşului.

La Senat, pe Calea Septembrie, ei au blocat circulaţia pe un sens, s-au întors cu spatele spre clădire şi totodată au aplaudat Academia Română, al cărei sediu se află pe trotuarul de vizavi, pentru poziţia acesteia faţă de proiectul de la Roşia Montană.

Coloana de manifestanţi nu a fost flancată de jandarmi, în zonă fiind vizibili doar poliţişti care dirijau circulaţia. "Protestatarii sunt în continuare monitorizaţi de către noi, pentru a le fi asigurată protecţia şi a nu exista incidente", au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei.

Manifestanţii au scandat, printre altele, "Uniţi, salvăm toată România!", "Nu corporaţia face legislaţia" şi "Şi-au luat şpagă pentru Roşia Montană".

Unele scandări au inclus şi mesaje contra exploatării gazelor de şist - "Refuz, rezist gazelor de şist" şi "Roşia şi Pungeşti - două inimi româneşti" -, iar o alta l-a vizat pe premier - "Ponta, nu uita, noi îţi tragem linia", cu referire la declaraţia prin care acesta anunţa că jandarmii au mandat să acţioneze "fără complexe" dacă protestele depăşesc "linia roşie" şi se transformă în agresiuni şi ameninţări.

Ulterior, în jurul orei 19.00, coloana de manifestanţi s-a pus din nou în mişcare, dând ocol clădirii Parlamentului.

La intrarea Camerei Deputaţilor, protestatarii s-au oprit pentru a scanda "Demisia!", "Trădătorii!" şi "Senatori şi deputaţi, luaţi valiza şi plecaţi!".

Vineri, premierul Victor Ponta l-a anunţat pe ministrul de Interne că jandarmii au mandat clar din partea sa să acţioneze "fără complexe" atunci când protestele depăşesc "linia roşie" şi se transformă în agresiuni şi ameninţări.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a făcut apel, sâmbătă, la protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană "să nu își schimbe atitudinea din ultimele săptămâni", subliniind că îşi doreşte ca "situația să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violențele sunt o soluție".

Ministrul Culturii, Daniel Barbu este protejat, de vineri, de o echipă a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), el precizând că s-a simţit "în pericol" în timpul incidentului petrecut joi seară în Centrul Vechi al Capitalei.

Barbu a fost implicat într-un incident provocat de mai mulţi protestatari faţă de proiectul Roşia Montană, care l-au huiduit şi nu l-au lăsat să plece cu maşina în care se afla decât cu intervenţia forţelor de ordine. În plus, luneta maşinii a fost spartă.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, în cazul incidentelor în care a fost implicat ministrul Culturii Daniel Barbu, joi seară, în Centrul Vechi al Capitalei.

Deocamdată, şaisprezece persoane implicate în incidentul de joi seară au fost identificate, alături de mai mulţi martori, a anunţat, vineri, şeful Poliţiei Capitalei, Mihai Pruteanu.

Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.

Totodată, Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliţia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla demnitarul.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că a cerut identificarea persoanelor care l-au agresat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi sancţionarea acestora contravenţională sau penală, apreciind că o astfel de agresiune este inacceptabilă şi că, în lipsa unor măsuri, ţara poate fi cuprinsă de anarhie.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manifestanţii anti-Roşia Montană din Capitală au plecat de la Parlament şi se întorc la Universitate.
 Vizualizări articol: 1196 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.96/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 27 voturi
Manifestanţii anti-Roşia Montană din Capitală au plecat de la Parlament şi se întorc la Universitate5.0527

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei